Ποια είναι πιο ασφαλή; Τα φυσικά κουμπιά ή οι οθόνες αφής!

Οι Σουηδοί έκαναν έρευνα προκειμένου να διαπιστώσουν αν οι οθόνες αφής είναι πιο πρακτικές και ασφαλείς από τα κλασικά κουμπιά.

  • -
  • -

Το digital περιβάλλον αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες τάσεις της εποχής και ουσιαστικά τείνει να καταργήσει οτιδήποτε αναλογικό είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε μέχρι σήμερα στο εσωτερικό των αυτοκινήτων. Ο πίνακας οργάνων γίνεται ψηφιακός, ενώ οι περισσότερες λειτουργίες των αυτοκινήτων επικεντρώνονται στις οθόνες αφής. Παράλληλα, η νεότερη μόδα είναι τα λίγα φυσικά κουμπιά που είχαν… «επιζήσει» να δίνουν και αυτά τη θέση τους σε αντίστοιχα αφής… Αρκετοί έχουμε παρατηρήσει ότι οι οθόνες αφής υπολείπονται σε πρακτικότητα, ενώ αναμφίβολα απαιτούν και μεγαλύτερο χρόνο προσαρμογής.

Τώρα, έρχεται μία σουηδική έρευνα να επιβεβαιώσει τα παραπάνω, αναφέροντας πως ένας οδηγός χρειάζεται τέσσερις φορές μεγαλύτερο χρόνο για απλές λειτουργίες σε μία οθόνη αφής. Οι τελευταίες γίνονται όλο και μεγαλύτερες, ακολουθώντας τη λογική των smartphone και των tablet. Η συγκεκριμένη επιλογή των αυτοκινητοβιομηχανιών δεν έχει να κάνει μόνο με το σχεδιαστικό σκέλος, αλλά και τη μείωση του κόστους. Πλέον, όλες οι λειτουργίες συγκεντρώνονται σε μία οθόνη, ενώ δεν απαιτείται να υπάρχουν στην σε στοκ αποθήκη φυσικοί διακόπτες.

Σουηδικό περιοδικό δοκίμασε 11 σύγχρονα μοντέλα, από διαφορετικούς Κατασκευαστές, και μέτρησε το χρόνο που απαιτείται από τον οδηγό να πραγματοποιήσει απλές ενέργειες με τη χρήση των οθονών αφής, όπως την αλλαγή του σταθμού στο ραδιόφωνο ή τη ρύθμιση του κλιματισμού. Και όλα αυτά ενώ οδηγούν με 110 km/h… Μέτρο σύγκρισης αποτέλεσε ένα παλαιότερης τεχνολογίας Volvo V70 με φυσικούς διακόπτες και πιο… «παραδοσιακή» τεχνολογία. Μάλιστα, πριν την πραγματοποίηση της δοκιμής, ο οδηγός είχε ήδη προσαρμοστεί στα συστήματα πολυμέσων των σύγχρονων αυτοκινήτων.

Δείτε ακόμη: Πόσο κοστίζει το πισωκίνητο Tesla στην Ελλάδα; 

Η δοκιμασία ήθελε τον οδηγό να ελέγξει συγκεκριμένες λειτουργίες, με τη συγκεκριμένη ταχύτητα. Ο οδηγός χρειάστηκε στη χειρότερη περίπτωση 1.400 m και στην καλύτερη μόλις 300 μέτρα απόστασης! Και το αυτοκίνητο με τη μικρότερη απόσταση και το καλύτερο σκορ ήταν το Volvo V70 του 2005 με τους φυσικούς διακόπτες… Οι τέσσερις λειτουργίες που απαιτούσε η δοκιμασία να πραγματοποιήσει ο οδηγός έγινε μόλις σε δέκα δευτερόλεπτα και το αυτοκίνητα είχε καλύψει μόλις 306 μέτρα κινούμενο με 110 km/h. H καλύτερη επίδοση με διαφορά!

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...