Ποιο παράξενο χρώμα μπορεί να αυξήσει την αξία ενός αυτοκινήτου;

Υπάρχουν κάποια χρώματα τα οποία δεν επιλέγει ποτέ κανένας (σχεδόν), όμως σε μερικές περιπτώσεις, ακριβώς αυτά τα χρώματα αποτελούν λαχείο!

  • -
  • -

Μπορεί στην Ευρώπη να θεωρείται σχεδόν τρελός κάποιος που αποφασίζει να αγοράσει αυτοκίνητο σε μωβ, πορτοκαλί ή κίτρινο χρώμα, όμως στην Αμερική όχι μόνο δεν είναι παράλογο, αλλά κάποιος μπορεί ακόμα και να βγάλει κέρδος αν επιλέξει σωστά το χρώμα του καινούριου του αυτοκινήτου και είναι λίγο τυχερός. 

Χρώμα

Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από μία νέα έρευνα, η οποία εξετάζει την μείωση αξίας ενός αυτοκινήτου μετά από 3 χρόνια και πόσο διαφοροποιείται αυτή ανάλογα με το χρώμα.

Τα χρώματα που μειώνουν λιγότερο την αξία

Στην κορυφή βρίσκεται το κίτρινο χρώμα καθώς οδηγεί σε μείωση αξίας μόλις κατά 4,5%, ενώ η απόστασή του από το επόμενο χρώμα είναι πολύ μεγάλη. Μάλιστα, υπήρξαν και κάποιες σπάνιες περιπτώσεις όπως τα Jeep Wrangler και Jeep Wrangler Unlimited, όπου... η αξία του αυτοκινήτου αυξήθηκε μετά την πάροδο των 3 ετών, όμως πρόκειται για ειδικές εκδόσεις ενώ παίζει ρόλο και η κατάσταση της αγοράς με την μειωμένη παραγωγή και την έλλειψη αυτοκινήτων προς πώληση.

Δείτε ακόμα: Γιατί ακριβαίνουν συνέχεια τα αυτοκίνητα;

Πίσω από το κίτρινο που είναι το κορυφαίο χρώμα και συμπληρώνοντας την πρώτη τριάδα βρίσκουμε το πορτοκαλί και το μωβ, με την αξία αυτών των αυτοκινήτων να μειώνεται μόλις κατά 10,7% και κατά 13,9%. Εκτός από τα προβλήματα παραγωγής που αναφέραμε παραπάνω, σημαντικό ρόλο στις καλές επιδόσεις των παράξενων χρωμάτων παίζει και το γεγονός ότι αυτά τα επιλέγουν οι εταιρείες για μοντέλα υψηλών επιδόσεων, όπως η Corvette της οποίας το χρώμα λανσαρίσματος ήταν το πορτοκαλί ή το Dodge Challenger που πολλοί το αγοράζουν σε μωβ.

Τα χρώματα που βρίσκονται στον μέσο όρο

Από εκεί και κάτω η μείωση της αξίας είναι μεγαλύτερη, με τον μέσο όρο να διαμορφώνεται σε 15%. Θεωρητικά η καλύτερη επιλογή, λοιπόν, είναι το κίτρινο, το πορτοκαλί και το μωβ, όμως αυτό δεν ισχύει στην πράξη. Τα τρία συγκεκριμένα χρώματα είναι στην κορυφή τώρα, όμως με τον καιρό οι τάσεις αλλάζουν. Έτσι, κάποιος που θα αγοράσει σήμερα ένα κίτρινο αυτοκίνητο, μετά από 3 χρόνια μπορεί να διαπιστώσει ότι η αξία του θα έχει μειωθεί πολύ περισσότερο από όσο λένε αυτά τα στατιστικά.

Χρώμα

Αντίθετα, οι «ασφαλείς επιλογές» οδηγούν σε μείωση αξίας γύρω από τον μέσο όρο, ο οποίος είναι στο 15%. Πρόκειται για το ασημί με ποσοστό 14,8%, το λευκό με 15,5% και το μαύρο με 16,1%. Σε μεγάλο βαθμό ήταν αναμενόμενο να είναι αυτά τα τρία χρώματα οι πιο ασφαλείς επιλογές, ενώ το ίδιο ισχύει και στη χώρα μας.

Εσύ τι θα κάνεις; Θα διαλέξεις το χρώμα που σου αρέσει ή εκείνο που θα σου δώσει τα περισσότερα όταν πας να το πουλήσεις;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...