Έκλεισαν στόματα οι Κινέζοι, με βαθμολογίες-ρεκόρ στα νέα crash test!

Με 5 αστέρια βαθμολογήθηκαν δύο κινέζικα μοντέλα από τον οργανισμό EuroNCAP, ανεβαίνοντας ταυτόχρονα στην πρώτη δεκάδα με τα ασφαλέστερα αυτοκίνητα όλων των εποχών.

  • -
  • -

Σχεδόν σε όλες τις συζητήσεις γύρω από τα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στην Κίνα, το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν οι συμμετέχοντες είναι ότι πρόκειται για μοντέλα φτηνά, με πολλά τεχνολογικά καλούδια, ενίοτε όμορφα (αν και αυτό είναι υποκειμενικό), όμως σίγουρα πολύ λιγότερο ασφαλή σε σχέση με τα τους κατασκευαστές με τους οποίους το κοινό έχει εξοικειωθεί εδώ και πολλά χρόνια.

Ωστόσο, οι τελευταίες δοκιμές πρόσκρουσης έρχονται να διαλύσουν πανηγυρικά αυτή την άποψη. Οι δοκιμές έγιναν από τον EuroNCAP, τον οργανισμό που κάνει τα γνωστά σε όλους crash tests από το 1997, ο οποίος είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό υπεύθυνος για την δραματική βελτίωση σε θέματα ασφάλειας που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια στα αυτοκίνητα.

Το τελευταίο σετ αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε αφορά πέντε μοντέλα, με τα δύο από αυτά να είναι κινεζικά και να προέρχονται από την ίδια εταιρεία, την Great Wall. Πρόκειται για τα ORA Funky Cat και WEY Coffee 01.

ora-funky-cat-euroncap-euro-ncap

Το ORA Funky Cat είναι ένα ηλεκτρικό με διαστάσεις λίγο μικρότερες από το Volkswagen ID.3, του οποίου η σχεδίαση είναι ξεκάθαρα επηρεασμένη από την Porsche και τη MINI. Το μοντέλο θα ξεκινήσει την πορεία του στην Ευρώπη το επόμενο διάστημα, με την τιμή της πιο προσιτής έκδοσης περίπου στις 30.000 λίρες (το ID.3 ξεκινάει περίπου από τις 36.000 λίρες).

Δείτε ακόμα: Σάρωσε το Tesla Model Y στα crash test! Δείτε την επίδοση-ρεκόρ [videos]

Η επίδοση του Funky Cat στο EuroNCAP έφτασε τα πέντε αστέρια. Ωστόσο, ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι πρόκειται για ένα από τα ασφαλέστερα αυτοκίνητα που πέρασαν ποτέ από τα εργαστήρια του οργανισμού, καθώς φιγουράρει πολύ ψηλά και στις τέσσερις επιμέρους κατηγορίες. Ας δούμε τα στατιστικά πιο αναλυτικά.

Στην συνολική κατάταξη βρίσκεται στην έβδομη θέση, όπως και στην προστασία ενηλίκων όπου βαθμολογήθηκε με 92%. Στην προστασία των παιδιών είναι στην 22η θέση με 83%, στους πεζούς είναι 10ο με 74% και στην επάρκεια των συστημάτων ασφαλείας είναι τρίτο με 93%.

wey-coffee-01-euroncap-euro-ncap

Εντυπωσιακά νούμερα πέτυχε και το WEY Coffee 01, ένα plug-in υβριδικό SUV στο μέγεθος του Volkswagen Touareg και του Jeep Wrangler Unlimited, του οποίου το σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι έχει μπαταρία 41 KWh, με αποτέλεσμα η αμιγώς ηλεκτρική αυτονομία του να φτάνει τα 150 km. Η τιμή του αναμένεται να κινείται περίπου στα 40.000-45.000 ευρώ.

Φυσικά και το εν λόγω μοντέλο κατέκτησε 5 αστέρια, με τις επιμέρους βαθμολογίες να είναι ίδιες ή ακόμα και καλύτερες σε σχέση με το ORA Funky Cat. Έτσι. Στην συνολική κατάταξη είναι το τρίτο καλύτερο αυτοκίνητο που δοκίμασε ποτέ ο EuroNCAP, πίσω μόνο από τα Tesla Model Y και Lexus NX. Στην προστασία ενηλίκων είναι στην θέση 13 με 91%, σε ό,τι αφορά τα παιδιά είναι 11ο με 87%, στην προστασία πεζών είναι τέταρτο με 79% και στα συστήματα ασφάλειας είναι δεύτερο με 94% πίσω μόνο από το Tesla Model Y.

Και τα δυο μοντέλα παρέχουν προστασία την οποία είχαμε συνηθίσει μέχρι τώρα να βλέπουμε από γνώριμους κατασκευαστές, ωστόσο οι Κινέζοι βάλθηκαν να μας αποδείξουν ότι πλέον δεν κατασκευάζουν φτηνές αντιγραφές γνωστών μοντέλων, αλλά έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν εντελώς δικά τους μοντέλα και μάλιστα με ασφάλεια η οποία είναι για σεμινάριο.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα του EuroNCAP πατώντας εδώ.

Εσύ περίμενες ότι θα δεις τόσο πολλή ασφάλεια από άγνωστα αυτοκίνητα κατασκευασμένα από κινεζικές εταιρείες;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...