Αυξήσεις στα Διόδια: Τι αλλάζει με τον υψηλό πληθωρισμό

Η αύξηση της τιμής των διοδίων στους αυτοκινητόδρομους της χώρας ίσως να είναι αναπόφευκτη συνέπεια του υψηλού πληθωρισμού, από 1 Ιανουαρίου 2023.

  • -
  • -

Η άνοδος του πληθωρισμού είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει και το κόστος των διοδίων. Το γεγονός ότι οι οδικές παραχωρήσεις ακολουθούν τις πληθωριστικές τάσεις, αφού είναι συνδεδεμένες με τον Τιμάριθμο, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα δούμε αυξήσεις στις τιμές των διοδίων. Ακολουθώντας το φετινό πληθωρισμό, ο οποίος φτάνει έως και το 10%, μία αντίστοιχη αύξηση της τιμής θα μπορούσε να σημαίνει αύξηση εσόδων για τις εταιρείες παραχώρησης. Βέβαια, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει τους οδηγούς σε διαφορετικό τρόπο μετακίνησης, διαδρομής με αποτέλεσμα τη μείωση της κίνησης. Για να έχετε μία εικόνα, αν το κόστος των διοδίων αυξηθεί κατά 10%, τότε το ταξίδι Αθήνα – Θεσσαλονίκη θα έχει μεγαλύτερο κόστος κατά 3 με 4 ευρώ. Ποσό που αυξάνεται σημαντικά στην περίπτωση των επαγγελματιών οδηγών με φορτηγά.

Δείτε ακόμη: 5 tips για σωστή προετοιμασία του αυτοκινήτου για το φθινόπωρο

Το μεγάλο ζήτημα είναι πως οι συμβάσεις παραχώρησης περιέχουν την σύνδεση της ετήσιας αύξησης των τιμών διοδίων με τον τιμάριθμο και αυτό πρακτικά δημιουργεί ένα δεδομένο που είναι δύσκολο να ξεπεραστεί. Επιπλέον, οι εταιρείες παραχώρησης αναφέρουν ότι το κόστος συντήρησης των οδικών δικτύων έχει αυξηθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο. Η διαφοροποίηση στις τιμές αναμένεται να επηρεάσει και την Αττική Οδό, αν και το συγκεκριμένο δίκτυο έχει ένα διαφορετικό καθεστώς. Από το 2019 το κόστος παραμένει σταθερά στα 2,8 €, ενώ όποια αύξηση επιχειρήθηκε τα τελευταία χρόνια δεν εφαρμόστηκε. Σημειώστε, πως πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ ανέφερε πως έχει προταθεί ένα μοντέλο τιμολόγησης που θα αλλάζει ανάλογα με την ώρα χρήσης του δρόμου, στοιχείο που θα συμβάλλει και στην αποτελεσματικότερη διαχείριση του κυκλοφοριακού φόρτου.

Πηγή:imerisia.gr

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...