Και plug-in υβριδικό, και diesel – Είναι αυτός ο απόλυτος συνδυασμός;

Το diesel συνεχίζει να δίνει τον ρυθμό, όταν τα ταξίδια και οι εκτός πόλης διαδρομές κυριαρχούν στο ρεπερτόριο του οδηγού. Η Plug-In Hybrid τεχνολογία, απλώς συμπληρώνει ιδανικά την πρόταση!

  • -
  • -

Αυτή τη στιγμή, αν υπάρχει μια τεχνολογία που κυριολεκτικά καλπάζει στα νέα αυτοκίνητα, είναι η ηλεκτροκίνηση. Από την άλλη, η κατηγορία κινητήρων που… αποδεκατίστηκε και πλέον έχει πολύ λιγότερους εκπροσώπους στην αγορά, είναι τα μοτέρ diesel. Τι γίνεται όμως όταν αυτοί οι δύο τόσο διαφορετικοί κόσμοι ενώνονται; Πιθανότατα, δημιουργείται μια από τις πιο ολοκληρωμένες προτάσεις. Και εξηγούμαστε!

Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Αθήνα σε 24 ώρες

Στην κλειδοθήκη του GOCAR υπήρχαν τα κλειδιά της Mercedes-Benz GLC 300 de και μάλιστα, στην στιλάτη coupe εκδοχή της. Όταν χρειαστήκαμε να κάνουμε ένα ταξίδι στη συμπρωτεύουσα και να επιστρέψουμε στην Αθήνα λίγες ώρες μετά, η απάντηση για το «ποιο αυτοκίνητο να πάρω» ήρθε χωρίς καμία σκέψη. Η αλήθεια είναι πως πλέον, έχουμε ξεσυνηθίσει λίγο από τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα. Τα ηλεκτρικά, Plug-In και πάσης φύσεως υβριδικά παρκάρουν πολύ πιο συχνά στο γκαράζ μας και αιτία είναι η «στροφή» που πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή από την ίδια την αυτοκίνηση.

Η Mercedes-Benz GLC 300 de που χρησιμοποιήσαμε για το ταξίδι μας κινείται από έναν τετρακύλινδρο turbodiesel των 2.0 λίτρων και έναν ηλεκτροκινητήρα μέσα στο αυτόματο κιβώτιο των 9 σχέσεων. Συνδυαστικά αποδίδουν 306 ίππους και 700 Nm ροπή και η κίνηση μεταδίδεται σε όλους τους τροχούς μέσα από το σύστημα τετρακίνησης 4MATIC της Mercedes-Benz. Ο ηλεκτροκινητήρας των 122 ίππων (και 440 Nm) τροφοδοτείται από μια μπαταρία 13,5 kWh (9,3 kWh αξιοποιήσιμη) και παρέχει περίπου 40 χιλιόμετρα αμιγώς ηλεκτρικής κίνησης. Συνολικά καλύψαμε 1.654 χιλιόμετρα, εκ των οποίων τα 1.100 περίπου, έγιναν σε 24 ώρες.

Εννοείται ότι στο ταξίδι δεν βασίζεσαι στην ηλεκτρική αυτονομία, αλλά στον πολύ οικονομικό diesel των 2.0 λίτρων. Η κατανάλωση πετρελαίου σταθεροποιήθηκε στα 7,1 λίτρα ανά 100 km, νούμερο άκρως ικανοποιητικό για ένα SUV αυτής της κατηγορίας, με βάρος άνω των 2 τόνων (2.060 kg). Εδώ να σημειώσουμε επίσης, ότι η ταχύτητα του ταξιδιού ανήλθε σε πάνω από το μέσο όρο επίπεδα, όμως το εννιάρι σασμάν και ο ροπάτος diesel δείχνουν πως έχουν σχεδιαστεί για τέτοιες συνθήκες! Με 140 – 150 km/h στο ταχύμετρο, οι στροφές του κινητήρα δεν ξεπερνούσαν τις 2.000 rpm. Πού εξυπηρέτησε η Plug-In τεχνολογία, όμως;

Στη Θεσσαλονίκη με… 0 ρύπους!

