Ποιο ήταν το πρώτο αυτοκίνητο με turbo;

Σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των αυτοκινήτων έχουν turbo, όμως δεν ήταν πάντα έτσι. Ας πιάσουμε το νήμα, από την αρχή.

  • -
  • -

Αν ρίξουμε μια ματιά στα μοντέλα που διατίθενται τώρα στην αγορά, θα δούμε ότι πάνω από το 80% – 90% διαθέτουν turbo. Στις περισσότερες περιπτώσεις συνδυάζεται με μικρούς σε κυβισμό κινητήρες ώστε να επιτυγχάνονται ικανοποιητικά μεγέθη ισχύος, χωρίς να απαιτείται η ύπαρξη κάποιου συνόλου με πολλά λίτρα χωρητικότητα.

Φυσικά υπάρχουν και οι περιπτώσεις όπου το turbo χρησιμοποιείται για να ανέβει η ιπποδύναμη σε μεγάλα νούμερα και να προσφέρονται εξωτικές επιδόσεις, ενώ δε λείπουν και οι περιπτώσεις όπου μπορεί να δούμε δύο σε ένα μοτέρ.

Η τελευταία λέξη της τεχνολογίας σε ό,τι αφορά την εν λόγω τεχνολογία είναι τα ηλεκτρικά turbo, στα οποία ο ρυθμός περιστροφής τους δεν εξαρτάται από τη ροή των καυσαερίων, αλλά όπως λέει και το όνομά τους μπορούν να επιταχύνουν με χρήση ρεύματος. Το μεγαλύτερο όφελος από τη χρήση τους αφορά την πλήρη εξάλειψη του turbo lag, δηλαδή του χρόνου που μεσολαβεί από το πάτημα του γκαζιού μέχρι να ανεβάσει στροφές το turbo και να αποδώσει τα μέγιστα ο κινητήρας.

oldsmobile-f85-jetfire-turbo

Μπορεί το turbo σήμερα να έχει κυριαρχήσει πλήρως, όμως μέχρι κάποια στιγμή ήταν εντελώς άγνωστο. Όλα αυτά, μέχρι η Oldsmobile να το τοποθετήσει σε ένα μοντέλο της με την ονομασία F-85 Jetfire.

Δείτε ακόμα: Ποιο ήταν το πρώτο αυτοκίνητο με Air-Condition;

Το πρώτο turbo στην ιστορία που τοποθετήθηκε σε εμπορικό μοντέλο ήταν κατασκευασμένο από την Garrett, ενώ ο κινητήρας με τον οποίο συνδυάστηκε ήταν ένα κλασικός αμερικάνικος ογκώδης V8 των 3,5 λίτρων. Η χρήση του ανέβασε την απόδοση κατά 16% και την πήγε στους 215 ίππους, επιτρέποντας τον χρόνο για το 0-60 μίλια/ώρα (0-96 km/h) να πέσει στα 9,2 δευτερόλεπτα.

Αν και από πλευράς απόδοσης η βελτίωση ήταν σημαντική, υπήρξαν πολλά προβλήματα αξιοπιστίας με αποτέλεσμα το μοντέλο να πουλήσει μόλις 3765 μονάδες στα δύο χρόνια που ήταν εμπορικά διαθέσιμο.

Σου αρέσει που πλέον το turbo είναι παντού ή προτιμάς τα ατμοσφαιρικά σύνολα του παρελθόντος;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...