Γιατί ακριβαίνουν συνέχεια τα αυτοκίνητα;

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες εκδίδουν συνεχώς νέους τιμοκαταλόγους, στους οποίους σχεδόν πάντα υπάρχουν αυξήσεις στις τιμές. Γιατί συμβαίνει αυτό;

  • -
  • -

Εδώ και αρκετό καιρό οι τιμές των αυτοκινήτων ανεβαίνουν συνεχώς και κανείς δεν ξέρει ακόμα πού θα σταματήσει αυτό. Επιπλέον, τα μεγάλα στελέχη των εταιρειών δε δίνουν ελπίδες και αναφέρουν ότι το επόμενο διάστημα θα συνεχίσουν να έρχονται αυξήσεις. Οι λόγοι που συμβαίνει αυτό είναι πολλοί. Εδώ θα αναλύσουμε μερικούς από αυτούς.

Από τη μία η πανδημία και από την άλλη η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχουν δημιουργήσει ένα συνδυασμό σε παγκόσμιο επίπεδο ο οποίος οδηγεί σε αύξηση τιμών σχεδόν όλα τα αγαθά, οπότε τα αυτοκίνητα δε θα μπορούσαν να αποτελέσουν εξαίρεση.

Ας δούμε, λοιπόν, γιατί ακριβαίνουν τα αυτοκίνητα.

Ακριβά αυτοκίνητα

Πιο ακριβά τα υλικά για την κατασκευή τους

Αν εξετάσουμε προσεκτικά την αλυσίδα παραγωγής των αυτοκινήτων βλέπουμε ότι έχουν αυξηθεί οι τιμές των υλικών που οι εταιρείες χρησιμοποιούν για να τα κατασκευάσουν και αυτό αφορά σχεδόν το σύνολό τους. Τον χάλυβα, το αλουμίνιο, τα πλαστικά, τα κρύσταλλα, ενώ ακόμα μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα σε ό,τι αφορά τους επεξεργαστές, ένα στοιχείο που τα σημερινά αυτοκίνητα διαθέτουν σε μεγάλους αριθμούς.

Δείτε ακόμα: Top 5: Τα πιο προσιτά plug-in hybrid στην Ελλάδα

Ακριβά αυτοκίνητα

Περισσότερα στάνταρ αξεσουάρ ασφάλειας

Ένας ακόμα λόγος που καλούμαστε να πληρώσουμε περισσότερα για κάποιο αυτοκίνητο είναι η αυξημένη ασφάλεια που προσφέρουν όλα τα σύγχρονα μοντέλα. Η βελτίωση της ασφάλειας απαιτεί περισσότερη έρευνα, ακριβότερα υλικά, δημιουργία ζωνών παραμόρφωσης και φυσικά την προσθήκη εξελιγμένων ηλεκτρονικών συστημάτων. Συνδυάζοντας αυτά με όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω, καταλαβαίνουμε ότι η ασφάλεια έχει σημαντικό οικονομικό κόστος. Βέβαια το κέρδος σε ανθρώπινες ζωές είναι ασύγκριτο, οπότε οι εταιρείες δε σταματάνε να προσπαθούν για περαιτέρω βελτίωση.

Ακριβά αυτοκίνητα

Αυξημένα έξοδα μεταφοράς

Στις αιτίες για την άνοδο των τιμών των αυτοκινήτων πρέπει να συμπεριλάβουμε και το κόστος μεταφοράς, το οποίο επίσης ανεβαίνει και μάλιστα πολύ γρήγορα. Πρόκειται για μία τάση που ξεκίνησε λόγω της πανδημίας και πλέον εντείνεται από τις αυξημένες τιμές στα καύσιμα. Αυτό σημαίνει ότι για να μεταφερθεί ένα αυτοκίνητο από τα εργοστάσια προς τα σημεία πώλησης, μία εταιρεία πρέπει να δαπανήσει πολύ περισσότερα χρήματα.

Ακριβά αυτοκίνητα

Ακριβότερη παντού η ενέργεια

Θέλοντας να μείνουμε στα πιο σημαντικά, ο τελευταίος παράγοντας που θα αναφέρουμε είναι το κόστος της ενέργειας που επίσης ανεβαίνει. Τα εργοστάσια χρειάζονται μεγάλες ποσότητες ενέργειας για να λειτουργήσουν. Αν η τιμή της ανεβαίνει, τα εργοστάσια θα πρέπει να πουλήσουν πιο ακριβάτα αυτοκίνητα που συναρμολογούν, προκειμένου να ανταπεξέλθουν.

Ακριβά αυτοκίνητα

Θα πέσουν οι τιμές των αυτοκινήτων;

Αυτό που βλέπουμε είναι ότι υπάρχουν αρκετές αιτίες που τα αυτοκίνητα γίνονται ολοένα και ακριβότερα. Όσο και αν οι εταιρείες θέλουν να απορροφήσουν το επιπλέον κόστος ώστε να παραμένουν ανταγωνιστικές, υπάρχει ένα όριο πέρα από το οποίο δεν μπορεί να γίνει κάτι παραπάνω. Έτσι, αρχίζουν και περνάνε τις ανατιμήσεις στον τελικό καταναλωτή.

Σίγουρα υπάρχει η ελπίδα ότι μελλοντικά θα πέσουν οι τιμές των αυτοκινήτων, όμως δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό αυτή να επιβεβαιωθεί, καθώς οι αιτίες που οδηγούν σε αυξήσεις δε δείχνουν να εκλείπουν.

Εσύ τι θα κάνεις; Θα αγοράσεις τώρα αυτοκίνητο ή θα περιμένεις ελπίζοντας σε βελτίωση;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...