Η ηλεκτρική Mercedes που έκανε 1.000 km με μια φόρτιση

Ένα πρωτότυπο της EQXX πέτυχε ρεκόρ αυτονομίας για ηλεκτρικό αυτοκίνητο σε πραγματικές συνθήκες.

  • -
  • -

Κατά την παρουσίαση της Vision EQXX το περασμένο έτος, η Mercedes είχε δηλώσει πως επιθυμεί να ανασυγκροτήσει τον κόσμο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, παρέχοντας πολύ υψηλή αυτονομία και μάλιστα με μπαταρίες που είναι ελαφρύτερες και έχουν ωφέλιμη χωρητικότητα κάτω από 100 kWh.

Όπως φαίνεται είναι πολύ κοντά στο να τα καταφέρει. Εξελίσσοντας συνεχώς το concept, οι Γερμανοί επιχείρησαν να το τεστάρουν σε πραγματικές συνθήκες προκειμένου να διαπιστώσουν αν η επαναστατική τεχνολογία της μπαταρίας μπορεί να εκτοξεύσει την αυτονομία.

eqxx

Αφού φόρτισαν πλήρως τη μπαταρία, ξεκίνησαν από τη Στουτγάρδη με τελικό προορισμό τη Νίκαια της Γαλλίας. Στόχος ήταν το ταξίδι να ολοκληρωθεί χωρίς στάση για ανεφοδιασμό ενέργειας. Κατά τη διαδρομή πέρασαν από Ελβετία και Ιταλίας, με τις κυκλοφοριακές συνθήκες να περιλαμβάνουν κάθε σενάριο, από κίνηση σε πόλη έως αυτοκινητοδρόμο με μέγιστη ταχύτητα τα 140 km/h.

Η αποστολή αν και δύσκολη στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Το πρωτότυπο κατάφερε να διανύσει 1.008 km με μια μόνο φόρτιση, με το μέσο όρο κατανάλωσης ενέργειας να ανέρχεται στο εντυπωσιακό 8.7 kWh/100km.

eqxx

Μάλιστα, η Mercedes υποστήριξε η μπαταρία της EQXX επαρκούσε ακόμη για επιπλέον 140 km. Όσο για τον χρόνο του ταξιδιού, διήρκεσε 11 ώρες και 32 λεπτά. 

Θα περάσει στην παραγωγή η EQXX;

Η Vision EQXX είναι ακόμη σε μορφή πρωτότυπου. Διακρίνεται για τον φουτουριστικό σχεδιασμό και την άριστη αεροδυναμική. Η μπαταρία εξελίχθηκε σε συνεργασία με την κινεζική CATL. Δουλεύει στα 900 V, η ενεργειακή της πυκνότητα αγγίζει τις 400 Wh/lt και ζυγίζει 496 κιλά, κάτι που σημαίνει ότι είναι μικρότερη σε χωρητικότητα, αλλά και βάρος, από την αντίστοιχη της EQS.

eqxx

Ένα από τα καινοτόμα συστήματα της EQXX είναι η αξιοποίηση της θερμότητας από την μετάδοση του αυτοκινήτου για τη θέρμανση της καμπίνας. Με τη λειτουργία του κλιματισμού, τα ηλεκτρικά μοντέλα χάνουν σε αυτονομία, οπότε αυτός ο τρόπος βοηθά να υποστηρίζεται το σύστημα και να μην ζητάει όλη την ενέργεια από τις μπαταρίες. Επίσης, το βάρος κατάφερε να διατηρηθεί χαμηλά για ηλεκτρικό μοντέλο, κάτω από τα 1.800 κιλά, κάτι που κάνει πιο εύκολο το έργο του ηλεκτροκινητήρα των 204 ίππων που βρίσκεται στους πίσω τροχούς.

Διαβάστε επίσης: Οι τιμές της νέας Mercedes-Benz EQE στην Ελλάδα

Επίσης, το 95% της ενέργειας που φεύγει από τις μπαταρίες καταλήγει άμεσα στους τροχούς, εκμηδενίζοντας ουσιαστικά τις απώλειες. Ανάμεσα στα εξελιγμένα χαρακτηριστικά διαχείρισης ενέργειας, υπάρχουν και ηλιακά πάνελ στην οροφή, τα οποία συλλέγουν ενέργεια για να τροφοδοτήσουν μερικά από τα συστήματα του αυτοκινήτου και να απαλλάξουν την μπαταρία υψηλής τάσης από το συγκεκριμένο «φορτίο». Σε ιδανικές συνθήκες, το πάνελ μπορεί να δώσει ακόμη και 25 χιλιόμετρα αυτονομίας.

eqxx

Η Mercedes δεν έχει αναφέρει αν και πότε θα περάσει στην παραγωγή η EQXX. Προφανώς, αυτό θα συμβεί εφόσον αποδειχθεί ότι ο οποιοσδήποτε οδηγός και όχι μόνο οι επαγγελματίες, μπορούν να πιάσουν τον στόχο των 1.000 km με μια φόρτιση. Τότε, ακόμη και ο πιο δύσπιστος θα έχει πειστεί για τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...