Πωλήσεις αυτοκινήτων στην ΕΕ: «Καμπανάκι» από τις εταιρείες για την ελεύθερη πτώση της αγοράς

Παρά το γεγονός ότι έχουμε σε μεγάλο βαθμό βγει από την πανδημία, τα προβλήματα στις πωλήσεις των αυτοκινήτων αντί να μειώνονται, αυξάνονται. Τι γίνεται και τι ζητάνε οι εταιρίες από τις κυβερνήσεις;

  • -
  • -

Τα παγκόσμια προβλήματα δείχνουν να μην έχουν τελειωμό, καθώς μετά το Brexit ήρθε η πανδημία, αυτή οδήγησε σε ελλείψεις και δυσκολίες τις αλυσίδες εφοδιασμού, ενώ το κερασάκι στην τούρτα ήρθε με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Όλα αυτά τα ζητήματα επηρεάζουν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό τον χώρο του αυτοκινήτου, καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες είναι εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η πτώση των πωλήσεων αυτοκινήτων και οι αιτίες πίσω από αυτή

Το νέο πρόβλημα που έχει ήδη προκύψει και αναμένεται να γίνει ακόμα πιο σημαντικό στο μέλλον είναι η πτώση στις πωλήσεις αυτοκινήτων. Σύμφωνα με τον ACEA, δηλαδή την Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτου, το πρώτο οχτάμηνο του έτους οι ταξινομήσεις είναι μειωμένες κατά 12% φτάνοντας τα 6 εκατομμύρια.

poliseis-aftokinita-evropi-eu-evropaiki -enosi

Ωστόσο, το σημαντικότερο ζήτημα είναι ότι αυτή η πτώση δεν οφείλεται μόνο στα προβλήματα που έχουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες με την προμήθεια ημιαγωγών και άλλων εξαρτημάτων, αλλά και στη μειωμένη ζήτηση. Αυτό σημαίνει ότι τα νούμερα πωλήσεων πλέον πιέζονται από δύο πλευρές. Τόσο από εκείνη των παραγωγών, όσοι και από εκείνη των αγοραστών.

Δείτε ακόμα: Σοκ στις ευρωπαϊκές πωλήσεις: Ο χειρότερος Ιούνιος από το 1996!

Τι προβλέπει ο ACEA για το επόμενο διάστημα;

Λόγω των παραπάνω, οι εκτιμήσεις του ACEA για ολόκληρο το 2022 αναφέρουν ότι οι συνολικές πωλήσεις θα κλείσουν στα 9,6 εκατομμύρια μονάδες, μειωμένες κατά 1% σε σχέση με πέρυσι. Μπορεί το ποσοστό αυτό να είναι μικρό, όμως αν η σύγκριση γίνει με το 2019 που ήταν η τελευταία «φυσιολογική» χρονιά, τότε η πτώση φτάνει το 26%.

Εκτός από το 2022, ο ACEA βλέπει δυσοίωνο το μέλλον και για την επόμενη χρονιά, καθώς ο πληθωρισμός και οι φόβοι για είσοδο της παγκόσμιας οικονομίας σε νέα περίοδο ύφεσης, θα πιέσουν περαιτέρω τα οικονομικά των νοικοκυριών.

poliseis-aftokinita-evropi

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες ζητάνε τη βοήθεια των κρατών

Μέσα σε όλα αυτά οι εταιρείες πρέπει να επενδύουν και τεράστια ποσά για την εξέλιξη και ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των μηδενικών εκπομπών ρύπων μέχρι το τέλος της δεκαετίας, οπότε το περιβάλλον μέσα στο οποίο αναγκάζονται να λειτουργούν είναι ασφυκτικά πιεσμένο. Ο γενικός διευθυντής του ACEA, Sigrid de Vries, δήλωσε σχετικά με την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης «μία τόσο μεγάλη μεταμόρφωση μπορεί να επιτευχθεί από έναν βιομηχανικό κλάδο ο οποίος μπορεί να παραμείνει ανταγωνιστικός και τα επόμενα χρόνια. Αυτό εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις κατάλληλες πολιτικές αποφάσεις, οι οποίες θα δημιουργήσουν τις σωστές συνθήκες και ένα ευνοϊκό πλαίσιο».

Αυτό που ζητάνε οι αυτοκινητοβιομηχανίες, είναι η ύπαρξη πρωτοβουλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διασφάλιση της πρόσβασής τους σε κρίσιμες πρώτες ύλες, ειδικά εκείνες που έχουν να κάνουν με τη χρήση σε ηλεκτρικά οχήματα.

Πιστεύεις ότι θα πέσουν οι πωλήσεις αυτοκινήτων το επόμενο διάστημα ή μήπως οι κατασκευαστές υπερβάλλουν;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...