Κούραση και αλκοόλ: Δες πόσο επικίνδυνο σε κάνουν, σε video

Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ γνωρίζουμε πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει. Τι συμβαίνει όμως με την κόπωση;

  • -
  • -

Τα τροχαία ατυχήματα είναι η υπ’ αριθμόν ένα αιτία θανάτου νεαρών ατόμων και η οδήγηση σε κατάσταση μέθης, hangover ή αδυναμίας είναι σημαντικό μέρος αυτού. Προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τους νέους και να μεταφέρει το μήνυμα της ασφαλέστερης οδήγησης, η Ford σκέφτηκε έναν ευφάνταστο τρόπο.

Επιστράτευσε gamers από την Ευρώπη ώστε να βοηθήσει τους νέους να κατανοήσουν καλύτερα τους κινδύνους της οδήγησης.  Με τη χρήση ειδικών στολών που σχεδιάστηκαν για να αναπαράγουν τις συνέπειες της μέθης και της υπνηλίας, δείχνουν τον αντίκτυπο στην οδήγησή τους.

Χρησιμοποιώντας μειωμένη όραση, βαράκια και ηχητικά εφέ, οι στολές αναπαράγουν τον τρόπο με τον οποίο θα επηρεαζόταν ένα άτομο όταν είναι μεθυσμένο, κουρασμένο ή υπό την επήρεια hangover. Έχοντας οδηγήσει πρώτα ένα «νηφάλιο» γύρο, κάθε οδηγός χρησιμοποιεί στη συνέχεια μία από τις στολές πραγματοποιώντας τον ίδιο γύρο, υπό την επήρεια όμως των προβλημάτων των παραπάνω καταστάσεων, έχοντας να αντιμετωπίσει αισθητές συνέπειες.

Αν οδηγείς κουρασμένος το ατύχημα είναι πολύ κοντά

Η στιγμιαία τύφλωση που προσομοιώνει η στολή υπνηλίας είχε ως αποτέλεσμα πολυάριθμες συγκρούσεις. Η διπλωπία της στολής μέθης είχε ως αποτέλεσμα την επικίνδυνη οδήγηση, ενώ η στολή hangover προκάλεσε αλλοπρόσαλλη οδήγηση που κατέληξε σε μία θεαματική σύγκρουση, η οποία ενδέχεται να ήταν μοιραία σε πραγματικές συνθήκες.

Η Ford Fund χρησιμοποιεί αυτές τις στολές για αρκετά χρόνια για να αναδεικνύει με απτό τρόπο τις επιπτώσεις διαφορετικών αδυναμιών - και θα συνεχίσει να τις χρησιμοποιεί για να βοηθήσει στην εκπαίδευση νεότερων οδηγών στο πλαίσιο του προγράμματος DSFL. Στην Ευρώπη, τα τροχαία ατυχήματα παραμένουν οι κυριότερες εξωγενείς αιτίες θανάτου στις ηλικίες 15-25-ετών, εν μέρει λόγω περισπασμών από τη μουσική, τους επιβάτες ή τα κινητά τηλέφωνα, καθώς και λόγω της αυξημένης χρήσης αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών που συχνά φέρνει η έντονη κοινωνική δραστηριότητα αυτής της ηλικίας.

Δείτε το παρακάτω video:


Τί είναι το DSFL;

Το Driving Skills for Life είναι ένα πρόγραμμα για την προώθηση της πιο ασφαλούς οδήγησης μεταξύ των οδηγών νεαρής ηλικίας που λανσαρίστηκε από την Ford Fund, το φιλανθρωπικό βραχίονα της εταιρείας, στις ΗΠΑ το 2003.

Ήρθε στην Ευρώπη το 2013 και από τότε έχει πραγματοποιήσει εκπαιδευτικές εκδηλώσεις σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, προσφέροντας επαγγελματική εκπαίδευση σε περισσότερους από 45.000 νεαρούς οδηγούς. Οι τομείς που καλύπτει περιλαμβάνουν βασικούς παράγοντες κινδύνου όπως η ταχύτητα και η διαχείριση χώρου, η απόσπαση προσοχής, ο χειρισμός του οχήματος, η αναγνώριση κινδύνου και οι αρνητικές επιπτώσεις της οδήγησης υπό την επήρεια ουσιών.

Διαβάστε επίσης: H Ford συνδέει τα φανάρια για να τα πετυχαίνεις όλα πράσινα!

Πιο πρόσφατα, συνεργάστηκε με την SPIN, μία εταιρεία μικροκινητικότητας, για να αναδείξει ζητήματα ασφάλειας σχετικά με τα e Scooters και ανησυχίες που αφορούν την κοινοχρησία των δρόμων. Η εκπαίδευση έχει επίσης εξελιχθεί, ώστε να ενσωματώσει εκπαίδευση για πρώτη φορά γύρω από τα ηλεκτρικά οχήματα, παρέχοντας σε νεαρούς οδηγούς την ευκαιρία να ενημερωθούν για θέματα που πρέπει να προσέχουν όπως η στιγμιαία επιτάχυνση, η επιβράδυνση και ο θόρυβος.

Οι στολές προσομοίωσης της Ford

Οι μηχανικοί και οι σχεδιαστές της Ford χρησιμοποιούν στολές για να προσομοιώνουν την κατάσταση των εγκύων γυναικών σε προχωρημένο στάδιο κύησης καθώς και ηλικιωμένους, θέλοντας να εξασφαλίσουν ότι τα οχήματα που κατασκευάζουν είναι χρηστικά και άνετα για όλους. Οι στολές προσομοίωσης οδήγησης σε κατάσταση υπνηλίας, hangover και μέθης είναι εμπνευσμένες από αυτές, αλλά έχουν εξελιχθεί με το Meyer-Henschel Institute αποκλειστικά για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Hangover Suit: Η κόπωση, η ζαλάδα, ο πονοκέφαλος και η δυσκολία συγκέντρωσης μπορεί να καταστήσουν την οδήγηση σε κατάσταση hangover εξίσου επικίνδυνη με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, ακόμα και στην περίπτωση που ο οδηγός δεν έχει υπερβεί το επιτρεπόμενο όριο κατανάλωσης. Αυτή η στολή χρησιμοποιεί βαράκια, ένα ειδικό γιλέκο, καπέλο, γυαλιά και ακουστικά για την προσομοίωση των συμπτωμάτων

Drink Driving Suit: Περίπου το ένα τέταρτο όλων των τροχαίων θανατηφόρων ατυχημάτων στην Ευρώπη σχετίζονται με το αλκοόλ, ωστόσο πάνω από το ένα τρίτο των ατόμων νεαρής ηλικίας παραδέχονται ότι έχουν αναλάβει τα ηνία της οδήγησης από έναν οδηγό που βρίσκεται υπό την επήρειά του. Η στολή καθιστά κάποιες απλές δραστηριότητες, όπως περπάτημα σε ευθεία γραμμή, πολύ πιο δύσκολες 

Sleep Suit: Η κόπωση είναι σημαντικός παράγοντας σε 1 στα 5 τροχαία ατυχήματα. Το να παραμένει κανείς ξύπνιος για διάστημα μεγαλύτερο των 18 ωρών μπορεί ακόμα και να μειώσει τις ικανότητές του σε βαθμό αντίστοιχο με εκείνο της υπέρβασης του ορίου κατανάλωσης αλκοόλ στην οδήγηση σε μερικές χώρες. Βαράκια και μοναδικά γυαλιά που προσομοιώνουν μικρο-ύπνους βοηθούν να αναπαραχθούν οι επιπτώσεις της κόπωσης

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...