Γιατί υπάρχουν ζωγραφισμένα πουλιά στα γυάλινα τοιχία της Αττικής Οδού

Πολλοί οδηγοί αναρωτιούνται γιατί στα πλαστικά ηχοπετάσματα του αυτοκινητόδρομου έχουν τοποθετηθεί ειδικά αυτοκόλλητα που αναπαριστούν φιγούρες πουλιών. Η απάντηση είναι απλή.

  • -
  • -

Στους αυτοκινητόδρομους ανά τον κόσμο, υπάρχουν γυάλινα τοιχία τα οποία έχουν τοποθετηθεί για τον περιορισμό της ηχορύπανσης. Πρόκειται για μα συνήθη πρακτική, την οποία ακολουθούν δρόμοι και στην Ελλάδα όπως η Αττική Οδός. Ωστόσο, οι διαφανείς/γυάλινες αυτές επιφάνειες είναι υπεύθυνες για τον θάνατο πάνω από 100 εκατομμυρίων πουλιών ετησίως. Τα πουλιά δεν μπορούν να τα διακρίνουν, με αποτέλεσμα να συγκρούονται πάνω και να πέφτουν νεκρά στο έδαφος.

poulia

Προκειμένου να προστατεύσουν τα πτηνά και την πανίδα στις περιοχές, οι διαχειριστές των αυτοκινητόδρομων σε πολλά μέρη της γης, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες προστασίας του περιβάλλοντος, βρήκαν μια εξαιρετικά απλή λύση για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Στις γυάλινες επιφάνειες που επισήμως ονομάζονται ηχοπετάσματα, τοποθετούνται ειδικά αυτοκόλλητα με ζωγραφισμένες παραστάσεις αρπακτικών πτηνών. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η πρόσκρουση, καθώς είτε διακρίνοντας τα τοιχία είτε λόγω φόβου, τα μικρά πουλιά απλώς πετάνε ψηλότερα από τα ηχοπετάσματα.

Δείτε εδώ όλες τις κάμερες ταχύτητας της τροχαίας στην Αττική Οδό

poulia

Η Αττική Οδός συγκεκριμένα, έχει τοποθετήσει ειδικά αυτοκόλλητα, στα ηχοπετάσματα που βρίσκονται στην περιοχή του δάσους Λεβίδη στην Παλλήνη. Τα αυτοκόλλητα, τα οποία, αναπαριστούν φιγούρες αρπακτικών πουλιών, τοποθετήθηκαν από συνεργείο των Αττικών Διαδρομών με στόχο να αποτρέπουν, τα μικρά κυρίως πουλιά, να κατευθύνονται προς τα γυάλινα ηχοπετάσματα και να τα προστατεύει από την πρόσκρουση τους σε αυτά. Ανάλογες φιγούρες τοποθετούνται και σε άλλα τμήματα του αυτοκινητοδρόμου, με τους ειδικούς επιστήμονες (βιολόγοι, ορνιθολόγοι)  να συμβάλλουν με τις οδηγίες τους στην σωστή επιλογή και εφαρμογή τους.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...