Πού υπάρχει η φθηνότερη βενζίνη του κόσμου; Γεμίζεις το ρεζερβουάρ με 0,8 ευρώ!

Μοιάζει απίστευτο αλλά υπάρχει μία χώρα στην οποία μπορείς να γεμίσεις το ρεζερβουάρ σου με λιγότερο από 1 ευρώ, ενώ σε άλλες η τιμή της βενζίνης είναι κάτω από 0,10 ευρώ/λίτρο! Πόσες και ποιες είναι αυτές οι χώρες;

  • -
  • -

Σε μια εποχή που η τιμή της βενζίνης έχει σκαρφαλώσει σε δυσθεώρητα ύψη, υπάρχουν ακόμα χώρες στις οποίες οι πολίτες πληρώνουν πάμφθηνα τα καύσιμα που χρησιμοποιούν, καθώς η τιμή περιορίζεται κάτω από τα 10 λεπτά/λίτρο.

Με μια ματιά στο Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του Υπουργείου Ανάπτυξης, όπου ανεβαίνει κάθε μέρα ο μέσος όρος της τιμής των βασικότερων καυσίμων για το προηγούμενο 24ωρο, θα δούμε ότι η βενζίνη στη χώρα μας πωλείται έναντι 2,017 ευρώ για κάθε λίτρο.

Αν και το προηγούμενο διάστημα είχε αγγίξει ακόμα και τα 2,60 ευρώ/λίτρο, τους τελευταίους μήνες έχει σταθεροποιηθεί γύρω από τα 2 ευρώ/λίτρο. Παρόμοιες (προς τα κάτω) τιμές θα συναντήσουμε και στις περισσότερες από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

antlia-pratirio-venzini-petrelaio-diesel-eko

Ωστόσο, αν «φύγουμε» από την Ευρώπη και κοιτάξουμε όλο τον πλανήτη, θα δούμε ότι σε 36 χώρες η τιμή της βενζίνης είναι κάτω από 1 ευρώ/λίτρο. Αν και πρόκειται για ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, το μέγιστο ενδιαφέρον συγκεντρώνεται σε τρεις χώρες οι οποίες σπάνε κάθε ρεκόρ, καθώς οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν λιγότερα από 0,1 ευρώ για να αγοράσουν ένα λίτρο βενζίνης.

Δείτε ακόμα: Τιμή βενζίνης: Πόσο ακριβότερα την πληρώνουμε από το Μονακό;

Οι τρεις χώρες στις οποίες συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι το Ιράν, η Λιβύη και η Βενεζουέλα, με την τελευταία να έχει τη φτηνότερη βενζίνη σε όλο τον κόσμο. Πιο αναλυτικά, στο Ιράν η τιμή διαμορφώνεται σε 0,053 ευρώ/λίτρο (δηλαδή ελάχιστα πάνω από 5 λεπτά), στη Λιβύη το αντίτιμο είναι 0,03 ευρώ/λίτρο (δηλαδή μόλις 3 λεπτά) ενώ στη Βενεζουέλα οι ταμπέλες στα πρατήρια αναγράφουν 0,016 ευρώ/λίτρο (δηλαδή 1,6 λεπτά!).

Με τιμές Βενεζουέλας, λοιπόν, για να γεμίσει ένα αυτοκίνητο με ρεζερβουάρ 50 λίτρων θα χρειαζόταν μόλις 0,8 ευρώ, δηλαδή 80 λεπτά! Η τελευταία φορά που μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν η τιμή της βενζίνης ήταν στις 5,1 δραχμές/λίτρο. Μήπως πρέπει να μετακομίσουμε;

Μπορούσες να φανταστείς ότι υπάρχει χώρα του κόσμου όπου η τιμή της βενζίνης είναι μόλις 0,016 ευρώ/λίτρο;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...