Είναι επίσημο: 220 νέα ηλεκτρικά λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Στόχος είναι να παραληφθούν συνολικά 1.300 υπερσύγχρονα λεωφορεία φιλικά προς το περιβάλλον σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Τα χρήματα για τα 220 ηλεκτρικά λεωφορεία βρέθηκαν.

  • -
  • -

Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενισχύονται. Με απόφασή του, ο υφυπουργός οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, προχώρησε την ένταξη του έργου με τίτλο «Προμήθεια 220 Ηλεκτρικών Λεωφορείων - Πράσινη Δημόσια Μεταφορά» στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – NextGeneration EU.

bus

Η συγκεκριμένη δράση αφορά στην προμήθεια 220 νέων αστικών ηλεκτρικών λεωφορείων σύγχρονων και φιλικών προς το περιβάλλον, στις δύο μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και ο προϋπολογισμούς του ανέρχεται σε 136.040.400,00 €.

Τι αυτονομία έχουν τα ηλεκτρικά λεωφορεία

Τα πρώτα 220 ηλεκτρικά αστικά λεωφορεία 12 μέτρων – από τα 250 του τμήματος 5 της διακήρυξης -  έχουν ελάχιστη αυτονομία 180 χιλιομέτρων. Θα αντικαταστήσουν τα παλαιά λεωφορεία και η ολοκλήρωση της αντικατάστασής τους προβλέπεται για το 4ο τρίμηνο του 2024.

Από τα 220, τα 163 θα έχουν την έδρα τους στην Αθήνα και τα 57 ηλεκτρικά λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη. Η απόσυρση παλαιότερων λεωφορείων θα πραγματοποιηθεί από εξουσιοδοτημένη εγκατάσταση επεξεργασίας σύμφωνα με την οδηγία για τα οχήματα στο τέλος του κύκλου ζωής των οχημάτων.

bus

Παράλληλα προβλέπεται:

  • Προμήθεια παρελκόμενων, ήτοι ανεξάρτητων σταθερών φορτιστών αργής φόρτισης, 1 ανά όχημα ή 1 ανά δύο οχήματα, ανάλογα με τις δυνατότητες φόρτισης των φορτιστών, δηλαδή σύνολο 110 έως 220.
  • Προμήθεια 6 κινητών μονάδων (συστημάτων συσσωρευτή – ταχυφορτιστή) με κατάλληλη διαμόρφωση και εξοπλισμό για την φορητή εξυπηρέτηση ηλεκτρικών λεωφορείων σε περίπτωση ανάγκη φόρτισης επιτόπου.
  • Κατάρτιση Έκθεσης Εγκατάστασης των Φορτιστών Αργής Φόρτισης στα αμαξοστάσια της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.
  • Υποχρέωση συντήρησης 1 έτους των οχημάτων
  • Εγγύηση Καλής Λειτουργίας διάρκειας 5 ετών από την ημερομηνία της οριστικής ποσοτικής και ποιοτικής παραλαβής των οχημάτων της Σύμβασης και περιλαμβάνει την προμήθεια (παράδοση – παραλαβή) των οχημάτων και των παρελκομένων αυτών


Διαβάστε επίσης
: Αθήνα – Θεσσαλονίκη: Έρχονται 1.300 υπερσύγχρονα λεωφορεία

Επίσης, κατά τον χρόνο εγγυημένης λειτουργίας οφείλει ο ανάδοχος να προβαίνει στην προβλεπόμενη συντήρηση και να αποκαταστήσει οποιαδήποτε βλάβη με τρόπο και σε χρόνο που περιγράφεται στις τεχνικές προδιαγραφές και στα λοιπά τεύχη τη Σύμβασης.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...