Άγνωστη ιστορία: Πώς η Peugeot άλλαξε το όνομα της Porsche 911;

Το εμβληματικό σπορ μοντέλο της Porsche, πριν ονομαστεί 911, είχε παρουσιαστεί με άλλο όνομα. Τι ρόλο έπαιξε η Peugeot σε αυτή την αλλαγή;

  • -
  • -

Αν έπρεπε να αναφέρουμε ένα αυτοκίνητο που, ουσιαστικά, παρέμεινε αναλλοίωτο στο χρόνο και απλά εξελισσόταν μέσα σε αυτόν, τότε σίγουρα θα σκεφτόμασταν την Porsche 911. H γερμανική μάρκα την χαρακτηρίζει ως “timeless machine” και έχει απόλυτο δίκιο, αφού το σχήμα της παραμένει ακριβώς το ίδιο μέχρι σήμερα, όπως και η αρχιτεκτονική των μηχανικών μερών της.

Διαχρονικό, άκρως ποθητό και πάντα επίκαιρο, το sportscar από το Zuffenhausen έχει γράψει τη δική του ιστορία. Η Porsche 911 όμως, δεν λεγόταν πάντα 911. Για την ακρίβεια, πρόλαβαν να κατασκευαστούν 82 Porsche με το όνομα 901.

Η Peugeot έβαλε το χέρι της!

Μπορείτε να σκεφτείτε, ποιος κατασκευαστής «βαφτίζει» ακόμη και σήμερα τα μοντέλα του με τρεις αριθμούς, αλλά πάντα το “0” στο ενδιάμεσο; Ναι, πολύ σωστά, η Peugeot! Η γαλλική εταιρεία από τότε χρησιμοποιούσε το ίδιο μοτίβο στο όνομα των αυτοκινήτων της και δεν πήρε με… καλό μάτι την κίνηση της Porsche να πάρει τον κωδικό 901.

Όχι επειδή θα της «δέσμευε» ένα όνομα, αλλά επειδή θα γινόταν συσχετισμός του συγκεκριμένου αυτοκινήτου με τα δικά της. Οι τρεις αριθμοί με το μηδέν στο κέντρο ήθελε να είναι αποκλειστικά δικό της προνόμιο, οπότε η Porsche μετά από 82 μονάδες 901, αντικατέστησε το μηδέν στο κέντρο με τον αριθμό 1.

Και εγένετο Porsche 911

Έκτοτε, το εμβληματικό σπορ αυτοκίνητο της Porsche ονομάζεται 911 και έχει εξελιχθεί σε έναν σύγχρονο θρύλο. Σήμερα διανύει την όγδοη γενιά του και είναι διαθέσιμο σε πάρα πολλές εκδόσεις, όλες με τον ίδιο σκοπό: την ικανοποίηση του οδηγού, όχι μόνο σε επίπεδο αίσθησης και επιδόσεων αλλά συνολικά.

Άλλωστε, ανέκαθεν η Porsche 911 είχε τον τίτλο του πιο φιλικού στην καθημερινή χρήση μοντέλου αυτής της κατηγορίας. Ακόμη και οι θηριώδεις Turbo S με τους 650 ίππους ή οι σκληροπυρηνικές GT3 (όχι RS) δεν προβληματίζουν στην καθημερινότητα, κάνοντας τη διαφορά με τον άκρως φιλικό χαρακτήρα τους.

Δείτε ακόμη: Νέα Porsche 911 Sport Classic - Επιστροφή στις ρίζες!

Μια 901 στο μουσείο της Porsche

Πρόσφατα, ένα τηλεοπτικό συνεργείο ανακάλυψε μια παρατημένη 901 σε έναν αχυρώνα στη Γερμανία. Η κατάστασή της δεν ήταν καλή, αλλά η Porsche αμέσως την πήρε και ξεκίνησε διαδικασίες πλήρους ανακατασκευής της. Με δεδομένη τη σπανιότητά της, αποφάσισε να τη βάλει στο μουσείο της και να δείξει στον κόσμο πως ξεκίνησε η ιδέα 911, ποια ήταν η μορφή της πριν σχηματιστεί το νέο της όνομα που έμελλε να γράψει τη δική του ιστορία στον κόσμο της αυτοκίνησης.

Η 901 που βρέθηκε στον αχυρώνα ήταν η νούμερο 57 από τις 82 που πρόλαβαν να κατασκευαστούν, ενώ δεν υπάρχει εικόνα για το πόσες από αυτές διασώζονται μέχρι σήμερα. Το μόνο σίγουρο, είναι ότι μιλάμε για ένα άκρως σπάνιο και συλλεκτικό αυτοκίνητο, πολύ περισσότερο από τις αντίστοιχες 911 πρώτης γενιάς.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...