Πρόστιμα ΣΟΚ και σφράγισμα σε όσα πρατήρια κλέβουν – Δείτε τι ισχύει

Κανείς πλέον πρατηριούχος δεν θα μπορεί να παρανομήσει και την γλυτώσει. Ο νέος νόμος είναι τόσο αυστηρός που περιλαμβάνει από λουκέτα έως υπέρογκα πρόστιμα.

  • -
  • -

Με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εσωτερικών και Μεταφορών, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αυστηριοποιούνται οι ποινές για όσα πρατήρια υγρών καυσίμων αισχροκερδούν και παρανομούν εις βάρος των καταναλωτών.

Από τις 20 Σεπτεμβρίου, όποιος πρατηριούχος εντοπιστεί από τις ομάδες ελεγκτών να νοθεύει, κάνει λαθρεμπόριο καυσίμων ή φοροδιαφεύγει, θα έρχεται αντιμέτωπος με τον νόμο. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει κατηγοριοποιήσει τις παραβάσεις ως εξής:

  • Εγκατάσταση και λειτουργία συστήματος
  • Εξοπλισμός συστήματος
  • Δεξαμενές υγρών καυσίμων
  • Εγκαταστάτες συστημάτων
  • Λογισμικό

 

Θα κλείνουν για πάντα το πρατήριο

Οι παραβάσεις των διατάξεων που αφορούν τα παραπάνω προβλέπουν πολύ αυστηρές κυρώσεις. Όποιος λοιπόν εντοπιστεί με σύστημα παρακολούθησης και ηλεκτρονικής μετάδοσης δεδομένων εισροών εκροών, πειραγμένες αντλίες ή κρυφές δεξαμένες με νοθευμένα καύσιμα, θα του επιβάλλεται ανάλογα την περίπτωση πρόστιμο έως 150.000 ευρώ και οριστικό λουκέτο στην επιχείρηση.

kya

Η νέα νομοθεσία τίθεται σε ισχύ από τις 20 Σεπτεμβρίου και οι ποινές που προβλέπονται είναι:

1) Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι εγκατάσταση λειτουργεί χωρίς να έχει εγκατασταθεί σύστημα παρακολούθησης εισροών εκροών, η εγκατάσταση σφραγίζεται από την ελέγχουσα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 4 της παρούσας και επιβάλλεται στον εκμεταλλευτή της εγκατάστασης, διοικητικό πρόστιμο 50.000 ευρώ. Η άδεια λειτουργίας της εγκατάστασης ανακαλείται προσωρινά για 2 μήνες.

2) Σε περίπτωση που διαπιστωθεί αποθήκευση, εμπορία ή διακίνηση υγρών καυσίμων μέσω αδειοδοτημένων δεξαμενών ή μετρητών/αντλιών, που δεν συνδέονται ή δεν παρακολουθούνται από το εγκατεστημένο σύστημα παρακολούθησης εισροών εκροών, σφραγίζεται η εγκατάσταση από την ελέγχουσα υπηρεσία, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 4 της παρούσας και επιβάλλεται στον εκμεταλλευτή της εγκατάστασης και αυτοτελώς σε έκαστον εξ’ όσων συνέπραξαν ή προσέφεραν συνδρομή, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, στην τέλεση των παραβάσεων αυτών, πέραν των προβλεπόμενων ποινικών κυρώσεων, διοικητικό πρόστιμο 50.000 €. Στην περίπτωση αυτή η άδεια λειτουργίας της εγκατάστασης ανακαλείται οριστικά και παύει οριστικά η λειτουργία της.

3) Στην περίπτωση που διαπιστωθεί μη εξουσιοδοτημένη τροποποίηση ή αλλοίωση, με οποιονδήποτε τρόπο και μορφή, μηχανικών μερών, ή λογισμικού ή παραγόμενων στοιχείων του συστήματος, που διατηρούνται στην εγκατάσταση ή/και αποστέλλονται στο πληροφοριακό σύστημα παρακολούθησης εισροών εκροών της ΑΑΔΕ, σφραγίζεται η εγκατάσταση από την ελέγχουσα και επιβάλλεται πρόστιμο 150.000 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή, η άδεια λειτουργίας της εγκατάστασης ανακαλείται οριστικά.

4) Σε περίπτωση διαπίστωσης έκδοσης παραποιημένων/εικονικών αποδείξεων εσόδου, ή δελτίων, που τα στοιχεία τους δεν έχουν αποσταλεί στο πληροφοριακό σύστημα παρακολούθησης εισροών εκροών της ΑΑΔΕ, ή έχουν αποσταλεί παραποιημένα, ή σε περίπτωση μηέκδοσης αποδείξεων εσόδου ή δελτίων, εφαρμόζονται τα παραπάνω.

5) Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι κατασκευαστής λογισμικού του συστήματος παρακολούθησης εισροών εκροών, το οποίο έχει διατεθεί και λειτουργεί σε εγκατάσταση, δεν έχει υποβάλει Υπεύθυνη Δήλωση ότι το λογισμικό συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας, επιβάλλεται πρόστιμο 20.000 €.

6) Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι σε δεξαμενή υγρών καυσίμων, δεν υπάρχει επικολλημένος ο μοναδικός αριθμός ταυτότητάς της, όπως αυτός παράγεται κατά την ηλεκτρονική καταχώριση των στοιχείων της εγκατάστασης στο πληροφοριακό σύστημα παρακολούθησης εισροών εκροών της ΑΑΔΕ, επιβάλλεται στον εκμεταλλευτή της εγκατάστασης, πρόστιμο 1.000 ευρώ ανά δεξαμενή.


Δείτε εδώ αναλυτικά την ΚΥΑ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...