Παρκάρεις με στριμμένες ρόδες; Τι προβλήματα προκαλεί αυτή η συνήθεια

Τι κίνδυνος υπάρχει όταν οι τροχοί κάποιου παρκαρισμένου αυτοκινήτου εξέχουν πολύ, και τι λέει ο νόμος για αυτή την περίπτωση;

  • -
  • -

Το θέαμα με τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα και τους τροχούς στριμμένους, στην πλειοψηφία προς την εξωτερική πλευρά, δεν είναι ασυνήθιστο. Αρκετοί οδηγοί σταθμεύουν χωρίς να νοιάζονται για τους υπόλοιπους, αφήνοντας εκτεθειμένους τους τροχούς και προκαλώντας προβλήματα ακόμη και στην κίνηση, ειδικά σε στενά δρομάκια των πόλεων.

troxoi

Το παρκάρισμα με στριμμένους τροχούς δεν απαγορεύεται από τον νόμο. Ωστόσο, όποιος το κάνει κατ’ εξακολούθηση, κάποια στιγμή θα το πληρώσει, καθώς προκαλούνται αρκετές ζημιές. Επίσης, η ευθυγράμμιση των τροχών κατά τη στάθμευση είναι και θέμα σεβασμού προς τους υπολοίπους. Ας τα δούμε όμως ένα-ένα.

Τι προβλήματα μπορούν να προκληθούν από τους στριμμένους τροχούς

Αυτοί που παρατάνε το όχημά τους συνεχώς με τους τροχούς εκτεθειμένους πρέπει να γνωρίζουν ορισμένα πράγματα, όπως το ότι η επανάληψη αυτής της κακής συνήθειας πρώτον φθείρει τα ελαστικά καθώς δημιουργείται κλίση στο πέλμα, δεύτερον δεν αποκλείεται να προκληθεί ζημιά στο υδραυλικό σύστημα του τιμονιού και τρίτον να χαλάσουν οι σύνδεσμοι των αναρτήσεων εμπρός μιας και δέχονται μόνιμα «τάση».

Δείτε επίσης: Εθνική οδός: Έχει «ελάχιστη» ταχύτητα και πρόστιμο;

troxoi

Επιπλέον, ένας τροχός που εξέχει από την εξωτερική πλευρά του δρόμου, δεν αποκλείεται να προκαλέσει ατύχημα. Τρανό παράδειγμα αυτό που συνέβη προ ολίγων ημερών στο κέντρο της Αθήνας, όταν ένα αυτοκίνητο τούμπαρε, διότι η ρόδα του ακούμπησε πάνω στον στριμμένο τροχό σταθμευμένου οχήματος. Οπότε, καλό είναι την επόμενη φορά που θα παρκάρεις να σκεφτείς να ευθυγραμμίσεις το τιμόνι και να μην αναγκάζεις τους υπόλοιπους να κάνουν μανούβρες στα στενά της πόλης για να γλυτώσουν την επαφή.

Πότε μπορώ να παρκάρω με στριμμένους τροχούς;

Αν επιχειρήσεις να σταθμεύσεις σε δρόμο με έντονη κλίση, καλό είναι να έχεις τους τροχούς στραμμένους ελαφρά προς το πεζοδρόμιο, ώστε αν τυχόν κυλίσει το αυτοκίνητο να ακουμπήσει η ρόδα και να αποφύγεις δυσάρεστες καταστάσεις. Βέβαια, δεν πρέπει οι ρόδες να εξέχουν από το αμάξωμα και συγκεκριμένα όχι περισσότερο από τους εξωτερικούς καθρέπτες διπλωμένους.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...