Με τι θα πήγαινες στη δουλειά αντί για ΙΧ; Ποδήλατο, μηχανάκι ή e-scooter

Δες τι προτιμά ο κόσμος σύμφωνα με την έρευνα γιατί με τις τιμές των καυσίμων να ανεβαίνουν, η μικροκινητικότητα είναι η μόνη σωτηρία.

  • -
  • -

Όπως όλα δείχνουν, η ανάσα που πήραμε όσον αφορά τα καύσιμα ήταν μικρή και για λίγο καθώς οι τιμές έχουν ήδη αρχίσει για ακόμη μία φορά να παίρνουν την ανηφόρα. Αυτό με την σειρά του θα βάλει φρένο σε πολλά ΙΧ, καθώς οι ιδιοκτήτες τους αδυνατούν να πληρώσουν τα υπέρογκα ποσά που αναλογούν ακόμη και στις άκρως απαραίτητες μετακινήσεις τους. Μία λύση που αποκτά όλο και περισσότερη αναγνωρισιμότητα από το κοινό, είναι αυτή της μικροκινητικότητας. Αναφερόμαστε στους εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης όπως ποδήλατα, πατίνια και ηλεκτρικά scooter, το οποία όπως θα έχετε δει εμφανίζονται όλο και συχνότερα ακόμη και στην Ελλάδα.

Δείτε ακόμη: Γιατί ανεβαίνουν πάλι οι τιμές των καυσίμων;

Και κάπου εδώ τίθεται το ερώτημα… Θα χρησιμοποιούσες ένα τέτοιο όχημα; Και αν ναι, ποιο θα διάλεγες; Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το McKinsey Center πέρυσι το καλοκαίρι σε παγκόσμια κλίμακα, αρχικά να πούμε πως σχεδόν το 70% των ερωτηθέντων ήταν πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν κάποιο όχημα τέτοιου είδους για τις αστικές τους μετακινήσεις. Νούμερο που μέχρι σήμερα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχει αυξηθεί, αν κρίνουμε από τον αριθμό scooter και πατινιών που βλέπουμε στους δρόμους.

ερευνα

Όπως είναι η φυσικό, το ποσοστό προθυμίας ανάμεσα στα άτομα που έλαβαν μέρος στην έρευνα, είχε να κάνει σε μεγάλο βαθμό και με την χώρα στην οποία κατοικούσαν. Κράτη με μεγάλη ιστορία σε τέτοιους τρόπους μετακίνησης συγκέντρωναν μεγαλύτερα ποσοστά θετικών απαντήσεων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτά της Ιταλίας (81%) και της Κίνας (86%). Αντίστοιχα στο άλλο άκρο βρισκόντουσαν μέρη όπως οι ΗΠΑ (60%), με τους κατοίκους να έχουν συνηθίσει στην χρήση ΙΧ ή ΜΜΜ. Σε τέτοιες περιοχές η συνάντηση με κάποιον στο δρόμο που χρησιμοποιεί scooter ή πατίνι είναι μάλλον πιο σπάνιο φαινόμενο.

Δείτε ακόμη: Πόσο επικίνδυνα είναι για τα παιδιά τα ηλεκτρικά πατίνια;

Όσον αφορά το είδος τώρα, η δημοφιλέστερη απάντηση ήταν ξεκάθαρα αυτή του ποδηλάτου -ηλεκτρικό ή μη- όντας η πιο οικεία αλλά και λογική επιλογή. Αυτό γιατί πολλές φορές μπορεί να επιφέρει μεγαλύτερη αυτονομία και πρακτικότητα από ένα ηλεκτρικό πατίνι, ενώ παράλληλα δεν είναι τόσο ακριβώς όσο ένα scooter.

Εσείς όμως πόσο ανοικτοί είστε σε μία τέτοια αλλαγή στον τρόπο μετακίνησης;

Πηγή: mckinsey.com

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...