Ρυμουλκούμενα: Προθεσμία έως 31 Δεκεμβρίου για άδεια και πινακίδες

Το υπουργείο έδωσε την τελική προθεσμία για τη χορήγηση αδειών κυκλοφορίας και πινακίδων σε ρυμουλκούμενα. Απαραίτητη προϋπόθεση η δήλωση από Μηχανολόγο Μηχανικό.

  • -
  • -

Προθεσμία έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 για τη χορήγηση αδειών κυκλοφορίας και πινακίδων έχουν οι ιδιοκτήτες μεταχειρισμένων ρυμουλκούμενων οχημάτων κατηγορίας Ο1, συμπεριλαμβανομένων και των ιδιοκατασκευών, οι οποίοι δεν είχαν εφοδιαστεί με άδεια ρυμούλκησης, με απόφαση του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις Μεταφορές κ. Μιχάλη Παπαδόπουλου.

Με την παρούσα Απόφαση δίνεται η δυνατότητα κτήσης στοιχείων κυκλοφορίας για τα μεταχειρισμένα ρυμουλκούμενα έως το τέλος του τρέχοντος έτους, υπό την προϋπόθεση προσκόμισης Υπεύθυνης Δήλωσης από Μηχανολόγο Μηχανικό ή Τεχνολόγο Μηχανολόγο Μηχανικό, όπου:

  • Θα δηλώνονται τα τεχνικά στοιχεία του ρυμουλκούμενου
  • Θα βεβαιώνει ότι έχει ελέγξει το όχημα, το έκρινε τεχνικά άρτιο και κατάλληλο για κυκλοφορία και ότι αυτό πληροί τους απαραίτητους όρους της ασφαλούς κυκλοφορίας όπως αυτοί καθορίζονται από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ενώ χαράσσει Αριθμό Πλαισίου σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία


Επίσης, προκειμένου να χορηγηθούν ανεξάρτητες άδειες και πινακίδες υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση περί κατοχής και ιδιοκτησίας του οχήματος πριν από την ημερομηνία έκδοσης της παρούσας.

Η διαδικασία εφαρμόζεται ανά κάτοχο μόνο μια φορά ανά είδος αμαξώματος της κατηγορίας Ο1 (μεικτό βάρος <750 κιλά).

Διαβάστε επίσης: Πώς βγάζεις άδεια και πινακίδα για τρέιλερ και μπαγκαζιέρες

Για τις λοιπές κατηγορίες ρυμουλκουμένων οχημάτων (Ο2, Ο3 και Ο4) οι διατάξεις του κανονισμού (ΕΕ) 2018/858 δεν θίγονται.

Σχετικά, ο Υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος δήλωσε: «Ικανοποιούμε ένα δίκαιο αίτημα χιλιάδων ιδιοκτητών και δίνουμε την ευκαιρία να ρυθμίσουν την εκκρεμότητα με τα στοιχεία κυκλοφορίας των ρυμουλκούμενων οχημάτων που τηρούν στην κατοχή τους, με τον απαραίτητο όρο να υπάρχει έγκριση από μηχανικό για την καταλληλότητα του οχήματος να κυκλοφορεί, με γνώμονα, πάντα, την οδική ασφάλεια».  

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...