Αυτό είναι το πιο αεροδυναμικό αυτοκίνητο του κόσμου

Είναι 12,5% πιο αεροδυναμικό ακόμη και από την Mercedes-Benz EQS, η οποία έχει συντελεστή οπισθέλκουσας 0,20 Cd.

  • -
  • -

H Ολλανδικής καταγωγής εταιρία Lightyear μόλις πέρασε το πρώτο της αυτοκίνητο, το 0, από την αεροδυναμική σήραγγα και τα αποτελέσματα είναι τουλάχιστον εντυπωσιακά. Το ηλεκτροκίνητο μοντέλο που έχει την δυνατότητα να φορτίζει και από τα ηλιακά πάνελ που βρίσκονται πάνω στο αμάξωμα κατάφερε να σημειώσει την επίδοση-ρεκόρ, 0,175 Cd. Αυτομάτως έγινε το πιο αεροδυναμικό αυτοκίνητο παραγωγής, με το αμέσως επόμενο μοντέλο να είναι η Mercedes-Benz EQS, με 0,20 Cd.

2023-Lightyear-0-tunnel

Η τιμή του Lightyear 0 επιβεβαιώθηκε υπό συνθήκες WLTP σε αεροδυναμική σήραγγα στην Στουτγάρδη της Γερμανίας. Για να καταλάβετε πόσο σημαντικό είναι αυτό το νούμερο, να αναφέρουμε πως ένα Jeep JL Wrangler για παράδειγμα έχει συντελεστή οπισθέλκουσας 0,454 Cd. Τιμή αρκετά καλή αν συνυπολογίσουμε το τετραγωνισμένο του αμάξωμα και το ότι ακόμη και μία πολύ πιο αεροδυναμική υποθετικά, Dodge Viper ACR λόγω των υψηλών απαιτήσεων για την δημιουργία κάθετης δύναμης, έχει συντελεστή 0,54 Cd.

Ακόμη και σημερινά ηλεκτρικά μοντέλα, που φημίζονται για την κορυφαία τους αεροδυναμική καθώς όσο καλύτερη είναι, τόσο μεγαλώνει η αυτονομία τους, δεν μπορούν να πλησιάσουν το νούμερο του Lightyear. Τα διάσημα Tesla Model S και 3, έχουν Cd 0,24 και 0,23, αντίστοιχα. Ακόμη και το πειραματικό Mercedes EQXX που κατάφερε να κάνει 1.000 km με μία φόρτιση έχει συντελεστή 0,170 Cd.

panels

Κάπως έτσι, η εξαιρετική αεροδυναμική του Lightyear σε συνδυασμό με τα ηλιακά πάνελ του αμαξώματος, υπολογίζεται πως χαρίζουν στο μοντέλο αυτονομία που αγγίζει τα 625 km σε κύκλο WLTP. Υπό ιδανικές συνθήκες η εταιρία δηλώνει πως τα πάνελ μπορούν να προσφέρουν έως και 70 km αυτονομίας ανά ημέρα χάρη στον ήλιο.

Όλη αυτή η τεχνολογία όμως δεν είναι φθηνή. Κι αυτό γιατί όταν το μοντέλο μπει στην παραγωγή σε περίπου δύο μήνες θα κοστίζει περίπου 250.000 ευρώ!

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...