Εξαφανίζονται οι ουρές στα διόδια - Δείτε τι αλλάζει

Δρομολογείται το έργο για τη χρησιμοποίηση ηλεκτρονικών διοδίων σε όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας. Πότε θα είναι έτοιμα;

  • -
  • -

Η μετατροπή των διοδίων στους αυτοκινητοδρόμους σε ηλεκτρονικά, με αναλογική χρέωση των οδηγών, διερευνάται από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών από το περασμένο έτος. Η μελέτη έχει ήδη ξεκινήσει, αλλά ο διαγωνισμός ώστε να ολοκληρωθεί η σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ) και το έργο να προχωρήσει, δεν πραγματοποιήθηκε.

Όπως φαίνεται όμως, το υπουργείο προωθεί εκ νέου τη λειτουργία ενός προηγμένου συστήματος ηλεκτρονικών διοδίων μέσα από διαγωνισμό ΣΔΙΤ. Στόχος είναι ο διαγωνισμός για το έργο να προχωρήσει άμεσα και να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023. Το κόστος του διαγωνισμού ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Όσο για την ολοκλήρωση των διαδικασιών, θα πρέπει να έχουν γίνει το τέλος του 2025.

Πώς θα λειτουργούν τα ηλεκτρονικά διόδια;

Σε όλους τους αυτοκινητόδρομους θα πραγματοποιηθεί εγκατάσταση, λειτουργία και συντήρηση του αναγκαίου τεχνολογικού εξοπλισμού για τη σταδιακή μετάβαση στο σύστημα ελεύθερης ροής (free flow). Επίσης, θα δημιουργηθούν τουλάχιστον δύο κέντρα διαχείρισης και ελέγχου για τη λειτουργία του συστήματος και τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των χρηστών των ελληνικών αυτοκινητοδρόμων.

diodia

Όταν τα ηλεκτρονικά διόδια τεθούν σε εφαρμογή, οι οδηγοί δεν θα χρειάζεται να σταματούν για πληρωμή σε κάθε σταθμό. Τα ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα θα αναγνωρίζονται αυτόματα με κάμερες κυκλοφορίας από τις πινακίδες κυκλοφορίας τους κατά την είσοδο και έξοδό τους από το οδικό δίκτυο επί του οποίου επιβάλλονται τέλη (τεχνολογία Automatic Number Plate Reading - ANPR). Θα καταγράφεται η διανυθείσα απόσταση στον αυτοκινητόδρομο και από αυτή θα προκύπτει η χρέωση, ενώ το σύστημα θα καλύπτει όλες τις προδιαγραφές προστασίας προσωπικών δεδομένων των χρηστών.

Όσον αφορά στα επαγγελματικά οχήματα, θα έχουν εγκατεστημένη μια «Εποχούμενη Συσκευή» (On Board Unit - OBU) που θα επιτρέπει την παρακολούθηση και καταγραφή της θέσης και της πορείας τους με τη βοήθεια δορυφόρων (τεχνολογία GNSS). Η καταγραφή της διαδρομής των επαγγελματικής χρήσεως οχημάτων θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλες εφαρμογές, όπως στη διαχείριση στόλου αυτοκινήτων, την επιτήρηση χρήσης στο παράπλευρο οδικό δίκτυο, κ.α.

Δείτε εδώ όλες τις τιμές διοδίων στην Ελλάδα

diodia

Με τη χρήση της νέας εφαρμογής θα σταματήσει και το φαινόμενο με τις ατελείωτες ουρές στους σταθμούς διοδίων, ειδικά σε περιόδους εορτών, όπου η κίνηση είναι πολύ έντονη. Παράλληλα, θα υπάρξει δικαιότερη χρέωση του χρήστη, αποκλειστικά με βάση τη διανυόμενη χιλιομετρική απόσταση.

Στο σύστημα θα ενταχθούν όλοι οι κλειστοί αυτοκινητόδρομοι, όπως: Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Ολυμπία Οδός, Ιόνια Οδός, Αυτοκινητόδρομος Μορέας, Κεντρική Οδός Ε65, Εγνατία Οδός.

Υπάρχουν ηλεκτρονικά διόδια στην Ελλάδα;

Αυτή την στιγμή, σύστημα χιλιομετρικής χρέωσης σε αυτοκινητοδρόμους διαθέτει μόνο η Ολυμπία Οδός (Ελευσίνα – Κόρινθος – Πάτρα), για όσους οδηγούς χρησιμοποιούν τον πομποδέκτη της. Στους υπόλοιπους αυτοκινητοδρόμους ο οδηγός πληρώνει την απόσταση από έναν μετωπικό σταθμό διοδίων στον επόμενο, ανεξάρτητα με το πόση θα διανύσει, με την εξαίρεση των σημείων γύρω από αστικά κέντρα όπου έχουν τοποθετηθεί πλευρικά διόδια και στους κόμβους εισόδου/εξόδου.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...