Τραγωδία στους δρόμους: Πόσα παιδιά σκοτώνονται κάθε χρόνο σε Ευρώπη και Ελλάδα;

Τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά. Σε 10 χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν χάσει τη ζωή τους από τροχαία ατυχήματα χιλιάδες μικρά παιδιά.

  • -
  • -

Αυτό που συμβαίνει στους ευρωπαϊκούς δρόμους με τους θανάτους παιδιών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως γενοκτονία. Σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών, την περίοδο 2011-2022 έχασαν τη ζωή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε τροχαίες συγκρούσεις, περισσότερα από 6.000 παιδιά ηλικίας έως 14 ετών. Αυτό σημαίνει πως κάθε χρόνο, σβήνουν στην άσφαλτο περίπου 500 παιδάκια. Όσον αφορά στην Ελλάδα, μόνο το 2019, σκοτώθηκαν στους δρόμους 11 μικρά παιδιά. Οι μισοί θάνατοι προήλθαν από παιδιά που ταξίδευαν με αυτοκίνητα, με τις μελέτες να δείχνουν ότι η εσφαλμένη χρήση των παιδικών καθισμάτων παραμένει σημαντικό πρόβλημα.

kids

Το Συμβούλιο (ETSC) θέτει ξανά σε συζήτηση τις ασφαλείς διαδρομές προς τα σχολεία μεταξύ των 40 άλλων συστάσεων που κάνει προς τις εθνικές κυβερνήσεις και την ΕΕ και ζητά, το όριο ταχύτητας γύρω από σχολεία, εγκαταστάσεις παιδικής μέριμνας και αστικές περιοχές να περιοριστεί αυστηρά στα 30 km/h.

Ποια χώρα είναι πρώτη σε θανάτους παιδιών;

Όπως αναφέρει η μελέτη, μεταξύ των χωρών υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές στην ασφάλεια των παιδιών και ειδικά στα όρια ταχύτητας κοντά στα σχολεία. Η Ρουμανία έχει το υψηλότερο ποσοστό παιδικής θνησιμότητας από τροχαίες συγκρούσεις και σε σχέση με τη Νορβηγία, την Κύπρο και τη Σουηδία είναι δέκα φορές υψηλότερο.

kids

Όπου η παιδική θνησιμότητα από τροχαία είναι σχετικά χαμηλή, η θνησιμότητα από τροχαία για τον υπόλοιπο πληθυσμό είναι επίσης σχετικά χαμηλή και αντίστροφα. Σε όποιες περιπτώσεις δεν συμβαίνει αυτό, θα μπορούσε εν μέρει να οφείλεται στο ότι τα παιδιά σε αυτές τις χώρες τείνουν να συνοδεύονται/πηγαίνουν με κηδεμόνες στο σχολείο και σε άλλες δραστηριότητες αντί να τους επιτρέπεται να μετακινούνται μόνα τους με ποδήλατο ή με τα πόδια.

Αγόρια τα περισσότερα θύματα

Τέλος, ειδική αναφορά γίνεται στο γεγονός ότι σε 16 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιτρέπεται στα παιδιά 14 ή 15 ετών να οδηγούν μοτοποδήλατο, παρά την ελάχιστη ηλικία των 16 ετών που συνίσταται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Μάλιστα, το 20% των θανάτων σε αυτή την ηλικία οφείλεται σε τροχαία δυστυχήματα με μοτοποδήλατα. Όσο για την πλειοψηφία των νεκρών, είναι αγόρια.

kids

Διαβάστε επίσης: 20.000 θάνατοι στον δρόμο στην ΕΕ - Τι γίνεται στην Ελλάδα;

Για την οδήγηση αυτοκινήτου χωρίς την παρουσία συνοδού, το ETSC ξεκαθαρίζει ότι η ελάχιστη συνιστώμενη ηλικία από την ΕΕ των 16 ετών δεν πρέπει να μειωθεί σε καμία περίπτωση.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...