Τιμή βενζίνης: Πόσο ακριβότερα την πληρώνουμε από το Μονακό;

Η τιμή της βενζίνης στη χώρα μας είναι μόνιμα σε πολύ υψηλά επίπεδα, τα οποία είναι τέτοια ώστε να ξεπερνάμε ακόμα και χώρες όπως το Μονακό.

  • -
  • -

Πολλές φορές έχουμε ακούσει ότι η βενζίνη στην Ελλάδα είναι πολύ ακριβή και ότι δε δικαιολογείται από το βιοτικό επίπεδο της χώρας και τα οικονομικά στοιχεία, όμως με αυτόν τον τρόπο δεν είναι εύκολο να καταλάβει κάποιος τι ακριβώς συμβαίνει.

Αντίθετα η σύγκριση με ένα πραγματικά πλούσιο κράτος, είναι από τα λίγα πράγματα που μπορεί να κάνει κατανοητό με εύκολο και απλό τρόπο το μέγεθος της αδικίας που βιώνουν όλοι όσοι μένουν στην Ελλάδα, κάθε φορά που πάνε στο πρατήριο για να βάλουν βενζίνη στο όχημά τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας, κάθε λίτρο βενζίνης στο Μονακό κοστίζει 1,752 ευρώ. Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα η μέση τιμή ήταν στα 1,949 ευρώ για κάθε λίτρο. Πρόκειται για διαφορά που φτάνει τα σχεδόν τα 20 λεπτά/λίτρο (0,197 €) ή αν προτιμάτε σε ποσοστό, αντιστοιχεί σε περισσότερο από 10% (10,108%).

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/83f44a649e9042f1d1600ee099d35d75.jpg

Για να γίνει περισσότερο αντιληπτή αυτή η ανωμαλία στις τιμές της βενζίνης, να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2021, το Κατά Κεφαλήν ΑΕΠ του Μονακό είναι 173.688 δολάρια κάτι που το φέρνει στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας, ενώ την ίδια στιγμή στην Ελλάδα το Κατά Κεφαλήν ΑΕΠ είναι 20.277 δολάρια, κάτι που μας φέρνει στη θέση 62. Επιπλέον, στο Μονακό πάνω από 1 στους 3 κατοίκους είναι εκατομμυριούχοι.

Δείτε ακόμα: ΑΑΔΕ: Λουκέτο σε άλλο ένα πρατήριο καυσίμων! Δείτε πού βρίσκεται

Τα δεδομένα οδηγούν στο εξής παράδοξο. Αν και το μέσο εισόδημα του Έλληνα είναι 8,5 φορές μικρότερο, τελικά πληρώνει για τη βενζίνη πάνω από 10% περισσότερο. Φυσικά το πρόβλημα δεν εντοπίζεται αποκλειστικά στον ανεφοδιασμό των οχημάτων, καθώς από τις τιμές των καυσίμων επηρεάζεται το αντίτιμο για όλα τα αγαθά, οπότε η πίεση στο ελληνικό πορτοφόλι γίνεται ακόμα μεγαλύτερη.

Περίμενες ποτέ ότι στην Ελλάδα θα πληρώναμε για τη βενζίνη περισσότερα από ότι στο Μονακό;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...