Τι χρειάζεται για μεταβίβαση αυτοκινήτου: Όλα τα δικαιολογητικά

Όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας απόκτησης ή πώλησης ενός αυτοκινήτου εδώ.

  • -
  • -

Η μεταβίβαση αυτοκινήτου ή άλλου οχήματος ιδιωτικής χρήσης, μέχρι πρότινος ήταν μια διαδικασία που προκαλούσε πονοκέφαλο, αφού απαιτούσε τη συγκέντρωση εγγράφων και δικαιολογητικών και τη μετάβαση σε κάποια Περιφέρεια ή σε ΚΕΠ. Πλέον, πρόκειται για μια ενέργεια που μπορεί να γίνει πολύ εύκολα, χάρη στην ενεργοποίηση της σχετικής πλατφόρμας ψηφιακής μεταβίβασης αυτοκινήτου του gov.gr.

Σήμερα, η μεταβίβαση μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα από τον υπολογιστή, το tablet ή το smartphone του πωλητή, χωρίς να χρειάζεται η επίσκεψη σε κάποια δημόσια υπηρεσία, παρά μόνο για την παραλαβή της νέας άδειας κυκλοφορίας.

Δείτε εδώ Πώς γίνεται η Ψηφιακή Μεταβίβαση Αυτοκινήτου

Φυσικά, η μεταβίβαση αυτοκινήτου μπορεί και τώρα να πραγματοποιηθεί με φυσικό τρόπο εφόσον κάποιος το επιθυμεί. Αυτό όμως απαιτεί κάποια δικαιολογητικά.

Ποια είναι τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για μεταβίβαση αυτοκινήτου;

  • Άδεια κυκλοφορίας.
  • Παραστατικό Τράπεζας για την καταβολή του τέλους μεταβίβασης και του τέλους άδειας οχήματος.
  • Άρση παρακράτησης κυριότητας (πράξη εξόφλησης, εφόσον ο πωλητής χρωστούσε το αυτοκίνητο).
  • Συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο ή εξουσιοδότηση όταν δεν παρίσταται κάποιο από τα συμβαλλόμενα μέρη.
  • Απλό φωτοαντίγραφο ισχύοντος δελτίου ΚΤΕΟ.
  • Βεβαίωση περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας από την αρμόδια ΔΟΥ ή εκτύπωση εικόνας οφειλών οχήματος «print screen» με τη σχετική σφραγίδα της αρμόδιας ΔΥΟ.


Και αφού συγκεντρώσω τα δικαιολογητικά πού τα υποβάλλω;

Σε περίπτωση που δεν μπορεί κάποιος να ολοκληρώσει τη διαδικασία ηλεκτρονικά (δείτε εδώ πώς γίνεται η Ψηφιακή Μεταβίβαση Οχήματος), έχει τη δυνατότητα να υποβάλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τη μεταβίβαση είτε στα ΚΕΠ είτε στη Διεύθυνση Μεταφορών της Περιφέρειας που ανήκει. Προτείνουμε πρώτα να έχει προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία με την υπηρεσία λόγω των μέτρων προστασίας για τον κορωνοϊό, διότι υπάρχει πιθανότητα να απαιτείται κλείσιμο ραντεβού και το αμέσως επόμενο διαθέσιμο κενό να βρίσκεται μερικές ημέρες ή και εβδομάδες μακριά.

Για να μάθετε περισσότερα για την ολοκληρωμένη διαδικασία μεταβίβασης πατήστε εδώ.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...