Ποιο diesel «έγραψε» 1.650 km με ένα ρεζερβουάρ; [video]

Έφτασε από το Λονδίνο στη Μαδρίτη και μάλιστα, με περίπου 160 χιλιόμετρα «κάβα». Όλοι ξέρουμε ότι τα diesel έχουν εξαιρετική αυτονομία, αλλά όχι κι έτσι!

  • -
  • -

Την ώρα που στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αναφερόμαστε συνεχώς στην αυτονομία, τα diesel μπορούν να καλύψουν αβίαστα τεράστιες αποστάσεις, ενώ ανεφοδιάζονται σε δύο λεπτά! Η σύγκριση φυσικά είναι ανώφελη γιατί η μια τεχνολογία με την άλλη, έχουν πολύ διαφορετικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, ωστόσο είναι ένας τρόπος για να φτάσουμε μέχρι τις εκπληκτικές αποστάσεις που μπορείς να διανύσεις με diesel, χωρίς ανεφοδιασμό.

Κάποιος επιχείρησε να ταξιδέψει από το Λονδίνο της Αγγλίας, μέχρι τη Μαδρίτη της Ισπανίας με ένα γέμισμα. Κάλυψε 1.650 χιλιόμετρα και του έμεναν ακόμη 150 χιλιόμετρα αυτονομίας, κάτι που σημαίνει ότι ίσως να κατάφερνε να φτάσει έως και τα 1.800 χιλιόμετρα με ένα ντεπόζιτο! Μάλιστα δεν χρησιμοποίησε κάποιο μικρό, οικονομικό μοντέλο αλλά ένα BMW 730d, ένα πολυτελές, μεγάλο sedan με εξακύλινδρο κινητήρα 3.0 λίτρων.

Το δυνατό χαρτί της 7άρας ήταν το μεγάλο ντεπόζιτο των 78 λίτρων. Σε αυτή τη γενιά, προαιρετικά μπορούσες να διαλέξεις και μεγαλύτερο στα 100 λίτρα, το αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε όμως δεν είχε το συγκεκριμένο extra. Σε κάθε περίπτωση, αποδείχθηκε αρκετό, ενώ η μέση κατανάλωση περιορίστηκε στα 4,7 λίτρα ανά 100 km. Η απόσταση καλύφθηκε σε 22,5 ώρες, κάτι που σημαίνει ότι διατηρούσαν την ταχύτητα χαμηλά, προς όφελος της κατανάλωσης.

Δείτε ακόμη: Πότε έρχεται το τέλος των diesel;

Σύμφωνα με τον YouTuber, το Air Condition ήταν συνεχώς αναμμένο και ρυθμισμένο στους 22 βαθμούς Κελσίου, ενώ δεν χρησιμοποιούσαν Cruise Control καθώς αυτό το σύστημα πιέζει το αυτοκίνητο στις ανηφόρες για να διατηρηθεί η επιλεγμένη ταχύτητα και το κόβει στις κατηφόρες, για να μη την ξεπερνά, οπότε μετριάζει τη «φόρα» που μαζεύουμε στα κατηφορικά τμήματα. Επέλεξαν να κινηθούν περίπου με 100-110 km/h στον αυτοκινητόδρομο, κάτι που «βόλεψε» το αυτοκίνητο από πλευράς βήματος σασμάν και αεροδυναμικής.

Η συγκεκριμένη 7άρα εφοδιάζεται με τον εξακύλινδρο σε σειρά πετρελαιοκινητήρα B57 της BMW, με χωρητικότητα 3,0 λίτρων και απόδοση 260 ίππους. Η ισχύς αποστέλλεται αποκλειστικά στον πίσω άξονα και το αυτόματο κιβώτιο με μετατροπέα ροπής της ZF έχει 8 σχέσεις. Η ροπή του diesel και η μακριά κλιμάκωση της όγδοης σχέσης, επιτρέπουν στο γερμανικό πολυτελές sedan να κινείται με ελάχιστη κατανάλωση στον αυτοκινητόδρομο, ειδικά σε συνθήκες χαμηλού, σταθερού φορτίου.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...