Καλιφόρνια: Η Tesla λέει ψέματα για την αυτόνομη οδήγηση

Με τον τρόπο που παρουσιάζει το Autopilot η Tesla, πολύς κόσμος πιστεύει πως πρόκειται για σύστημα αυτόνομης οδήγησης. Κάτι που φυσικά, δεν ισχύει.

  • -
  • -

Το τμήμα μηχανοκίνητων οχημάτων της Καλιφόρνια αναφέρει ξεκάθαρα ότι η Tesla κάνει «ψεύτικες ή παραπλανητικές» δηλώσεις για τα ηλεκτρονικά συστήματα των αυτοκινήτων της. Με τις λέξεις που χρησιμοποιεί για να περιγράψει το Autopilot, αλλά και το σύστημα FSD (Full Self-Driving), δίνει λανθασμένη εντύπωση στον κόσμο ότι τα μοντέλα της Tesla μπορούν να λειτουργήσουν αυτόνομα, χωρίς οδηγό.

Οι αρχές της Καλιφόρνια στάθηκαν σε μια πρόταση που αναφέρεται στο site της Tesla, στο κομμάτι που περιγράφει τη λειτουργία του Autopilot. «Σχεδιασμένο ώστε να μπορεί να πραγματοποιεί ταξίδια μικρών ή μεγάλων αποστάσεων χωρίς να απαιτείται καμία ενέργεια από το άτομο στη θέση του οδηγού», γράφει η Tesla και συμπληρώνει ότι «το σύστημα μπορεί να ανταποκριθεί στους δρόμους της πόλης, σε σύνθετες διασταυρώσεις και σε αυτοκινητόδρομους».

Αν και η εταιρεία αναφέρει με τέτοιο τρόπο τα συστήματά της, ο οδηγός πρέπει πάντα να προσέχει το δρόμο και να επιτηρεί τις ενέργειες του οχήματος. Μάλιστα, απαιτείται να έχει διαρκώς τα χέρια του στο τιμόνι για να δουλέψει, ως επιβεβαίωση ότι δεν έχει πέσει για ύπνο ή… αράξει στα πίσω καθίσματα. Ένα αυτόνομο αυτοκίνητο μπορεί να κινείται εντελώς μόνο του και δεν έχει καμία απαίτηση από τον οδηγό. Η Tesla όμως, περιγράφει με παραπλανητικό τρόπο το σύστημά της.

Δείτε ακόμη: Video με το Autopilot της Tesla στον πιο επικίνδυνο δρόμο των ΗΠΑ - Τα κατάφερε;

Σύμφωνα με τον NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) των ΗΠΑ, τα Tesla είναι πρώτα στα ατυχήματα που σχετίζονται με τα ηλεκτρονικά συστήματα υποβοήθησης του οδηγού. Κατέγραψαν 273 περιστατικά από τις 20 Ιουλίου του 2021 μέχρι και τις 21 Μαΐου του 2022. Η Καλιφόρνια επικοινώνησε ήδη με την Tesla και η εταιρεία έχει 15 μέρες μέχρι να απαντήσει. Εκπρόσωπος της Πολιτείας είπε ότι η μάρκα θα πρέπει να παραδίδει αναλυτικά μαθήματα χρήσης των συστημάτων που χρησιμοποιούνται στα μοντέλα της, για την ασφάλεια των πελατών της.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...