Νέα Suzuki GSX1300R Hayabusa: Ικανή για όλα

Το μοναδικό DNA του “ιερού τέρατος” της Suzuki συνδυάζεται με προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα για να προσφέρει μια ασυναγώνιστη εμπειρία οδήγησης, χωρίς ανταγωνισμό.

  • -
  • -

Υπάρχουν κάποιες κατασκευές της ανθρώπινης ευφυΐας που εκτός από όνομα μοιάζουν να έχουν ψυχή. Τα μοναδικά τους χαρακτηριστικά, οι εξωπραγματικές τους δυνατότητες, η ανελέητη πρόκληση των αισθήσεων, οι ιστορίες που συνδέονται με την ύπαρξή τους ακόμα και αυτό το ίδιο το παρασκήνιο της κατασκευής τους, υφαίνουν έναν μύθο γύρω τους και τα καθιστούν ανυπέρβλητα. Στον κόσμο των διτρόχων, το θηριώδες τετρακύλινδρο Suzuki Hayabusa είναι αναμφισβήτητα ένα από αυτά τα βιομηχανικά δημιουργήματα που εγγράφονται στο συλλογικό ασυνείδητο ως αρχέτυπα και διαγράφουν τη δική τους μυθική πορεία.

Suzuki Hayabusa

Το 1999 που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, ξεπερνούσε με τις εξωφρενικές του επιδόσεις κάθε προσδοκία από μοτοσυκλέτα παραγωγής, ξεπερνώντας τα 300 km/h. Η δεύτερη, ακόμα πιο «macho» γενιά κυκλοφόρησε το 2008 ενώ στην αναβάθμιση του 2013 απέκτησε ABS και κόφτη στα... 299 km/h. Οι συνολικές πωλήσεις του Hayabusa ανήλθαν στις 189.100 μονάδες παγκοσμίως με κυρίαρχη αγορά τις ΗΠΑ όπου εκτιμήθηκαν δεόντως η πληθωρικότητα και οι απίστευτες δυνατότητες customizing που προσφέρει. Η τρίτη, fully electronic γενιά της κορυφαίας ultimate sport touring GSX1300R ήρθε για να επιβεβαιώσει τον μύθο της.

Το εργοστάσιο του Hamamatsu έκανε τη χάρη σε όλους τους αναβάτες του πλανήτη που μαγεύονταν στη θωριά και στο άκουσμα του ονόματος της Hayabusa να μην αποσύρει μια για πάντα την “πιο γρήγορη μοτοσυκλέτα παραγωγής”. Αντ’ αυτού αποφάσισε να συμμορφωθεί με τις προδιαγραφές Euro 5 και να “συμβιβαστεί” με την ηλεκτρονική αναβάθμιση που απαιτούν οι σύγχρονοι καιροί. Το σκληροπυρηνικό θηρίο της Suzuki δεν απευθύνεται πλέον μόνο σε... θηριοδαμαστές, αλλά ακόμη και σε λιγότερο έμπειρους, μα παθιασμένους με το Γεράκι αναβάτες.

Suzuki Hayabusa

Η κληρονομιά συνεχίζεται

Το νέο “Busa” βασιζεται στο ίδιο δοκιμασμένο πλαίσιο υψηλών προδιαγραφών, με νέο ελαφρύτερο κατά 700 γραμμάρια υποπλαίσιο και πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις (βελτιωμένο εμπρός ανεστραμμένο πιρούνι Kayaba διαμέτρου 43 mm και αμορτισέρ με μοχλικό) που το κρατούν ακλόνητο στην τροχιά του, προβλέψιμο και διαχειρίσιμο ακόμα και όταν αγγίζει την τελική του ταχύτητα.

Σημαντικά αναβαθμισμένα είναι τα φρένα με τα αυξημένα κατά 10 mm δισκόφρενα 320 mm και τις κορυφαίες ακτινικές δαγκάνες Brembo Stylema στις νέες ζάντες 17 ιντσών και 7 ακτίνων. Το τιμόνι είναι τοποθετημένο 12 χιλιοστά πιο κοντά στον αναβάτη για πιο όρθια θέση και συνεπώς αναβαθμισμένη άνεση κατά την πολύωρη οδήγηση αλλά και καλύτερο έλεγχο στις αλλαγές κατεύθυνσης.

Suzuki Hayabusa

Είναι πολλά τα κυβικά

Ο θρυλικός 4κύλινδρος εν σειρά κινητήρας των 1.340 κυβικών εκατοστών του Hayabusa αποδίδει πλέον 187 ίππους στις 9.700 rpm με ροπή 15,3 kgm στις 7.000 rpm και έχει δεχτεί εκτεταμένες μετατροπές για πιο γραμμική απόδοση στις χαμηλές και μεσαίες στροφές. Ταυτόχρονα, βελτιωμένο είναι το σύστημα Suzuki Ram Air Direct (SRAD) για κορυφαίες επιδόσεις σε όλο το εύρος των στροφών. Σε συνδυασμό με τις νέες εξατμίσεις και τα ηλεκτρονικά, η νέα Hayabusa καλύπτει τις προδιαγραφές Euro 5, χωρίς εκπτώσεις στην απόλαυση ή την τελική ταχύτητα.

