Ξέρεις πόσα φανάρια υπάρχουν σε όλη την Αθήνα – Και ποιος τα ρυθμίζει;

Χωρίς τους φωτεινούς σηματοδότες, στους δρόμους θα γινόταν ένα χάος. Τα φανάρια στην Αττική είναι χιλιάδες και η ευθύνη αυτού που τα ελέγχει πολύ μεγάλη.

  • -
  • -

Μόνο στην Αττική, υπάρχουν περισσότερες από 2.500 διασταυρώσεις. Σε κάθε μία από αυτές έχουν εγκατασταθεί μια σειρά φωτεινών σηματοδοτών που ρυθμίζουν την κυκλοφορία. Ένα από αυτά να μην λειτουργήσει, τότε δημιουργείται πραγματικό χάος στους δρόμους.

Με τόσες χιλιάδες διασταυρώσεις σε όλο το λεκανοπέδιο, πρέπει να υπάρχουν και οι κατάλληλες υποδομές. Τα φανάρια λοιπόν, είναι περίπου 35.000. Ο αριθμός αυτός αφορά μόνο την Αττική.  Κάθε κόμβος φωτεινής σηματοδότησης έχει έναν δικό του σύγχρονο ηλεκτρονικό υπολογιστή (ρυθμιστή) και έχει προηγηθεί μια κυκλοφοριακή μελέτη για τον καθορισμό του χρόνου που θα μείνει αναμμένος ο πράσινος ή ο κόκκινος σηματοδότης ανάλογα με τις κυκλοφοριακές απαιτήσεις στο δρόμου.

fanaria

Πρόκειται για μία σύνθετη διαδικασία που επιβάλλει εξειδικευμένες γνώσεις ενώ δεν υπάρχει περιθώριο λάθους. Για να λειτουργούν σωστά τα φανάρια, υπάρχει ένα ολόκληρο δίκτυο υποστήριξης και μια επιστημονική ομάδα, αυτή των συγκοινωνιολόγων που καθορίζει τον προγραμματισμό τους.

Φυσικά, οι ρυθμίσεις των φωτεινών σηματοδοτών υπάρχει περίπτωση να αλλάξουν. Αυτό συμβαίνει σε ιδιαίτερες καταστάσεις, όπως αυτή της πανδημίας για παράδειγμα, όπου άλλαξαν τα κυκλοφοριακά δεδομένα στους δρόμους της Αττικής και έγιναν οι αντίστοιχες παρεμβάσεις.

Ποιος ελέγχει τα φανάρια

Αρμόδια για τον προγραμματισμό, την συντήρηση αλλά και την εύρυθμη λειτουργία των 35.000 φωτεινών σηματοδοτών του Λεκανοπεδίου, είναι η Περιφέρεια Αττικής. Το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας και το κέντρο φωτεινής σηματοδότησης της Περιφέρειας συνεργάζονται για την αδιάλειπτη λειτουργία των φαναριών.

fanaria

Δείτε εδώ τα νέα «έξυπνα» φανάρια της Αττικής

Οι συγκεκριμένες υπηρεσίες είναι μόνιμα σε επιφυλακή και επεμβαίνουν ακόμη και σε απρόοπτες καταστάσεις, ατυχημάτων με ζημιά στους ιστούς φωτεινής σηματοδότησης και γενικότερα σε οποιεσδήποτε βλάβες μπορεί να προκύψουν.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...