Ελλάδα και Κύπρος οι χειρότερες χώρες για τους κατόχους ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Η Ευρώπη προωθεί με κάθε τρόπο τη μετάβαση προς την ηλεκτροκίνηση. Ωστόσο, δεν είναι όλα ρόδινα για κάποιες χώρες. Ελλάδα και Κύπρος ανήκουν στους αρνητικούς πρωταγωνιστές. Δείτε γιατί.

  • -
  • -

Το ενδιαφέρον για τα ηλεκτρικά οχήματα (EV) αυξάνεται παγκοσμίως, με το 52% των οδηγών να υποστηρίζει πως επιθυμεί να αφήσει κατά μέρος τη βενζίνη και το πετρέλαιο. Ορισμένα κράτη έχουν καταφέρει να πραγματοποιήσουν μια θεαματική πρόοδο στη μετάβαση προς την ηλεκτρική εποχή. Κάποια άλλα όμως, αδυνατούν να ακολουθήσουν τον δρόμο.

Αυτό που καθυστερεί την πρόοδο είναι οι ανησυχία των καταναλωτών σχετικά με τα κόστη και τις υποδομές, όπως συμπέρανε το Uswitch. Η βρετανική εταιρεία συγκέντρωσε δεδομένα σχετικά με τα σημεία δημόσιας ταχυφόρτισης σε κάθε χώρα, τον μέσο όρο χρηστών ανά σημείο φόρτισης, τους διαθέσιμους δημόσιους φορτιστές ανά 10 τ.χλμ. και το ετήσιο κόστος φόρτισης. Έπειτα, υπολόγισε τη βαθμολογία σε 34 ευρωπαϊκές χώρες. Όσο υψηλότερος είναι ο δείκτης, τόσο πιο τυχερός είναι ο ιδιοκτήτης του EV.

Τρίτη από το τέλος η Ελλάδα

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η χώρα μας έχει τον τρίτο χειρότερο δείκτη για έναν κάτοχο ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Μας λείπουν οι υποδομές, ενώ και το ετήσιο κόστος παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Την πρωτιά ωστόσο κατέχει η Ιρλανδία, με την Κύπρο να βρίσκεται στη δεύτερη θέση.

Διαβάστε επίσης: Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Τα 5 μοναδικά σημεία που χρειάζονται συντήρηση

Σε αυτά τα τρία κράτη, το να είσαι ιδιοκτήτης EV οχήματος αποτελεί θέμα προσωπικής ευθύνης, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Uswitch. Τα διαθέσιμα σημεία δημόσιας φόρτισης είναι ελάχιστα, οι δημόσιοι ταχυφορτιστές μηδενικοί και οι τιμές σε υψηλά επίπεδα. Γι΄αυτό και το 80% των κατόχων επιλέγει να φορτίζει στο σπίτι.

ev

Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν Ισλανδία και Δανία, με τους Σκανδιναβούς να πληρώνουν το μεγαλύτερο ποσό και με διαφορά για να φορτίσουν στους λιγοστούς δημόσιους φορτιστές.

Οι καλύτερες χώρες για ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Αντίθετα, Ολλανδοί και Κροάτες, παρέχουν όλα τα εφόδια στους πολίτες προκειμένου να είναι ικανοποιημένοι με το ηλεκτρικό τους όχημα. Διαθέτουν παντού φορτιστές και δεν χρειάζεται να δαπανούν μεγάλα ποσά για να αναπληρώσουν ενέργεια.

Δείτε στον παρακάτω πίνακα τα 10 πρώτα κράτη

ev

Πηγή: Uswitch

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...