Μύθος ή αλήθεια; Κλέβονται πιο δύσκολα τα Tesla; [video]

Τα μοντέλα της Tesla έχουν τη φήμη των ηλεκτρονικά εξελιγμένων, με αναβαθμισμένη «ευφυία» και πρωτότυπα συστήματα. Τι καταφέρνουν όμως στο κομμάτι της κλοπής;

  • -
  • -

Οι κλοπές των μοντέλων της Tesla έχουν αρχίσει να γίνονται συχνότερες, κάτι απόλυτα λογικό αν σκεφτούμε ότι έχουν γίνει πια πολύ περισσότερα. Τα Tesla, έχουν τη φήμη των προηγμένων, έξυπνων αυτοκινήτων με πολλά συστήματα για διάφορες λειτουργίες. Σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό, τα πράγματα είναι ακριβώς έτσι. Κάμερες γύρω από το αυτοκίνητο καταγράφουν συνεχώς video ώστε ο ιδιοκτήτης να βρει ποιος τον ακούμπησε στο πάρκινγκ, αν κάποιος αδιάκριτος κοιτάζει μέσα στο αυτοκίνητό του ή αν κάποιος κακοήθης, χαράκωσε με κλειδί τις πόρτες.

Δείτε ακόμη: Κλέφτες άφησαν... μισό ένα υβριδικό Toyota Yaris στη Θεσσαλονίκη

Στο παρακάτω video μπορείτε να δείτε πολλά περιστατικά απόπειρας κλοπής, περιπτώσεις που κάποιος οδηγός χτύπησε το Tesla και σηκώθηκε και έφυγε, «ελαφροχέρηδες» που σπάνε παράθυρα για να πάρουν αντικείμενα μέσα από το αυτοκίνητο, αλλά και μερικά... αστεία σκηνικά που καταγράφηκαν από την κάμερα του αυτοκινήτου. Το σύστημα ονομάζεται Sentry Mode και λειτουργεί εξαιρετικά! 

Μπορεί ένας κλέφτης να πάρει ένα Tesla;

Τα Tesla έχουν και μια από τις πιο εξελιγμένες εφαρμογές για smartphone. Μπορείς να δεις real-time τη θέση του αυτοκινήτου, αν κινείται και με τι ταχύτητα, να το κλειδώσεις ή να το ξεκλειδώσεις, ακόμη και να θέσεις σε λειτουργία τον κλιματισμό απομακρυσμένα. Όλα αυτά όμως δεν σημαίνει ότι κλέβονται και πιο δύσκολα από τα άλλα αυτοκίνητα. Για την ακρίβεια, τα στοιχεία δείχνουν ότι τα μοντέλα της Tesla βρίσκονται στο στόχαστρο των κλεφτών σε πολλές χώρες.

Καταφέρνουν να αποκτήσουν πρόσβαση στο εσωτερικό τους και να φύγουν, μέσα σε λίγα λεπτά, όπως ακριβώς κάνουν με όλα τα αυτοκίνητα στους δρόμους. Αυτό φυσικά, σημαίνει ότι οι κλέφτες αυτοκινήτων έχουν εξελιχθεί πολύ σε γνώσεις και έχουν στα χέρια τους κορυφαίο εξοπλισμό για να τελειώνουν γρήγορα με τη διαδικασία. Πλέον, μοιάζουν περισσότερο με… χάκερς παρά με τον παραδοσιακό κλέφτη που οι περισσότεροι έχουμε στο μυαλό μας.

Τι πλεονέκτημα έχουν τα Tesla;

Όπως ακριβώς και οι χάκερς, όσο και να εξελιχθούν τα λογισμικά των αυτοκινήτων, θα βρουν τρόπο να παρακάμψουν τα συστήματα και να πετύχουν το στόχο τους. Πρόκειται για ένα διαρκές… κυνηγητό που δύσκολα θα τελειώσει. Το μοναδικό πλεονέκτημα των ιδιοκτητών Tesla είναι η δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου του οχήματος από το smartphone τους, η δυνατότητα χειρισμού διάφορων συστημάτων (όπως φώτα, κόρνα, άνοιγμα πορτών κλπ) και η real-time εμφάνιση της θέσης του οχήματος στον χάρτη.

Στην παραπάνω εικόνα βλέπουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Tesla που κλάπηκαν μέχρι και το 2018, κατάφεραν να εντοπιστούν και να επιστρέψουν στους ιδιοκτήτες τους. Από τα 115 οχήματα, τα 112 βρέθηκαν, αποδεικνύοντας ότι τα συστήματα εντοπισμού δουλεύουν αποτελεσματικά και ενδεχομένως, λειτουργούν αποτρεπτικά για τους κλέφτες που προτιμούν να μην... μπλέξουν με τα μοντέλα της Tesla. 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...