Mercedes: Αναλαμβάνει την ευθύνη αν τρακάρεις - υπό έναν όρο

Η Mercedes κάνει ένα τολμηρό βήμα και δεσμεύεται ότι θα είναι εκείνη που θα αναλάβει τη νομική ευθύνη, σε περίπτωση που υπάρξει ατύχημα με κάποιο αυτοκίνητό της.

  • -
  • -

Η γερμανική μάρκα εμφανίζεται πολύ σίγουρη για τον εαυτό της και τις τεχνολογίες που τοποθετεί σήμερα αλλά και θα τοποθετεί μελλοντικά στα αυτοκίνητά της. Επιπλέον, πιστεύει πάρα πολύ στην αυτόνομη οδήγηση, οπότε προχωράει σε μία τολμηρή κίνηση. Έκανε μια ανακοίνωση η οποία αφορά το Drive Pilot, όπως ονομάζει το σύστημα αυτόνομης οδήγησης που τοποθετεί στα μοντέλα της.

Για ό,τι συμβεί είναι υπεύθυνη η Mercedes, όχι ο οδηγός

Σύμφωνα με αυτή την ανακοίνωση, αν κάποιο μοντέλο της που υποστηρίζει αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 3 εμπλακεί σε ατύχημα ενώ είναι ενεργοποιημένο το Drive Pilot, τότε η εταιρεία αναλαμβάνει πλήρως τη νομική ευθύνη. Για να το πούμε πιο απλά, όταν ο οδηγός ενεργοποιεί το Drive Pilot παύει να φέρει νομική ευθύνη για ό,τι συμβεί και υπεύθυνη είναι η Mercedes.

Drive Pilot

Γιατί το κάνει;

Με αυτόν τον τρόπο η εταιρεία ελπίζει ότι θα κερδίσει σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της στον τομέα της αυτόνομης οδήγησης, καθώς ευελπιστεί ότι θα πάρει πιο εύκολα έγκριση για κυκλοφορία σε περισσότερες χώρες, αλλά και σε πιο πολλές πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δείτε ακόμα: H Mercedes μεταμορφώνει τα χερούλια της πόρτας σε οθόνες!

Στο τέλος του 2021 η Mercedes ήταν ο μόνος κατασκευαστής που κατάφερε να πάρει έγκριση σε παγκόσμιο επίπεδο για το σύστημα αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 3 που έχει αναπτύξει. Πλέον ο στόχος είναι να πάρει την αντίστοιχη έγκριση και στις πολιτείες της Νεβάδα και της Καλιφόρνια, οι οποίες είναι αρκετά θετικές απέναντι στις σχετικές τεχνολογίες.

Οι δικλείδες ασφαλείας

Μπορεί η κίνηση της Mercedes να φαντάζει σε κάποιους παράτολμη, όμως η εταιρεία αυτή τη στιγμή επιτρέπει τη χρήση του Drive Pilot μόνο σε συγκεκριμένες συνθήκες, οι οποίες εξασφαλίζουν την ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων για ατύχημα. Έτσι, οι ταχύτητες στην οποίες ενεργοποιείται το Drive Pilot είναι μεταξύ 40-60 km/h, σε κλειστούς αυτοκινητόδρομους οι οποίοι δεν έχουν φανάρια ή κυκλικούς κόμβους ή κάποιο άλλο σύστημα ελέγχου της ροής της κυκλοφορίας, αλλά και στους οποίους δεν πραγματοποιούνται εργασίες. Επίσης, θα πρέπει ο αυτοκινητόδρομος να έχει χαρτογραφηθεί λεπτομερώς από την ίδια της Mercedes.

Drive Pilot

Μία ακόμα δικλείδα ασφαλείας είναι ότι το σύστημα δε θα επιτρέπει στον οδηγό να κοιμηθεί. Ωστόσο, αυτό το οποίο αποτελεί πρωτιά είναι ότι θα του επιτρέπει να ασχοληθεί με κάτι άλλο όπως το κινητό του, χωρίς να υπάρξει κάποια ειδοποίηση.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...