Green NCAP: Πόσο «πράσινα» είναι 3 νέα δημοφιλή μοντέλα;

Ο ευρωπαϊκός οργανισμός που αξιολογεί πόσο φιλικά προς το περιβάλλον είναι τα αυτοκίνητα, έβαλε στο στόχαστρο τα Skoda Fabia, Nissan Qashqai και Hyundai Tuscon.

  • -
  • -

Με την προστασία του περιβάλλοντος και τον περιορισμό των ρύπων να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο στη Γηραιά Ήπειρο, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει μια υπηρεσία που αξιολογεί όλα τα νέα μοντέλα στους τομείς της φιλικότητας προς το περιβάλλον. Ο οργανισμός αυτός ονομάζεται Green NCAP, είναι ανεξάρτητος και δοκιμάζει στην πράξη πόσο «πράσινο» είναι κάθε αυτοκίνητο. Τα τελευταία μοντέλα που αξιολόγησε είναι τα Skoda Fabia, Nissan Qashqai και Hyundai Tuscon, τρία δημοφιλή αυτοκίνητα που κυκλοφορούν και στην Ελλάδα.

green

Το Fabia δοκιμάστηκε στην έκδοση 1.0 MPI με μηχανικό κιβώτιο και έλαβε 3 αστέρια με άριστα τα 5. Στην κατηγορία «Clean Air Index» έλαβε βαθμολογία 5,8 στα 10, στο «Energy Efficiency Index» συγκέντρωσε 6 στα 10 και στο «Greenhouse Gas Index» μόλις 4,9 στα 10.

Αντίστοιχα, το Nissan Qashqai 1.3 DIG-T 158 MT MILD HYBRID FWD CVT συγκέντρωσε στην πρώτη κατηγορία 7/10, στη δεύτερη 3,9/10 και στην τρίτη μόλις 2,1/10, λαμβάνοντας 2,5 αστέρια.

Όσο για το Hyundai TUCSON HEV 1.6 T-GDI HYBRID FWD AUTOMATIC, η βαθμολογία του ήταν 4,2/10, 4,5/10 και 3,1/10, λαμβάνοντας 2 αστέρα.

Τι σημαίνουν οι κατηγορίες του Green NCAP

Ο οργανισμός έχει δημιουργήσει 3 κατηγορίες για τις δοκιμές των νέων μοντέλων που κυκλοφορούν στην Ευρώπη. Ας δούμε τι σημαίνουν αυτοί:

  • Clean Air Index: Αξιολογεί τους ρύπους που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα κατά τη λειτουργία του οχήματος
  • Energy Efficiency Index: Προκύπτει με βάση την κατανάλωση ενέργειας και τη διαχείρισή της (αεροδυναμική, αντίσταση κύλισης ελαστικών, βάρος κλπ)
  • Greenhouse Gas Index: Δείχνει τις εκπομπές των ρύπων που επηρεάζουν περισσότερο το φαινόμενο του θερμοκηπίου


Δείτε εδώ τα 10 πιο καθαρά αυτοκίνητα τουυ 2022

Στο τέλος κάθε δοκιμής, τα αυτοκίνητα λαμβάνουν μια συνολική βαθμολογία με ανώτατη διάκριση τα 5 αστέρια, όπως ακριβώς συμβαίνει και στα test drives του Euro NCAP.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...