Έρευνα: 1 στους 4 θανάτους σε τροχαία στην Ελλάδα σχετίζεται με το αλκοόλ

Το ποσοστό των οδηγών που καταναλώνουν αλκοόλ και μετά οδηγού, είναι τραγικό και η LeasePlan βρήκε έναν τρόπο για να κρατήσει τους πελάτες της ασφαλείς.

  • -
  • -

Είναι γεγονός ότι κάθε χρόνο, συμβαίνουν πολλά τροχαία ατυχήματα στην Ελλάδα και σε αρκετά από αυτά, εμπλέκονται οδηγοί που έχουν καταναλώσει αλκοόλ. Τα στοιχεία που δημοσιοποιεί η LeasePlan λένε ότι το 23 με 25% των θανατηφόρων τροχαίων, υπολογίζεται ότι σχετίζεται με την κατανάλωση αλκοόλ. Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο και δίχως αμφιβολία, πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε να μετριαστεί. Η LeasePlanσε συνεργασία με την Draeger Hellas θα προσφέρει τη δυνατότητα τοποθέτησης αλκοολόμετρου στο αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα ο οδηγός να πρέπει να φυσήξει στον ειδικό εξοπλισμό ώστε να εκκινήσει το όχημα.

Ακολουθεί αναλυτικά το Δελτίο Τύπου της LeasePlan

Η LeasePlan ενώνει τις δυνάμεις της με την Draeger Hellas A.E, εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο της ιατρικής τεχνολογίας και της τεχνικής ασφάλειας, με στόχο να συμβάλει στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, η LeasePlan θα παρέχει τη δυνατότητα σε κάθε πελάτη της να μισθώσει, μαζί με το όχημα της επιλογής του, ένα μηχάνημα αλκοτέστ, το οποίο και θα μπορεί να χρησιμοποιεί πριν από κάθε διαδρομή ως ένα ακόμη μέτρο πρόληψης, προκειμένου να φτάσει ασφαλής στον προορισμό του.

Σύμφωνα με το European Transport Safety Council (ETSC), το 23-25% των θανάτων σε τροχαία δυστυχήματα στην Ελλάδα υπολογίζεται πως σχετίζεται με την κατανάλωση αλκοόλ, ποσοστό αντίστοιχο με την πλειονότητα των χωρών της Ε.Ε. Με τα τροχαία δυστυχήματα να βρίσκονται εξαιρετικά υψηλά στη λίστα με τις συχνότερες αιτίες θανάτου, ιδιαίτερα νέων ανθρώπων, η προώθηση λύσεων οι οποίες καταπολεμούν τους παράγοντες που τα προκαλούν αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τον τομέα της κινητικότητας – τόσο για τη βιομηχανία όσο και για τους θεσμικούς φορείς.

Δείτε ακόμη: Κούραση και αλκοόλ - Δείτε σε video πόσο επικίνδυνους μας κάνουν 

Σε αυτό το πλαίσιο, από τα μέσα του 2022, όλα τα νέα οχήματα εντός της αγοράς της Ε.Ε. θα πρέπει υποχρεωτικά να διαθέτουν προηγμένο εξοπλισμό ασφάλειας, βάσει της σχετικής κοινοτικής οδηγίας. Στον εξοπλισμό αυτόν συμπεριλαμβάνεται και η υποχρεωτική υποδοχή εγκατάστασης για συσκευές Alcohol Interlock, οι οποίες παρεμποδίζουν την οδήγηση σε περίπτωση υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.

Η συνεργασία της LeasePlan και της Draeger Hellas A.E, στο πλαίσιο της οποίας θα δίνεται στους πελάτες της πρώτης η δυνατότητα μίσθωσης αλκοολόμετρου μαζί με το νέο τους όχημα, αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην εκπλήρωση του κοινού οράματος για ασφαλείς οδικές μετακινήσεις.

Για τη LeasePlan, άλλωστε, η οδική ασφάλεια βρίσκεται στην καρδιά της αναπτυξιακής της στρατηγικής. Στόχος της εταιρείας είναι να μηδενίσει τους σοβαρούς τραυματισμούς από ατυχήματα στον δρόμο έως το 2030 για το σύνολο του στόλου της. Για αυτό έχει δημιουργήσει το SafePlan Zero, μια πλήρη προσέγγιση που αποσκοπεί στη βελτίωση της ασφάλειας των στόλων, των οδηγών και των οχημάτων. Μέσω του SafePlan Zero, η LeasePlan συμβάλλει στην εκπαίδευση των εργαζομένων σχετικά με τη σημαντικότητα της ασφαλούς οδήγησης, προσφέρει reports και μετρήσεις που αφορούν την ασφάλεια του στόλου καθώς και συμβουλές για αποτελεσματική ενσωμάτωση της ασφάλειας στην πολιτική στόλου μιας επιχείρησης. Παράλληλα, εφαρμόζει εργαλεία – όπως είναι και η μίσθωση μηχανήματος αλκοτέστ - που κρατούν τους οδηγούς των οχημάτων της ασφαλείς στον δρόμο.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...