Jeep: Πώς βγήκε το θρυλικό όνομα;

Ξεκίνησε σαν ένα στρατιωτικό, υψηλής αντοχής όχημα ειδικού σκοπού και κατέληξε μια πολύ μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία. Από πού πηγάζει το όνομα Jeep;

  • -
  • -

Οι ανάγκες των στρατιωτικών δυνάμεων για ένα παντός εδάφους όχημα με υψηλή αντοχή και εύκολη επιδιόρθωση, οδήγησε στη δημιουργία του GP. Οι φήμες λένε ότι το “GP” σήμαινε “General Purpose” (γενικού σκοπού), ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι το “G” αναφέρεται στην κυβέρνηση (Government) και το P στο μεταξόνιο 2,03 μέτρων του οχήματος.

Η λέξη “jeep” άρχισε να χρησιμοποιείται ευρέως στη στρατιωτική ορολογία, για χάρη συντομίας του “GP”. Αργότερα καθιερώθηκε η λέξη “jeep για να περιγράφει τα ελαφρά εκτός δρόμου οχήματα του στρατού, για αυτό και ο κόσμος αποκαλούσε “jeep” τα τετρακίνητα off-road οχήματα.

Πώς η μάρκα Jeep πήρε αυτό το όνομα;

Το 1943, η Willys-Overland Motors, μια εταιρεία κατασκευής jeep από τις ΗΠΑ, κατέθεσαν τα χαρτιά τους για να αποκτήσουν το trademark “Jeep”, με κεφαλαίο χαρακτήρα το αρχικό γράμμα J. Μέχρι το 1950 δεν είχαν πάρει έγκριση καθώς υπήρχαν αντικρούσεις για την προέλευση του ονόματος, όμως τελικά κατάφεραν και το «έκλεισαν». Ωστόσο, ο όρος “jeep” με πεζό το πρώτο γράμμα συνέχισε να υφίσταται, περιγράφοντας τα τετρακίνητα εκτός δρόμου οχήματα. Για αυτό και στην Ελλάδα πολύ συχνά ακούμε κάποιους να μιλάνε για «τζιπ», εννοώντας την κατηγορία των εκτός δρόμου αυτοκινήτων.

Πάντως, παίρνοντας αυτό το όνομα η μάρκα Jeep έχει καταφέρει να ταυτίσει όσο καμία άλλη το όνομά της με τις σκληρές εκτός δρόμου ικανότητες. Τα μοντέλα της πάντα είχαν εξαιρετικές επιδόσεις πέρα από την άσφαλτο, με το Wrangler να διατηρεί μέχρι και σήμερα εμφάνιση που θυμίζει σε τεράστιο βαθμό το αρχέτυπο Willys, ένα θρυλικό εκτός δρόμου όχημα που «υπηρέτησε» για πάρα πολλά χρόνια ως αυτοκίνητο ειδικού σκοπού του στρατού.

Δείτε ακόμη: Οδηγούμε το πιο εξελιγμένο Jeep Wrangler ever! 

Σε πολλές χώρες, χρησιμοποιούνται παραλλαγές του ακόμη και σήμερα. Τα απλά μηχανικά μέρη που επιδιορθώνονται ταχύτατα και οι ανεξάντλητες εκτός δρόμου ικανότητές του, είναι δύο από τα κύρια χαρακτηριστικά του.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...