Οι πολίτες της συμπρωτεύουσας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν επιβαρύναμε καθόλου την ατμόσφαιρα της πόλης τους με ρύπους, καθώς οι μπαταρίες της Plug-In Hybrid GLC φορτίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι μετακινήσεις μας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, έγιναν με ρεύμα. Ο diesel πήρε ξανά μπροστά στο Καλοχώρι όταν βγαίναμε από την πόλη. Αυτό είναι και το νόημα των Plug-In. Τα φορτίζεις για τις καθημερινές σου μετακινήσεις και όταν χρειαστεί να ταξιδέψεις, βάζεις καύσιμο και πας με τον… παλιό, γνωστό μας τρόπο.

Δείτε ακόμη: Τι σημαίνουν τα γράμματα στα ονόματα της Mercedes;

Χωρίς αναμονή για φόρτιση και άγχος αυτονομίας. Αυτή η φιλοσοφία εξυπηρετείται ακόμη καλύτερα με τον diesel της GLC, καθώς εξ ορισμού ο πετρελαιοκινητήρας αποδεικνύεται αποτελεσματικότερος στον ανοικτό δρόμο. Εννοείται ότι η κατανάλωση δεν μπορεί να συγκριθεί με αντίστοιχα σύνολα βενζίνης, για αυτό και τελικά αποδείχθηκε πιο… φιλικός προς την τσέπη παρά την τιμή του καυσίμου. Όταν κάναμε το ταξίδι μας, το diesel ήταν ακριβότερο από την αμόλυβδη, όμως χάρη στη χαμηλή κατανάλωση, δεν γκρινιάξαμε (πολύ).

Πραγματική Mercedes σε όλα τα υπόλοιπα

Αφήνοντας στην άκρη την Plug-In Hybrid ταυτότητά της με τον αποδοτικό πετρελαιοκινητήρα, η GLC παραμένει ένα εξαιρετικό SUV για όλες τις χρήσεις. Η καλοφτιαγμένη καμπίνα σε πείθει με την ποιότητα και τις τεχνολογίες που ενσωματώνει, παρά το γεγονός ότι η νεότερη γενιά της είναι προ των πυλών και την περιμένουμε πολύ σύντομα. Το MBUX που εγγυάται κορυφαία συνδεσιμότητα και ο πλήρως διαμορφώσιμος ψηφιακός πίνακας οργάνων δεν σου αφήνουν περιθώριο κριτικής. Πρακτικά δεν της λείπει τίποτα σε επίπεδο τεχνολογίας. Η ποιότητα κύλισης εντυπωσιάζει, όπως και ο ρυθμός που καταπίνει τα χιλιόμετρα, ενώ η εντυπωσιακή σχεδίαση συνεχίζει να τραβά τα βλέμματα στο δρόμο όταν κινείται.

Μοναδικό ουσιαστικό μελανό σημείο του αυτοκινήτου είναι ο μικρός χώρος αποσκευών των 350 λίτρων που σίγουρα δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων για ένα μεγάλο οικογενειακό SUV. Η μειωμένη χωρητικότητα από τις υπόλοιπες εκδόσεις αποδίδεται στην ύπαρξη της μπαταρίας για το Plug-In υβριδικό σύστημα. Η τιμή της Mercedes-Benz GLC 300 de Coupe είναι 75.300 €, ένα ποσό που σίγουρα είναι υψηλό και την κάνει να απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό. Όμως, λόγω της ελαφρύτερης φορολογίας που συνεπάγεται η υβριδική ταυτότητά της, την κάνει αρκετά δελεαστική πρόταση μέσα στην γκάμα της GLC. Για παράδειγμα, κοστίζει… 10.000 € λιγότερα από την μη υβριδική GLC 400 d Coupe των 330 ίππων.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...