Κόντρα CO2: Ποιο είναι πιο... καθαρό; Αυτοκίνητο, τρένο ή αεροπλάνο;

Η μετακίνησή συνεπάγεται με απελευθέρωση πολλών γραμμαρίων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Ποιο μεταφορικό μέσο είναι το πιο οικολογικό;

  • -
  • -

H ανθρωπότητα σήμερα βιώνει την κλιματική αλλαγή σε μεγαλύτερο βαθμό από ποτέ. Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα και γίνονται ενέργειες παγκόσμιας κλίμακας προκειμένου να περιοριστεί. Οι μετακινήσεις των ανθρώπων είναι μια διαδικασία που απαιτεί μεγάλες ποσότητες ενέργειας. Είτε γίνεται με αυτοκίνητο, είτε με αεροπλάνο ή τρένο, η ρύπανση υπάρχει.

Μια έρευνα με δεδομένα από το υπουργείο Επιχειρηματικότητας, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής του Ηνωμένου Βασιλείου και της ιστοσελίδας ourworlsindata.org φέρνει στην επιφάνεια πόσο ακριβώς διοξείδιο του άνθρακα διοχετεύεται στην ατμόσφαιρα, ανάλογα με το είδος του μεταφορικού που χρησιμοποιούμε. Η έρευνα τονίζει ότι μειώνεις το διοξείδιο του άνθρακα της μετακίνησής σου κατά 84% αν επιλέξεις να ταξιδέψεις με τρένο, αντί να χρησιμοποιήσεις αεροπλάνο για μια σχετικά κοντινή απόσταση.

Δείτε ακόμη: Autobahn - Η κλιματική αλλαγή θα βάλει όρια ταχύτητας στη Γερμανία;

Αντίθετα, όσο οι αποστάσεις μεγαλώνουν, το ταξίδι με αεροπλάνο γίνεται πιο φιλικό προς το περιβάλλον. Γενικότερα, η έρευνα δείχνει ότι το να ταξιδεύεις μόνος σου με το αυτοκίνητο και το να χρησιμοποιείς αεροπλάνο για κοντινές αποστάσεις είναι οι πιο ενεργοβόρες μορφές ταξιδιού.

Παρακάτω ακολουθεί αναλυτικά η λίστα με τα μεταφορικά μέσα που ρυπαίνουν περισσότερο. Τα γραμμάρια που αναφέρονται δίπλα από κάθε μεταφορικό, αφορούν τον κάθε επιβάτη του οχήματος ανά χιλιόμετρο. Ας πούμε, στο ταξίδι με λεωφορείο, αναλογούν 105 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο σε κάθε επιβάτη. Δείτε αναλυτικά τη λίστα και τα αποτελέσματα της έρευνας θα σας εκπλήξουν.

Μεταφορικό μέσο CO2 ανά επιβάτη
Αεροπλάνο (κοντινά ταξίδια) 255 gr/km
Αυτοκίνητο βενζίνης 192 gr/km
Αυτοκίνητο πετρελαίου 171 gr/km
Αεροπλάνο (μεσαία ταξίδια) 156 gr/km
Αεροπλάνο (μεγάλα ταξίδια) 150 gr/km
Λεωφορείο 105 gr/km
Μεσαία μοτοσυκλέτα 103 gr/km
Μικρό αυτοκίνητο 96 gr/km
Ηλεκτρικό αυτοκίνητο 53 gr/km
Τρένο 41 gr/km
Πλοίο 19 gr/km
Σιδηρόδρομος Eurostar 6 gr/km

 

Να πούμε, ότι η έρευνα ερμηνεύει τα «μικρά ταξίδια» με αεροπλάνο ως τις κοντινές, εντός χώρας πτήσεις. Τα «μεσαία ταξίδια» με αεροπλάνο είναι αυτά μεταξύ δύο χωρών, αλλά εντός της ίδιας ηπείρου (πχ εντός Ευρώπης) και τα «μεγάλα ταξίδια» είναι εκείνα άνω των 3.700 χιλιομέτρων. 

Πηγή: visualcapitalist.com

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...