Μύθος ή αλήθεια: Καίει περισσότερο το αυτοκίνητο όταν είναι βρώμικο; [video]

Η κατανάλωση καυσίμου επηρεάζεται από πάρα πολλούς παράγοντες. Ακόμη κι αν κάποιοι μας φαίνονται απίθανο να παίζουν ρόλο!

  • -
  • -

Όταν οι τιμές των καυσίμων έχουν σκαρφαλώσει σε τόσο υψηλά νούμερα, όλοι μας ψάχνουμε έναν τρόπο να κινούμαστε καταναλώνοντας λιγότερο. Υπάρχουν όμως «κρυμμένοι» παράγοντες που μας αφαιρούν μερικά ψιλά από την τσέπη, όσο περίεργο κι αν μας φαίνεται. Σε αυτή την περίπτωση, θα ασχοληθούμε με κάτι που φαίνεται αρκετά απλό, αλλά δεν είναι: την καθαριότητα του αυτοκινήτου μας. Είναι η… μισή αρχοντιά, όπως έχουμε συνηθίσει να λέμε, όμως τι γίνεται με την κατανάλωση;

Ένα βρώμικο αυτοκίνητο καίει περισσότερο;

Σε πολλούς θα ακουστεί υπερβολικό, όμως είναι αλήθεια: ένα πολύ βρώμικο αυτοκίνητο καίει περισσότερο καύσιμο. Όχι, δεν έχει σχέση με τη μικρή διαφορά βάρους, αλλά με την αεροδυναμική. Το αυτοκίνητο κινείται πιο δύσκολα «μέσα» στον αέρα και ο κινητήρας χρησιμοποιεί περισσότερο καύσιμο για να υπερνικήσει την αντίσταση.

Αυτό φυσικά δεν το συναντάμε σε σκονισμένα ή λίγο βρώμικα αυτοκίνητα, αλλά σε πολύ… βρώμικες περιπτώσεις, που αλλάζουν το ανάγλυφο και το σχήμα του αυτοκινήτου, όπως ένα 4x4 μετά από offroad, για παράδειγμα. Μετά από βόλτα σε εκτός δρόμου διαδρομές, η λάσπη κολλάει πάνω, αλλά και κάτω από το αμάξωμα, ενώ είναι συχνό φαινόμενο να μαζεύεται στους θόλους, γύρω από τους τροχούς και εμποδίζοντας την απρόσκοπτη ροή του αέρα.

Δείτε ακόμη: Πόσο παραπάνω καίει το αυτοκίνητο με μπαγκαζιέρα οροφής;

Η διαφορά στην κατανάλωση, ωστόσο, είναι μικρή. Αν συγκρίνουμε τα χρήματα που εξοικονομούμε με ένα πεντακάθαρο αυτοκίνητο, το ποσό είναι μικρότερο από ένα εξωτερικό πλύσιμο, οπότε -μαθηματικά μιλώντας- δεν υπάρχει ουσιαστικό κέρδος.

Μια πραγματική σύγκριση κατανάλωσης βρώμικου και καθαρού

Ίδια απορία είχε και η εκπομπή MythBusters, οπότε έκαναν το ανάλογο πείραμα με το καθαρό και το βρώμικο αυτοκίνητο. Πασάλειψαν το όχημα με μπόλικη βρωμιά και οδήγησαν σε ακριβώς ίδιες συνθήκες, με ακριβώς ίδιο τρόπο και στην ακριβώς ίδια, σταθερή ταχύτητα 65 μιλίων/ώρα (105 km/h). Το αποτέλεσμα; Το βρώμικο έκαψε 9,8 λίτρα ανά 100 km και το καθαρό, 8,9 λίτρα ανά 100 km. Συνεπώς μιλάμε για μια διαφορά της τάξεως των 0,9 λίτρων καυσίμου για κάθε 100 χιλιόμετρα που διανύει το όχημα.

Δείτε περισσότερα στο σχετικό video:

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...