Καύσωνας: Δες πώς επηρεάζει την κατανάλωση του αυτοκινήτου σου

Σε περιπτώσεις που τα καιρικά φαινόμενα είναι έντονα, συνήθως παρατηρούμε αύξηση της κατανάλωσης στο αυτοκίνητο. Συμβαίνει το ίδιο με τον καύσωνα;

  • -
  • -

Η ζέστη είναι γνωστό ότι ταλαιπωρεί ανθρώπους και μηχανές, ειδικά σε συνθήκες καύσωνα όπως αυτές που βιώνουμε τα καλοκαίρια. Το μεσημέρι είναι η πιο… λάθος ώρα για να βρίσκεσαι έξω, ενώ από το σούρουπο και μετά η κατάσταση αρχίζει να βελτιώνεται. Τι γίνεται όμως με το αυτοκίνητό μας στη ζέστη; Η κατανάλωσή του επηρεάζεται; Υπάρχουν μερικά στοιχεία που ανεβάζουν τη μέση κατανάλωσή μας, ενώ κάποια άλλα, τη μειώνουν

Τι ανεβάζει την κατανάλωση του αυτοκινήτου στον καύσωνα;

Είναι προφανές ότι με 35-40 βαθμούς Κελσίου, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη χωρίς αναμμένο κλιματισμό. Αν μας ρωτάτε, δεν θα σκεφτόμασταν να κάνουμε ούτε μέτρο σε αυτοκίνητο χωρίς κλιματισμό κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Όμως, δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε ότι αυτό το… κομφόρ, το πληρώνουμε στην αντλία.

Ανάλογα με τις συνθήκες, η κατανάλωση μπορεί να αυξηθεί ακόμη και κατά 20%. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Αν το αυτοκίνητό σας καίει 8,5 λίτρα/100 km στην πόλη, με αναμμένο το A/C μπορεί να φτάσει έως τα 10,2 λίτρα για την ίδια απόσταση. Φυσικά, η αύξηση αυτή αφορά μόνο εντός πόλης μετακινήσεις. Στο ταξίδι, το ποσοστό πέφτει αφού το μοτέρ δουλεύει με σταθερό φορτίο, χωρίς μεγάλες αυξομειώσεις.

Να τονίσουμε ότι σε ταχύτητες αυτοκινητόδρομου (άνω των 100 km/h δηλαδή) συμφέρει να έχουμε αναμμένο κλιματισμό αντί να έχουμε ανοικτά παράθυρα. Η αντίσταση του αέρα με τα παράθυρα κατεβασμένα είναι πολύ μεγαλύτερη και ο κινητήρας χρειάζεται παραπάνω καύσιμο, συγκριτικά με τη λειτουργία του A/C.

Αν οδηγώ χωρίς air-condition, θα πέσει η κατανάλωση;

Αν υποθέσουμε ότι είστε… αρκετά γενναίος για να οδηγήσετε μέσα στον καύσωνα χωρίς A/C, τότε κατά τα λοιπά, η κατανάλωση καυσίμου μειώνεται συγκριτικά με τον χειμώνα. Κατά τους χειμερινούς μήνες, ο αέρας εμπεριέχει περισσότερα μόρια οξυγόνου και ο εγκέφαλος του κινητήρα ψεκάζει περισσότερο καύσιμο για να πετύχει τη σωστή αναλογία καυσίμου/αέρα στον θάλαμο καύσης.

Επίσης, τον χειμώνα ο κινητήρας είναι κρύος και για να ζεσταθεί, πρέπει να δουλέψει για περισσότερη ώρα σε υψηλότερες στροφές, άρα και να σπαταλήσει ενέργεια. Το καλοκαίρι ο κινητήρας δεν χρειάζεται να προσπαθήσει τόσο ώστε να φτάσει στην ιδανική θερμοκρασία λειτουργίας του. Η διαδικασία που εκτελείται από τον κινητήρα μας τον χειμώνα όταν τον βάζουμε μπροστά ονομάζεται «ψυχρή εκκίνηση» και χαρακτηρίζεται από το υψηλότερο ρελαντί που κρατάει το μοτέρ (κοντά στις 2.000 rpm) για να ανέβει η θερμοκρασία των καυσαερίων και να προετοιμαστεί ο καταλύτης ώστε να λειτουργήσει αποτελεσματικά. 

Δείτε ακόμη Ρίξε την κατανάλωση βενζίνης με αυτά τα 10 tips

Τέλος, στους χειμερινούς μήνες πέφτει η πίεση των ελαστικών. Αν δεν τα ελέγχετε τακτικά, τότε μπορεί να οδηγείτε με λιγότερη πίεση από την προτεινόμενη. Η χαμηλότερη πίεση στα ελαστικά έχει σαν αποτέλεσμα την αυξημένη αντίσταση κύλισης, άρα και την αύξηση της κατανάλωσης, καθώς ο κινητήρας προσπαθεί περισσότερο για να κινήσει το όχημα. Στον αντίποδα, το καλοκαίρι η πίεση αέρα στα λάστιχα αυξάνεται, οπότε αν δεν την επαναφέρετε στη σωστή τιμή, η χαμηλότερη αντίσταση που προκύπτει ευνοεί τη χαμηλότερη κατανάλωση!

Κι αν εγώ βλέπω χαμηλότερη κατανάλωση, είναι… ψευδαίσθηση;

Το καλοκαίρι και ειδικά την περίοδο των αδειών, δηλαδή Ιούλιο και Αύγουστο, η κίνηση στα μεγάλα αστικά κέντρα είναι σημαντικά λιγότερη. Οι καθημερινές διαδρομές μας πραγματοποιούνται χωρίς πολλά σταμάτα-ξεκίνα, οπότε η κατανάλωση του αυτοκινήτου μας μειώνεται από αυτό. Επίσης, το καλοκαίρι συχνά πραγματοποιούμε εκτός πόλης διαδρομές, πηγαίνοντας σε παραλίες και άλλα μέρη για αναψυχή. Η περισσότερη χρήση στον αυτοκινητόδρομο, μειώνει και την ένδειξη στο trip computer μας. Οπότε αν αυτές τις μέρες βλέπετε μικρότερα νούμερα κατανάλωσης, μην απορήσετε!

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...