Πινακίδα STOP: Γιατί είναι οκτάγωνη και γραμμένη στα αγγλικά;

Τη συναντάμε παντού, σε κάθε δρόμο της Ελλάδας και του κόσμου. Πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές πινακίδες του ΚΟΚ. Ποιος ξέρει όμως τα δύο βασικά της χαρακτηριστικά;

  • -
  • -

Η πινακίδα STOP ανήκει στα πιο σημαντικά οδικά σήματα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Οφείλουν να τη σέβονται άπαντες και τυχόν παράβασή της τιμωρείται αυστηρά, καθώς πρόκειται για επικίνδυνη οδική συμπεριφορά. Τοποθετείται πριν από κόμβο και σημαίνει υποχρεωτική διακοπή πορείας του οχήματος προτού την είσοδο στον κόμβο και παραχώρηση προτεραιότητας στα οχήματα τα οποία κινούνται στην οδό προς την οποία πλησιάζει.

Πριν το STOP, οι οδηγοί πρέπει να ακινητοποιούν το όχημα και να εκκινούν ξανά, όταν βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος.

Γιατί είναι οκτάγωνη η πινακίδα STOP;

Το οδικό σήμα STOP έκανε πρεμιέρα στο Ντιτρόιτ, το 1915, και δεν θύμιζε σε τίποτα, αυτό που συναντάμε σήμερα. Μέχρι το 1954, οπότε και έλαβε τη σημερινή του μορφή με τα λευκά γράμματα και το κόκκινο φόντο, ανασχεδιάστηκε αρκετές φορές.

stop

Το οκταγωνικό σxήμα της πινακίδας υποδηλώνει την επικινδυνότητα στο συγκεκριμένο σημείο. Το σήμα διαφέρει από κάθε άλλο τόσο σε σχήμα όσο και σε χρωματισμό και ένταση γραμμάτων, προκειμένου να είναι άμεσα ευδιάκριτο από τους οδηγούς. Πρέπει να τραβάει το βλέμμα όλων των χρηστών του δρόμου και να τους προειδοποιεί για υποχρεωτική διακοπή πορείας.

Τι ρόλο παίζουν τα γράμματα στα αγγλικά

Τα γράμματα στην πινακίδα αναγράφονται με λατινικούς χαρακτήρες και στα κεφαλαία, σχεδόν σε όλες τις χώρες – εξαιρούνται Τουρκία και κράτη της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας. Οφείλεται στο γεγονός ότι η αγγλική γλώσσα είναι η πιο σημαντική σε ολόκληρο τον πλανήτη και η πλειοψηφία των οδηγών και των χρηστών του οδικού δικτύου, μπορούν να καταλάβουν με μια ματιά τη σημασία του STOP.

stop

Διαβάστε επίσης: Mε ποια παράβαση του ΚΟΚ μπορεί να μπεις φυλακή για 6 μήνες;

Είτε λοιπόν κάποιος τουρίστας έρθει στη χώρα μας, είτε ένας Έλληνας επισκεφθεί την Ιταλία, τον Καναδά ή τη Δανία, με το που δει το STOP γνωρίζει ακριβώς τι υποδεικνύει και πως πρέπει να σταματήσει την πορεία του.  

Πόσο είναι το πρόστιμο για παράβαση του STOP

Η παραβίαση του STOP συγκαταλέγεται στις πολύ σημαντικές με βάση τον ΚΟΚ. Το χρηματικό πρόστιμο ανέρχεται στα 700 ευρώ, με την αστυνομία να αφαιρεί συγχρόνως την άδεια οδήγησης και τις πινακίδες για 20 ημέρες.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...