Oι Τούρκοι έχουν έτοιμο το SUV – Ο Ερντογάν μας έβαλε τα γυαλιά!

Η Τουρκία έχει ως στόχο να βγάλει προς πώληση το ηλεκτρικό αυτοκίνητο της TOGG μέσα στο 2023. O Ερντογάν έχει επενδύσει πολλά πάνω του και γι΄αυτό μειώνει τη φορολογία.

  • -
  • -

Τρία χρόνια μετά τα αποκαλυπτήρια του ηλεκτρικού SUV, η τουρκική TOGG, γνωστή και ως Automobile Joint Venture Group Inc., είναι έτοιμη για το επόμενο βήμα. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στηρίζοντας με κάθε τρόπο το made in Turkey αυτοκίνητο, αποφάσισε να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές των ηλεκτρικών οχημάτων, διευκολύνοντας έτσι την απόκτηση του πρώτου τοπικού τετράτροχου δημιουργήματος, αλλά και όσων ακολουθήσουν.

togg

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε εντολή – από αυτόν εξαρτώνται τα πάντα εξάλλου – ώστε να περάσει στην αντίστοιχη Βουλή της γειτονικής χώρας άμεσα το νέο νομοσχέδιο, που προβλέπει τη μείωση του φορολογικού συντελεστή από 60% σε 10% σε όλα τα EV με ισχύ έως 160 kW (217 PS) και τιμή που δεν ξεπερνά τις 700.000 τουρκικές λίρες, δηλαδή λίγο κάτω από 40.000 €.

togg

Αντίθετα, στα ακριβότερα ηλεκτρικά οι φορολογικοί συντελεστές θα παραμείνουν υψηλά. Αναλυτικότερα, στα οχήματα με τιμή από 700.000 έως 750.000 τουρκικές λίρες, ο φόρος θα διαμορφωθεί στο 40% και σε αυτά που κοστίζουν πάνω από 750.000 λίρες, ο ΕΦΚ θα παραμείνει στο 60%.

170.000 αυτοκίνητα ετησίως θα κατασκευάζουν οι Τούρκοι

Το πρώτο αυτοκίνητο που θα δούμε θα είναι το ηλεκτρικό C-SUV της TOGG. Το μοντέλο θα προσφέρεται σε δύο εκδόσεις, με τη βασική να αποδίδει 203 PS και να έχει κίνηση στους εμπρός τροχούς και τη μεγαλύτερη να αγγίζει τους 400 PS και να είναι τετρακίνητο.

Η κατασκευή του θα γίνει στο εργοστάσιο της Προύσα, στην Μπόυρσα της βορειοδυτικής Τουρκίας. Οι εγκαταστάσεις, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Daily Sabah – που ελέγχεται από τον Ερντογάν – θα είναι έτοιμες πολύ σύντομα. Προς το τέλος του έτους θα ξεκινήσει η παραγωγή, με τις πωλήσεις να έχουν προγραμματιστεί για τις αρχές του 2023.

togg

Όσο για την παραγωγική ικανότητα του εργοστασίου, θα αγγίζει τις 170.000 μονάδες ετησίως. Το οργανόγραμμα της τουρκικής αυτοκινητοβιομηχανίας περιλαμβάνει το λανσάρισμα πέντε διαφορετικών μοντέλων, ενός SUV, ενός sedan, ενός C-hatchback, ενός B- SUV και ενός MPV, μέχρι το 2030.

Διαβάστε επίσης: TOGG: Αυτό είναι το νέο ηλεκτρικό τουρκικό αυτοκίνητο

Για να ενισχύσει τη δυναμική της, η TOGG, που έχει ως επικεφαλής τον Gurcan Karakas, σύναψε συμφωνίες με μεγάλες εταιρείες, οι οποίες θα διευκολύνουν τη συγκρότηση κοινοπραξιών. Ανάμεσα σε αυτές, περιλαμβάνονται κολοσσοί, όπως οι Anadolu, BMC, Kok, Turkcell και Zorlu.

togg

Φυσικά, όλο αυτό το project θα ωφελήσει σημαντικά την τουρκική οικονομία, αλλά και τη θέση της χώρας στην ευρωπαϊκή βιομηχανία. Όσο για τις θέσεις εργασίας, λέγεται πως θα ξεπεράσουν τις 20.000.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...