Τι γίνεται αν βάλεις ρεζέρβες ανάγκης σε όλους τους τροχούς; [video]

Μικρότερη επιφάνεια τριβής, άρα λιγότερη πρόσφυση. Ρεζέρβα ανάγκης = πάρτι λοιπόν, αν μπει σε πισωκίνητο οδηγοκεντρικό αυτοκίνητο όπως το Caterham του video!

  • -
  • -

Όλοι έχουμε δει αυτούς τους μικρούς, λεπτούς τροχούς στα αυτοκίνητα, που έχουν το ρόλο της ρεζέρβας ανάγκης και μπαίνουν αν σκάσει κάποιο από τα ελαστικά. Πολλές φορές δείχνουν έως και αστείοι, όταν τοποθετούνται σε μεγαλύτερα αυτοκίνητα, ενώ ειδικά όταν το βλέπεις από πίσω, το πλάτος τους μοιάζει δυσανάλογο με αυτό του αμαξώματος.

Στο CarThrottle, σκέφτηκαν να τοποθετήσουν όχι έναν, αλλά τέσσερις εφεδρικούς τροχούς ανάγκης σε ένα Caterham. Με σημαντικά μικρότερη επιφάνεια τριβής, η πρόσφυση είναι πολύ λιγότερη και το Caterham πηγαίνει μόνο με το πλάι! Αν και συνήθως, συνίσταται όριο ταχύτητας στα 80 km/h με αυτούς τους τροχούς, οι συντελεστές του video δεν φαίνεται να το εφαρμόζουν, αφού κινούνται στο ελεγχόμενο περιβάλλον μιας πίστας.

Δείτε ακόμη: Ο Πρόεδρος της Toyota κάνει drift με ένα GR Yaris

Αντίθετα, προσπαθούν να κάψουν κάθε εκατοστό των πίσω τροχών! Να σημειώσουμε ότι η ρεζέρβα ανάγκης δεν έχει την κανονική «γόμα» που συναντάμε στα ελαστικά των αυτοκινήτων. Κατασκευάζεται από ένα διαφορετικό υλικό, πολύ πιο σκληρό για να αντέχει στο χρόνο. Έχει αποδειχθεί, ότι η ρεζέρβα χρειάζεται σπάνια και δεν είναι λίγες οι φορές που μένει για πάνω από 10 χρόνια κάτω από τον χώρο αποσκευών, δίχως να έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ.

Δείτε ακόμη: Γιατί τα καινούργια αυτοκίνητα δεν έχουν ρεζέρβα;

Για αυτό και φτιάχνεται από ένα κράμα σκληρότερου καουτσούκ, με πιο «πλαστική» αίσθηση που όταν υπερθερμανθεί δεν μαλακώνει, αλλά λιώνει κατευθείαν. Άρα, η λιγότερη πρόσφυση συγκριτικά με τα συμβατικά ελαστικά δεν έρχεται μόνο από το μικρότερο πλάτος του τροχού, αλλά και από το υλικό τριβής.

Δείτε το video παρακάτω και… απολαύστε τα αποτελέσματα χρήσης τεσσάρων εφεδρικών τροχών ανάγκης, αντί συμβατικών!

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...