Υβριδικό supermini: Toyota Yaris vs Renault Clio – Ποιο προτιμάς;

Στην κατηγορία με το μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον συγκρίνουμε δύο από τις διασημότερες full hybrid επιλογές.

  • -
  • -

Υβριδισμός και οικονομία. Τα δύο μεγαλύτερα ζητούμενα ίσως στην σημερινή αγορά αυτοκινήτου. Ευτυχώς για εμάς, οι σύγχρονες τεχνολογίες έχουν καταφέρει να μας χαρίσουν πληθώρα επιλογών που να προσφέρουν τα δύο αυτά στοιχεία. Δυστυχώς όμως πολλές από τις επιλογές αυτές, είναι πολύ εύκολο να ξεφεύγουν από το περιορισμένο budget που είναι πολύ φυσιολογικό να έχουμε.

Σε αυτή την περίπτωση αποκλείουμε κατηγορίες που από την φύση τους είναι πιο ακριβές και κοιτάμε compact μοντέλα, τα οποία συνήθως είναι και πιο φθηνά από πλευράς κόστους απόκτησης. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που segments όπως αυτό των supermini είναι άκρως δημοφιλή.

Έχοντας αυτό το σκεπτικό πάμε να δούμε δύο κορυφαίες επιλογές που κατέχουν όλα τα χαρακτηριστικά των supermini και ταυτόχρονα εφοδιάζονται και με πλήρως υβριδικά κινητήρια σύνολα. Αναφερόμαστε στα Toyota Yaris Hybrid και Renault Clio E-Tech Hybrid.

yaris

Ξεκινώντας από τον αρχηγό -όπως και να το κάνουμε- της κατηγορίας όσον αφορά την υβριδική τεχνολογία, το Yaris έχει κυριαρχήσει στις ελληνικές πωλήσεις όχι μόνο στην κατηγορία του αλλά στο σύνολο της αγοράς, ουκ ολίγες φορές. Η υβριδική του έκδοση σαφώς και είναι αυτή που το έχει κάνει διάσημο.

side

Με μέση κατανάλωση μόλις 4 lt/100km και εκπομπές CO2 κάτω των 90 gr/km (87 gr/km), όχι μόνο θα σε κάνει να ξεχάσεις τις δυσάρεστες επισκέψεις στο πρατήριο καυσίμων, αλλά σε απαλλάσσει και από το άγχος των Τελών Κυκλοφορίας. Με τιμές που ξεκινούν από τις 19.130 ευρώ για την Full Hybrid έκδοση των 116 ίππων με το βασικό πακέτο εξοπλισμού Active και ποιος δεν θα ήθελε να ζήσει τα προνόμια ενός κορυφαίου υβριδικού συστήματος σε καθημερινή χρήση. Διαβάστε την αναλυτική δοκιμή του εδώ.

clio

Ίσως όσοι θέλουν την πιο πρόσφατη αλλά και ισχυρότερη προσθήκη στο κλειστό group των full hybrid supermini. Λόγος γίνεται για το Renault Clio E-Tech Hybrid των 140 ίππων. Δεν πρόκειται για μία επαναφορτιζόμενη plug-in εκδοχή, αλλά για ένα υβριδικό μοντέλο του οποίου οι μπαταρίες φορτίζουν μέσω της ανάκτησης της ενέργειας κατά την επιβράδυνση και το φρενάρισμα.

back

Η Renault αναφέρει ότι το 80% των αστικών μετακινήσεων μπορεί να πραγματοποιηθεί αποκλειστικά με τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας, στοιχείο που εκτοξεύει το βαθμό αποδοτικότητας του. Αυτό μεταφράζεται σε μέση κατανάλωση 4,3 lt/100 km, την ώρα που με 96 gr/km CO2 δεν πληρώνει τέλη κυκλοφορίας. Διαβάστε εδώ την αναλυτική δοκιμή του.

Ένα σημείο στο οποίο μπορεί να υστερεί το ισχυρότερο Clio έναντι του Yaris, είναι αυτό του κόστους απόκτησης. Αυτό γιατί ενώ το Toyota ξεκινά κάτω από τις 20.000 ευρώ, το πλήρως υβριδικό Renault ξεκινά από τις 26.570 ευρώ. Δείτε τα στοιχεία της βασικής του έκδοσης εδώ.

Εσείς τι λέτε; Έχει το γαλλικό supermini τα εφόδια για να δικαιολογήσει την υψηλότερη τιμή εκκίνησης και να νικήσει το συγκριτικό. Ψηφίστε στο poll που ακολουθεί, το μοντέλο που σας κέρδισε.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...