Δίπλωμα αυτοκινήτου: Μπορώ να βγάλω για αυτόματο κιβώτιο;

Πολλοί υποψήφιοι οδηγοί θα ήθελαν να γλιτώσουν από τον μπελά του χειροκίνητου κιβωτίου, δίνοντας εξετάσεις οδήγησης με αυτόματο. Γίνεται αυτό στην Ελλάδα;

  • -
  • -

Το δίπλωμα οδήγησης για αυτόματο αυτοκίνητο δεν είναι τόσο διαδεδομένο στη χώρα μας, όσο σε άλλα κράτη. Για την ακρίβεια, λίγοι γνωρίζουν την ύπαρξή του, ενώ πολλοί θα το προτιμούσαν. Οι νέοι οδηγοί μπορούν να προχωρήσουν στην έκδοση διπλώματος οδήγησης για αυτόματο αυτοκίνητο. Αυτό σημαίνει ότι το όχημα που θα κάνουν τα μαθήματά τους, θα είναι με αυτόματο κιβώτιο και θα εξεταστούν πάνω σε αυτό. Κατά τα λοιπά, η διαδικασία δεν διαφέρει καθόλου.

Αρχικά θα πρέπει να περάσει από τη θεωρητική εξέταση (σήματα) και μετά, από την πρακτική (πορεία), με μοναδική διαφορά ότι δεν θα έχει να διαχειριστεί το τρίτο πεντάλ του συμπλέκτη. Πολλοί υποψήφιοι οδηγοί που δεν τα πάνε καλά με την οδήγηση χειροκίνητων αυτοκινήτων μπορούν να επιλέξουν τη συγκεκριμένη κατηγορία διπλώματος οδήγησης, όπως και εκείνοι που σκοπεύουν να οδηγούν αποκλειστικά αυτόματα αυτοκίνητα.

Επιτρέπεται να οδηγήσω χειροκίνητο αυτοκίνητο με δίπλωμα αυτόματου;

Όταν περάσουν από τις εξετάσεις και παραλάβουν το δίπλωμα οδήγησης στα χέρια τους, οι νέοι οδηγοί θα διαπιστώσουν ότι στην στήλη 12 της πλαστικής κάρτας, υπάρχει ο κωδικός 78. Αυτό διαφοροποιεί το δίπλωμά τους από τα υπόλοιπα διπλώματα αυτοκινήτου για χειροκίνητο κιβώτιο. Λόγω αυτής της διαφοράς, οι κάτοχοι διπλωμάτων για αυτόματο αυτοκίνητο απαγορεύεται να οδηγούν με χειροκίνητο κιβώτιο. Μπορούν να οδηγήσουν οποιοδήποτε επιβατικό με μέγιστο μεικτό βάρος 3,5 τόνων και έως 8 επιβατών, όμως επιβάλλεται το όχημα να είναι αυτόματο.

Δείτε ακόμη: Ποιο αυτοκίνητο έχει κιβώτιο που είναι και αυτόματο και... χειροκίνητο;

Στον αντίποδα, όποιος εξεταστεί με χειροκίνητο αυτοκίνητο και «βγάλει» το γενικό δίπλωμα οδήγησης, μπορεί να οδηγεί τόσο τα χειροκίνητα μοντέλα, όσο και τα αυτόματα. Αυτό συμβαίνει καθώς η οδήγηση ενός αυτόματου είναι απλούστερη διαδικασία συγκριτικά με το πιο σύνθετο χειροκίνητο. Θεωρείται ότι ο οδηγός ενός χειροκίνητου αυτοκινήτου προσαρμόζεται πολύ πιο εύκολα σε αυτόματο μοντέλο, από ότι το αντίστροφο. Άρα, αν θέλετε να βγάλετε δίπλωμα μόνο για αυτόματο, σκεφτείτε το καλά. Αν παραστεί ανάγκη, θα είναι παράνομο να οδηγήσετε ένα χειροκίνητο.

Επιπλέον, σε περίπτωση που οδηγήσετε χειροκίνητο και προκαλέσετε κάποιο ατύχημα με δική σας υπαιτιότητα, θα δώσετε ένα πολύ βολικό «πάτημα» στην ασφαλιστική ή σε άλλους εμπλεκόμενους να σας κατηγορήσουν για έλλειψη ικανότητας οδήγησης χειροκίνητου. Αξίζει το ρίσκο;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...