Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα: Τι επιδότηση παίρνουν οι Κύπριοι

Στην Ελλάδα, με βάση το Κινούμαι Ηλεκτρικά 2 που αναμένουμε, η επιδότηση για την αγορά ηλεκτρικού ανέρχεται έως τα 8.000 €. Στην Κύπρο, τα ποσά είναι μεγαλύτερα ή μικρότερα;

  • -
  • -

Στο πλαίσιο της πολιτικής για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, οι χώρες της Ευρώπης, ως επί το πλείστον, παρέχουν μια σειρά κινήτρων για την αγορά ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων. Στην Ελλάδα, το πρώτο πρόγραμμα του Κινούμαι Ηλεκτρικά είχε πλαφόν τα 6.000 ευρώ. Ο δεύτερος κύκλος, τον οποίο ακόμη αναμένουμε ορίστηκε στα 8.000 €.

Στην Κύπρο αντίστοιχα, όπου το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε όρους αγοραστικής δύναμης (Purchasing Power Standards) είναι πολύ υψηλότερο από το δικό μας, παρέχονται ελαφρώς ισχυρότερα κίνητρα όσον αφορά στα χρήματα. Συγκεκριμένα, η Κυπριακή Δημοκρατία προσφέρει χορηγία για αγορά καινούριου αμιγώς ηλεκτροκίνητου επιβατικού οχήματος ιδιωτικής χρήσης ύψους 9.000 €.

Για να λάβει ένας Κύπριος αυτό το ποσό, η τιμή αγοράς του νέου EV οχήματος, περιλαμβανομένου του Φ.Π.Α., δεν πρέπει υπερβαίνει τα 80.000 €. Δηλαδή, οχήματα που πωλούνται σε τιμή μεγαλύτερη της προαναφερθείσας δεν θα τυγχάνουν επιχορήγησης για οποιοδήποτε ποσό.

Η Κύπρος έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα

Το ποσό ανεβαίνει κατά 1.000 ευρώ σε περίπτωση απόσυρσης παλιού αυτοκινήτου και άλλα 2.000 ευρώ σε όσες οικογένειες έχουν τέσσερα ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα και κατέχουν την ισχύουσα ταυτότητα που εκδίδεται από την Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων.

Δείτε εδώ πως υπολογίζεται η επιδότηση για το Κινούμαι Ηλεκτρικά 2

Όσον αφορά στα ταξί, η επιδότηση για την απόκτηση ηλεκτρικού στην Κύπρο αγγίζει τα 19.000 €, δηλαδή είναι μικρότερη από αυτή που προσφέρει το ελληνικό κράτος και η οποία φθάνει έως τα 22.500 €, με την απόσυρση του παλαιού ταξί.  

ev cyprus

Βέβαια, εδώ πρέπει να τονίσουμε πως, στην Κύπρο υπάρχει όριο στα ηλεκτρικά οχήματα που θα πουληθούν, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στη χώρα μας, όπου η επιδότηση ισχύει για όλους. Συγκεκριμένα, έχει οριστεί ένα ποσό της τάξης των 8 εκατ. ευρώ που θα διατεθεί και ο αριθμός χορηγιών για τα ηλεκτρικά επιβατικά οχήματα περιορίζεται μόλις στις 360 μονάδες. Αυτό προφανώς και είναι μειονέκτημα, αλλά συμβαίνει διότι η ζήτηση για EV δεν είναι και τόσο ισχυρή. 

Ποια είναι η διαφορά τιμής στα ηλεκτρικά

Ας δούμε όμως δύο παραδείγματα. Στην Κύπρο το Volkswagen ID.3 στην έκδοση με τη μπαταρία των 58 kWh και την ισχύ των 204 ίππων κοστίζει 41.900 €. Με την επιδότηση, ο πελάτης θα το πάρει 32.900 € ή 1.000 € λιγότερα αν αποσύρει το παλιό του όχημα.

Στην Ελλάδα, το ίδιο αυτοκίνητο τιμάται στα 39.100 €, δηλαδή θα δώσει 31.100 € ή 30.100 € με απόσυρση.

Αντίστοιχα, το Audi Q4 e-tron 50 quattro κοστίζει στη χώρα μας 50.450 ευρώ με την επιδότηση του Κινούμαι Ηλεκτρικά 2 και στην Κύπρο 56.000 € στην εξοπλιστική έκδοση Advanced η οποία είναι αυτήν τη στιγμή διαθέσιμη.

Όπως συμπεραίνουμε, στην Ελλάδα οι τιμές είναι πιο δελεαστικές παρότι η επιδότηση είναι χαμηλότερη. Βέβαια, οι Κύπριοι έχουν άλλη οικονομική επιφάνεια και μπορούν να αποκτήσουν ακριβότερα μοντέλα, οπότε, ουσιαστικά είναι κερδισμένοι.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...