Κάθε πότε πρέπει να αλλάζω τα λάδια σε αυτοκίνητο με turbo κινητήρα;

Τα περισσότερα καινούρια αυτοκίνητα που πωλούνται στην Ελλάδα σήμερα έχουν κινητήρες με turbo. Χρειάζονται ειδική αντιμετώπιση όσον αφορά τα λάδια ή όχι;

  • -
  • -

Παλαιότερα η συντριπτική πλειοψηφία των αυτοκινήτων στους δρόμους είχαν ατμοσφαιρικούς κινητήρες. Οι τούρμπο έμπαιναν μόνο σε ειδικές, σπορ κατασκευές, μεγάλα αυτοκίνητα της πολυτελούς κατηγορίας ή supercars. Ακόμη και οι πετρελαιοκινητήρες ήταν ατμοσφαιρικοί, αποδίδοντας πολύ μικρά νούμερα ισχύος που ήταν υπεύθυνα για τις αναιμικές επιδόσεις. Πλέον, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι ντίζελ απέκτησαν νωρίτερα υπερτροφοδοτούμενη φύση, αλλά η βενζίνη άργησε λίγο περισσότερο.

Πριν από περίπου 15 χρόνια έγινε μια μαζική στροφή της αυτοκίνησης. Τα αυτοκίνητα είχαν κινητήρες με χαμηλότερο κυβισμό, αλλά μεγαλύτερη απόδοση, οπότε αυτή η επιπλέον ισχύς από κάπου έπρεπε να έρθει. Η λύση βρέθηκε στο «πρόσωπο» της τουρμπίνας, η οποία με λίγο μεγαλύτερο κόστος μπορούσε να λύσει την εξίσωση της λογικής κατανάλωσης, πακέτο με καλές επιδόσεις και μετρημένους ρύπους.

Όπως είπαμε, η τεχνολογία του τούρμπο ήρθε μαζικά πριν από περίπου 15 χρόνια. Στην Ελλάδα όμως κρατάμε ακόμη και για μια εικοσαετία τα αυτοκίνητά μας, οπότε μέχρι σήμερα, ένας οδηγός μπορεί να μην είχε στην κατοχή του υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα. Τι χρειάζεται λοιπόν να προσέξει αν αγοράσει ένα; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή!

Οι ιδιαιτερότητες των τούρμπο κινητήρων

Το κύκλωμα της υπερπλήρωσης αποτελείται από διάφορα εξαρτήματα που δεν… αφορούν το μέσο οδηγό. Βαλβίδες που είναι υπεύθυνες για τη διατήρηση της πίεσης ή την εκτόνωση όταν κλείσει η πεταλούδα του γκαζιού, μηχανισμοί ψύξης του εισερχόμενου αέρα, αισθητήρες που είναι υπεύθυνοι να παίρνουν σωστές μετρήσεις για τη δημιουργία του μείγματος και πολλά άλλα που χρειαζόμαστε πολλές γραμμές για να τα εξηγήσουμε και ίσως, δεν αφορούν την πλειοψηφία. Αυτό που μας αφορά στη συγκεκριμένη περίπτωση, έχει να κάνει με τη συντήρηση.

Δείτε ακόμη: Πόσο μπορώ να καθυστερήσω την αλλαγή λαδιών;

Το τυπικό πρόγραμμα που πρέπει να ακολουθεί ο ιδιοκτήτης, δεν προβλέπει τίποτα διαφορετικό για ένα τούρμπο αυτοκίνητο. Με λίγα λόγια, τα εξαρτήματα που αλλάζονται στα σέρβις είναι τα ίδια είτε αγοράσουμε ατμοσφαιρικό, είτε τούρμπο. Ίσως να αλλάζουν ελαφρώς τα διαστήματα μεταξύ των επισκέψεων στο συνεργείο, αλλά το πρόγραμμα δεν διαφοροποιείται. Ο ιδιοκτήτης μόνο στο ενδεχόμενο μιας βλάβης θα… ασχοληθεί με το κύκλωμα του τούρμπο, αφού κατά τα άλλα, ο κατασκευαστής θεωρεί τα εξαρτήματα μέρος του κινητήρα και ότι θα αντέξουν όσο και εκείνος.

Τι μπορούμε να κάνουμε για καλύτερη συντήρηση τούρμπο κινητήρων;

Τα λάδια για ένα αυτοκίνητο με τούρμπο παίζουν αρκετά μεγάλη σημασία. Σε ένα ατμοσφαιρικό, τα λάδια λιπαίνουν και ψύχουν μόνο τον κινητήρα, ενώ σε ένα τούρμπο, η διαδρομή είναι μεγαλύτερη αφού περνούν και από την τουρμπίνα για τους ίδιους λόγους. Ο κατασκευαστής όμως έχει προβλέψει όλα όσα χρειάζεται και στα διαστήματα των σέρβις είναι συγκεκριμένος. Ο ιδιοκτήτης, οφείλει να ακολουθεί το τυπικό πρόγραμμα συντήρησης και αν το κάνει, δεν θα έχει κανένα πρόβλημα. Φυσικά αν θέλει να αλλάζει τα λάδια του νωρίτερα για καλό του κινητήρα δεν θα κάνει κακό. Το αντίθετο μάλιστα! Αυτό όμως δεν ισχύει μόνο για τους τούρμπο κινητήρες αλλά και για τους ατμοσφαιρικούς.Οπότε, δίνουμε την ίδια οδηγία για σωστή συντήρηση, ανεξάρτητα αν ο κινητήρας σας διαθέτει κύκλωμα υπερπλήρωσης ή όχι: ακολουθείτε ευλαβικά το πρόγραμμα του κατασκευαστή. Αν θέλετε και το επιτρέπει η τσέπη σας, μπορείτε να κάνετε νωρίτερα την αλλαγή λαδιών-φίλτρων, όμως μην είστε και υπερβολικοί. Ένα 20-25% νωρίτερα σε σύγκριση με αυτό που δίνει το εργοστάσιο, είναι ένα λογικό νούμερο για τους πιο «ψείρες». Άρα αν το book service λέει αλλαγή κάθε 15.000 χλμ, θα μπορούσατε να πάτε στο συνεργείο κάπου στις 11.000-12.000 χλμ, αν χρησιμοποιείτε τα ανταλλακτικά και λιπαντικά υψηλής ποιότητας που προτείνονται.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...