To Πολυτεχνείο σέρνει το χορό της αυτόνομης οδήγησης στην Ευρώπη

Η αυτόνομη οδήγηση είναι η απόλυτη τεχνολογική τάση για το μέλλον, με το Πολυτεχνείο να βρίσκεται στην αιχμή της σχετικής έρευνας.

  • -
  • -

Ουσιώδη συνεισφορά επιδιώκει να έχει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στην ανάπτυξη της αυτόνομης οδήγησης στα αυτοκίνητα, μέσα από ένα ερευνητικό πρόγραμμα με την ονομασία Events. Το πρόγραμμα θα αναλάβει η ομάδα ISENSE του ΕΠΙΣΕΥ (Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών & Υπολογιστών) σε συνεργασία με τη Seability.

Στο έργο θα συνεργαστούν 11 ομάδες από 7 χώρες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και το Ηνωμένο Βασίλειο, με τις ομάδες να προέρχονται τόσο από πανεπιστημιακά ιδρύματα, όσο και από εταιρείες. Συντονιστής του έργου είναι ο Δρ. Άγγελος Αμδίτης, ο οποίος κατέχει τη θέση του διευθυντή Έρευνας και Ανάπτυξης στο ΕΠΙΣΕΥ, ενώ είναι και επικεφαλής της ομάδας ISENSE. Ο Δρ. Αμδίτης αναφέρει: «Το μέλλον δεν είναι απλά η αυτοματοποιημένη οδήγηση. Πρέπει να εγγυηθούμε ότι η αυτοματοποιημένη οδήγηση είναι ασφαλής για να μπορούμε να βιώσουμε τα επαναστατικά οφέλη της. Και το έργο Events θα μας φέρει πιο κοντά σε αυτή την πραγματικότητα, έχοντας θέσει ως ελάχιστο στόχο τη μείωση κατά 10% των οδικών ατυχημάτων».

Οι στόχοι του προγράμματος Events

Στόχος του Events είναι οι πιο περίπλοκες καταστάσεις που μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσει ένα αυτόνομο όχημα, όπως η εκτέλεση εργασιών σε ένα δρόμο, έλλειψη λωρίδων, η παρουσία πεζών ή άλλων χρηστών οι οποίοι ανήκουν σε ευάλωτες κατηγορίες, αλλά και η συμπεριφορά απέναντι σε δύσκολες καταστάσεις όπως περιορισμένη ορατότητα ή ακόμα και σενάρια για το ενδεχόμενο αποτυχίας κάποιου αισθητήρα.

aftonomi-odigisi-diasindedemena-oximata

Τι είναι τα γεγονότα (Events);

Όλα τα παραπάνω και πολλά ακόμα ονομάζονται γεγονότα και αυτός είναι ο λόγος που το έργο έχει τον τίτλο Events (η μετάφραση της λέξης γεγονότα στα Αγγλικά).

Μερικά παραδείγματα των γεγονότων που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα αυτόνομα οχήματα είναι:

  • Η ορθή ανίχνευση των οχημάτων σε περίπλοκα αστικά περιβάλλοντα, συμπεριλαμβανομένων των ευάλωτων χρηστών του δρόμου (VRU).
  • Η ανίχνευση των οχημάτων σε αντίξοες καιρικές συνθήκες καθώς και σε κακές συνθήκες φωτισμού.
  • Η έγκαιρη και ορθή ανίχνευση εμποδίων επί της οδού.
  • Η ακριβής πρόβλεψη της πορείας των χρηστών του οδικού δικτύου (ειδικά των ευάλωτων).
  • Η συνδεσιμότητα των οχημάτων (μεταξύ τους) για τη βελτίωση της ακρίβειας και της αξιοπιστίας της αντίληψής τους για το οδικό περιβάλλον.
  • Η μείωση του συνολικού κόστους των απαιτούμενων αισθητήρων.
  • Η λήψη αποφάσεων σε πραγματικό χρόνο και ο σχεδιασμός της πορείας κίνησης των οχημάτων, ειδικά σε αβέβαιες οδικές περιστάσεις.
  • Η ύπαρξη συστημάτων αυτο-αξιολόγησης της ορθής αντίληψης του οδικού περιβάλλοντος στα αυτοματοποιημένα οχήματα.


Δείτε ακόμα
Mercedes: Αναλαμβάνει την ευθύνη αν τρακάρεις - υπό έναν όρο

Πώς τα αντιμετωπίζει τα γεγονότα το πρόγραμμα;

Όλα τα παραπάνω ομαδοποιούνται σε τρεις γενικές κατηγορίες ώστε να αντιμετωπιστούν κατάλληλα. Αυτές οι κατηγορίες είναι:

  • Αλληλεπίδραση με ευάλωτους χρήστες κατά την οδική πορεία των οχημάτων σε σύνθετα αστικά περιβάλλοντα.
  • Μη τυποποιημένες και αδόμητες οδικές συνθήκες.
  • Χαμηλή ορατότητα των οχημάτων και αντίξοες καιρικές συνθήκες.


aftonomi-odigisi-diavasma

Τι περιμένουμε από το πρόγραμμα Events για την αυτόνομη οδήγηση;

Τα αποτελέσματα στα οποία αναμένεται να καταλήξει το πρόγραμμα και αυτά τα οποία τελικά θα φέρουν την αυτόνομη οδήγηση πιο κοντά στην καθημερινότητα είναι:

  • Η αξιόπιστη αντίληψη των αντικειμένων που υπάρχουν στο οδικό δίκτυο, και ιδιαίτερα των ευάλωτων οδικών χρηστών σε καταστάσεις περίπλοκης αστικής κυκλοφορίας και δύσκολών καιρικών συνθήκων ή σε συνθήκες χαμηλής ορατότητας
  • Η βελτιωμένη αντίληψη της απόδοσης των αυτοματοποιημένων οχημάτων με τη χρήση οικονομικά αποδοτικών αισθητήρων
  • Η λήψη αποφάσεων σε πραγματικό χρόνο από τα αυτοματοποιημένα οχήματα υπό μη τυπικές συνθήκες κυκλοφορίας και μη δομημένες οδικές συνθήκες.

Η χρηματοδότηση του έργου γίνεται από την ΕΕ και συγκεκριμένα από το πρόγραμμα Horizon Europe, ημερομηνία έναρξης ήταν η 1η Σεπτεμβρίου του 2022 και πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για να σηματοδοτηθεί η έναρξή του στις 7 – 8 Σεπτεμβρίου 2022.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην επίσημη σελίδα του προγράμματος, πατώντας εδώ.

Ήξερες ότι η Ελλάδα συμμετέχει τόσο ενεργά στην έρευνα για την αυτόνομη οδήγηση;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...