Αθήνα: Μπαίνουν 12 νέες ψηφιακές κάμερες – Δείτε σε ποιους δρόμους

Οι κάμερες θα λειτουργούν επί 24ώρου βάσεως και θα καταγράφουν τόσο αυτούς που μπαίνουν στις λεωφορειολωρίδες όσο και αυτούς που παραβιάζουν τα όρια ταχύτητας.

  • -
  • -

Η παραβίαση των λεωφορειολωρίδων και των ορίων ταχύτητας από οχήματα και δίκυκλα θα καταγράφεται πλέον από νέας γενιάς ψηφιακές κάμερες. Ο ΟΑΣΑ (Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών), προκήρυξε ήδη διαγωνισμό για την προμήθεια και εγκατάσταση καμερών καταγραφής παραβάσεων στις αποκλειστικές λωρίδες λεωφορείων.

Ο διαγωνισμός αφορά 12 νέες κάμερες και ισάριθμους θαλάμους υποδοχής, με τον προϋπολογισμό να ανέρχεται στο ποσό των 608.592 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ).  Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Η λειτουργία αυτών των συστημάτων έχει σκοπό την αυτόματη καταγραφή και βεβαίωση παραβάσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.) και ειδικότερα την παραβίαση οχημάτων (IX, Δίκυκλα) που παραβιάζουν τις λεωφορειολωρίδες, χωρίς την παρουσία αστυνομικών ή άλλων εξουσιοδοτημένων υπαλλήλων».

Πώς θα λειτουργούν οι κάμερες

Οι 12 ψηφιακές κάμερες τεχνολογίας ραντάρ με εσωτερικό φλας θα λειτουργούν όλο το 24ωρο, καταγράφοντας κάθε όχημα που παραβιάζει τις λεωφορειολωρίδες, αλλά και τα όρια ταχύτητας. Η παράβαση θα καταγράφεται σε φωτογραφία μέσω ειδικής έγχρωμης ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα διαχωρισμού επιβατικών (Ι.Χ.) και φορτηγών.

kameres

Στη φωτογραφία όσων παραβιάζουν, θα εμφανίζεται το σημείο/λωρίδα της παράβασης, η κατεύθυνση, η ημερομηνία, η ταχύτητα κίνησης, η ώρα και κάθε στοιχείο που κρίνεται απαραίτητο για την τεκμηρίωση της παράβασης. Η κάμερα έχει τη δυνατότητα ελάχιστης συχνότητας φωτογράφησης τουλάχιστον 2 λήψεων ανά δευτερόλεπτο.

Στη σύμβαση περιλαμβάνεται και η εγκατάσταση 2 σταθμών εργασίας σε αντίστοιχες Διευθύνσεις της Τροχαίας, όπου θα γίνεται η επεξεργασία η έκδοση και η αποστολή των βεβαιώσεων παραβάσεων σε αποκλειστικές λωρίδες λεωφορείων (Α.Λ.Λ.). Μετά λοιπόν τη διαπίστωση της παράβασης από το ραντάρ, η τοπική μονάδα ελέγχου θα λαμβάνει τις εξής πληροφορίες από τον αισθητήρα ταχύτητας:

  • τον τύπο του οχήματος (για οχήματα που απομακρύνονται από την συσκευή)
  • την ταχύτητα του οχήματος και τη λωρίδα παράβασης (για οχήματα που απομακρύνονται από την συσκευή)


Σε ποιους δρόμους θα μπουν οι κάμερες

Οι θέσεις στις οποίες θα τοποθετηθούν οι 12 νέες κάμερες επιλέχθηκαν σε συνεργασία με την Τροχαία λόγω του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος που παρουσιάζουν δεδομένου ότι βρίσκονται σε κεντρικές λεωφόρους.

Αναλυτικότερα, οι κάμερες θα εγκατασταθούν:

  • Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας: 5 κάμερες
  • Λεωφόρος Μεσογείων: 3 κάμερες
  • Λεωφόρος Αλεξάνδρας: 3 κάμερες
  • Λεωφόρος Κηφισίας: 1 κάμερα 

kameres

Σε όλες τις θέσεις θα υπάρχουν εγκατεστημένες προειδοποιητικές πινακίδες. Οι λεωφορειολωρίδες υπόκεινται σε ωράριο που ισχύει από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 06:00 έως τις 21:00, και το Σάββατο από τις 06:00 έως τις 16:00. Για τις λεωφορειολωρίδες αντίθετης ροής το ωράριο είναι 24ωρο. Όσο για το πρόστιμο για την παραβίαση λεωφορειολωρίδας ανέρχεται σε 200 ευρώ.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...