Θα σωθούν οι Autobahn; Ποιοι και γιατί θέλουν όρια ταχύτητας στη Γερμανία

Οι αυτοκινητόδρομοι της Γερμανίας είναι γνωστοί για τα κομμάτια που δεν έχουν όριο ταχύτητας. Μήπως αυτό θα αλλάξει στο άμεσο μέλλον;

  • -
  • -

Ο μοναδικός αυτοκινητόδρομος χωρίς όριο ταχύτητας στην Ευρώπη είναι η Autobahn που βρίσκεται στη Γερμανία. Η αριστερή λωρίδα των τμημάτων δίχως περιορισμό είναι συνήθως… κατειλημμένη από θηρία όπως Audi RS, BMW M, Mercedes-AMG και Porsche, ταξιδεύοντας με περισσότερα από 200 km/h, συχνά και 300 km/h. Στο πέρασμα των χρόνων, αρκετοί ήταν εκείνοι που προσπάθησαν να θεσπίσουν όριο ταχύτητας στην Autobahn, χωρίς όμως να το καταφέρνουν. Σήμερα, βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ σε αυτή την απόφαση.

Η κλιματική αλλαγή σε πρώτο πλάνο

Το κίνημα των «πράσινων» (The Greens) έχει θέσει πολλές φορές στο τραπέζι τη θέσπιση ορίου ταχύτητας στην Autobahn. Ένα αυτοκίνητο με κινητήρα εσωτερικής καύσης που ταξιδεύει με πάνω από 200 km/h, εκπέμπει πολλούς ρύπους, σαφώς περισσότεροους από ότι αν ταξίδευε με 130 km/h και ασύγκριτα περισσότερους από τις επίσημες τιμές που ανακοινώνουν οι κατασκευαστές. Το κίνημα προσπαθεί να το πετύχει από τη δεκαετία του 1990, όμως δεν το έχει καταφέρει ακόμα, παρά το γεγονός ότι πλέον βρίσκεται μέσα στο γερμανικό κοινοβούλιο.  

Η ενεργειακή κρίση δυσκολεύει την κατάσταση

Σήμερα, είμαστε πιο κοντά από ποτέ στη θέσπιση ορίων ταχύτητας στην Autobahn, έστω και προσωρινά. Το επιχείρημα είναι η ενεργειακή κρίση που πλήττει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους ρύπους, τα αυτοκίνητα που ταξιδεύουν με πάνω από 200 km/h χρειάζονται και περισσότερο καύσιμο, οπότε οι επισκέψεις στην αντλία είναι συχνότερες. Αν και δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει τελικά, είναι πιθανό να δούμε ανώτατο όριο σε όλη την Autobahn στα 130 km/h. Σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, θα είναι μια προσωρινή λύση μέχρι να αντιμετωπιστεί η κρίση.

Δείτε ακόμη: Οδηγός Bugatti έπιασε 414 km/h στην Autobahn [video]

Όμως, αν δούμε το θέμα λίγο πιο μακροπρόθεσμα, θα εντοπίσουμε ακόμη έναν «εχθρό» των ταξιδιών – αστραπή χωρίς όριο ταχύτητας: την ηλεκτροκίνηση. Τα ηλεκτρικά μοντέλα συχνά έχουν «κόφτη» γύρω στα 150-160 km/h, ενώ τα πιο μεγάλα και «ταξιδιάρικα», στα 200-230 km/h. Ένα ηλεκτρικό δεν βολεύεται στις υψηλές ταχύτητες γιατί η μπαταρία αδειάζει πολύ γρήγορα και ο χρόνος που θα χρειαστεί στην ενδιάμεση φόρτιση, θα είναι περισσότερος. Άρα δεν έχει νόημα να κινείσαι με τόσο υψηλό ρυθμό! Το συγκεκριμένο θέμα έχει ήδη τεθεί προς συζήτηση και δεν αποκλείεται να τελειώσει μια για πάντα τα τμήματα χωρίς όριο ταχύτητας.

Η αποτυχημένη προσπάθεια να μπουν όρια στη Γερμανία

Όπως είπαμε, στο παρελθόν έχουν προσπαθήσει ξανά να βάλουν τέλος στην υπερβολική ταχύτητα της Autobahn. Μετά την πετρελαϊκή κρίση του 1973, προς το τέλος της δεκαετίας του 1970, κίνημα της αριστεράς επιχείρησε να «περάσει» τη θέσπιση ορίου ταχύτητας στα 100 km/h. Η προσπάθειά τους δεν απέδωσε καρπούς και η Autobahn έμεινε χωρίς όριο ταχύτητας. Τότε, στηρίχθηκαν στην έλλειψη καυσίμων, αλλά και τα θανατηφόρα ατυχήματα. Όπως εύκολα φαντάζεται κανείς, ένα τρακάρισμα με περισσότερα από 200 km/h στο κοντέρ είναι πολύ πιθανό να εξελιχθεί σε θανατηφόρο, ειδικά εκείνη την εποχή που τα αυτοκίνητα είχαν πολύ χαμηλότερα επίπεδα παθητικής ασφάλειας.

Γιατί δεν υπάρχει όριο ταχύτητας στην Autobahn;

Η Γερμανία έχει μια από τις πιο ισχυρές παρουσίες στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία. Μάλιστα, πολλές από τις εταιρείες ανήκουν στους premium κατασκευαστές, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Όταν επιχειρήθηκε να θεσπιστεί όριο ταχύτητας στην Autobahn, οι εταιρείες αυτοκινήτου άσκησαν βέτο καθώς υποστήριζαν ότι οι πωλήσεις των ταχύτερων και πιο ισχυρών μοντέλων τους θα πέσουν κατακόρυφα. Έλεγαν δε, ότι λόγω της Autobahn, ο κόσμος στις υπόλοιπες χώρες θεωρεί τα γερμανικά μοντέλα πιο ασφαλή και ειδικά μελετημένα για ταξίδια, οπότε τα προτιμούσε έναντι του μη γερμανικού ανταγωνισμού. Σήμερα όμως, το γεγονός ότι τα κορυφαία μοντέλα των BMW M, Audi RS, Mercedes-AMG και Porsche πουλάνε σαν ζεστό ψωμί στις ΗΠΑ (όπου υπάρχουν όρια ταχύτητας) καταργεί το συγκεκριμένο επιχείρημα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...