Ένας νέος ηλεκτρονικός κόσμος

Ο πίνακας οργάνων έχει διατηρήσει από άποψη τα παραδοσιακά αναλογικά όργανα αλλά μια μικρή ΤFT οθόνη στο κέντρο με πολύτιμες πληροφορίες κατάστασης λειτουργίας και ταξιδιού μαρτυρά την ηλεκτρονική αναβάθμιση του θρυλικού hypersport. Το νέο Hayabusa διαθέτει το οπλοστάσιο ηλεκτρονικών βοηθημάτων Suzuki Intelligent Ride System (S.I.R.S.), το οποίο με τη συνδρομή αδρανειακής μονάδας μέτρησης (IMU) προσφέρει αμέτρητες δυνατότητες και ανεβάζει τον πήχη της ασφάλειας. Χάρη στην αντικατάσταση της παραδοσιακής ντίζας γκαζιού από ένα state-of-the-art σύστημα ride-by-wire, όλη η κτηνώδης δύναμη παρέχεται ομαλά και προβλέψιμα σε ολόκληρο το εύρος των στροφών , με προτίμηση στις χαμηλές και μεσαίες, μέσω τριών διαφορετικών χαρτογραφήσεων.

Suzuki Hayabusa

Mεταξύ άλλων το σύστημα Suzuki Drive Mode Selector Alpha (SDMS-α) βελτιστοποιεί την απόδοση ανάλογα με το στυλ οδήγησης ενώ υπάρχουν 2 επιλογές αλλαγής ταχυτήτων, 3 επίπεδα φρένου κινητήρα, 3 επιλογές εκκινήσεων, cruise control καθώς και ενεργό σύστημα περιορισμού τελικής ταχύτητας για την πλήρη προσαρμογή της μοτοσυκλέτας στις συνθήκες διαδρομής, στις διαθέσεις και στις δυνατότητες του εκάστοτε αναβάτη της.

Το Anti-lift Control System θα αποτρέψει τον αιφνίδιο ανασήκωμα του εμπρός τροχού, και το ρυθμιζόμενο Motion Track Traction Control System δεν θα επιτρέψει το highsiding στην περίπτωση που υπερβάλλεις στο άνοιγμα το γκαζιού στην έξοδο της στροφής. Το Hill Hold Control System βοηθά στην εκκίνηση σε δρόμο με μεγάλη κλίση, ενώ το Bi-directional Quick Shift System επιτρέπει απροβλημάτιστες αλλαγές ταχυτήτων χωρίς τη χρήση της μανέτας του συμπλέκτη!

Το Ηayabusa καταλαβαίνει τον αναβάτη του και σκέφτεται πριν από εκείνον για εκείνον. Μετράει την κλίση της μοτοσικλέτας, το χειρισμό του δεξιού grip και ψεκάζει ανάλογα. Η οδήγηση στις στροφές δεν ήταν ποτέ πιο συναρπαστική και προβλέψιμη. Με τόσες διαθέσιμες επιλογές, δεν αγοράζεις τελικά μόνο μία μοτοσικλέτα αλλά πολλές. Αποφασίζεις το πρωί τι Hayabusa θέλεις να οδηγήσεις σήμερα, επιλέγεις το ανάλογο «πρόγραμμα» στο S.I.R.S. και το έχεις! Και όλα αυτά με την παροιμιώδη αξιοπιστία Suzuki.

Suzuki Hayabusa

To ιδεόγραμμα που έγινε ιδέα

Αν όλοι οι λάτρεις της supersport οδήγησης μεγάλων αποστάσεων, εκτός φυσικά από τους Ιάπωνες, μπορούν να διαβάσουν μια λέξη στα γιαπωνέζικα, αυτή είναι το γεράκι Πετρίτης (Hayabusa). Το πασίγνωστο ιδεόγραμμα είναι διακριτό με νέο σχεδιασμό στο εξελιγμένο σε αεροσήραγγα νέο fairing και σε συνδυασμό με τους τεράστιους αεραγωγούς προκαλεί δέος.

Συνολικά η νέα εμφάνιση του Hayabusa, αν και πιο αεροδυναμική, παραμένει πιστή στις σχεδιαστικές της αρχές κάνοντας την πληθωρική ultimate sport touring άμεσα αναγνωρίσιμη και εντελώς ξεχωριστή.

Suzuki Hayabusa

Στις συνειδήσεις των απανταχού αναβατών, την αριστοτελική ουσία του Hayabusa αποτελεί η έλξη προς το αυθεντικό, αυτό που αναπαράγει την ύπαρξή του με συνέπεια, αυτό που υποκύπτει μόνο σε «συμβιβασμούς ωριμότητας».

Η τρίτη γενιά του Suzuki Hayabusa αξιοποιεί τις πιο σύγχρονες τεχνολογικές καινοτομίες για να προσφέρει μεγαλύτερο έλεγχο και άνεση και, τελικά, να ενθαρρύνει τους αναβάτες να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση καθώς απολαμβάνουν συναρπαστικές και ασφαλείς διαδρομές με την απόλυτη GT μοτοσυκλέτα.

Μάθε εδώ περισσότερα για το νέo Suzuki Hayabusa και βρες το δικό σου, διαλέγοντας κάποια από τις νέες διαθέσιμες χρωματικές επιλογές για το 2022. Και απόκτησέ το εύκολα, χάρη στα χρηματοδοτικά προγράμματα Suzuki CREDIT.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...