Top 10: Τα νησιά του Αιγαίου με τους περισσότερους φορτιστές

Πολλοί σχεδιάζουν το καλοκαίρι να κάνουν διακοπές σε κάποιο νησί του Αιγαίου, όμως ποια είναι τα πιο κατάλληλα για εκείνους που οδηγούν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

  • -
  • -

Στις μεγάλες πόλεις και εκεί που είναι η μόνιμη κατοικία κάποιου, η κατοχή ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι εύκολη υπόθεση, με την φόρτιση να είναι απλή καθώς υπάρχουν παντού φορτιστές, όμως τι γίνεται όταν θέλουμε να πάμε διακοπές σε κάποιο νησί;

Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα εξετάζουμε τα νησιά του Αιγαίου χρησιμοποιώντας τον χάρτη σημείων φόρτισης που θα βρείτε εδώ, ώστε να σας αναφέρουμε τα 10 που έχουν τους περισσότερους φορτιστές. Από τη μέτρηση εξαιρέσαμε την Κρήτη, η οποία λόγω μεγέθους και πληθυσμού, ήταν αναμενόμενο να έχει πολλά σημεία φόρτισης. Και αυτή είναι η πραγματικότητα, με περισσότερα από 90 σημεία. Έτσι, η αναζήτησή μας ξεκίνησε από την Θάσο και έφτασε μέχρι και την Κάρπαθο. Στην μέτρηση λαμβάνουμε υπόψη δημόσια προσβάσιμους φορτιστές, αλλά και φορτιστές που βρίσκονται σε ιδιωτικούς χώρους και απευθύνονται αποκλειστικά σε πελάτες και επισκέπτες αυτών των χώρων, όπως ξενοδοχεία, εστιατόρια, camping και parking. Αυτοί οι φορτιστές αναφέρονται στον χάρτη ως restricted και είναι σημειωμένοι με καφέ χρώμα.

Τα αποτελέσματα μπορείτε να τα δείτε στον σχετικό πίνακα:

1. Ρόδος 40
2. Μύκονος 9
3. Κως 7
4. Τήνος 6
= Θάσος 6
6. Πάρος 5
= Λέσβος 5
= Σαντορίνη 5
9. Αστυπάλαια 4*
10. Χάλκη 3
= Κύθνος 3


*Λόγω του project που «τρέχει» η ελληνική κυβέρνηση με τη Volkswagen στην Αστυπάλαια, οι δημόσιοι σταθμοί φόρτισης στο νησί πλέον έχουν φτάσει τους 10. Όμως στον χάρτη φορτιστών εμφανίζονται ακόμη μόνο 4, οπότε προς το παρόν κρατάμε αυτό το νούμερο, μέχρι την ενημέρωση του χάρτη που θα φέρει την Αστυπάλαια στη 2η θέση της κατάταξης.

Οι φορτιστές δεν εξαρτώνται από το μέγεθος του νησιού

Από την έρευνα καταλήξαμε σε μερικά συμπεράσματα, ενώ υπήρχαν και μερικές εκπλήξεις. Το πρώτο που παρατηρούμε είναι ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο πόσο θα αναπτυχθεί μία νέα τεχνολογία. Εν προκειμένω αναφερόμαστε στην Ρόδο η οποία δεν είναι στην πρώτη θέση και μάλιστα με τόσο μεγάλη διαφορά αποκλειστικά λόγω μεγέθους, αλλά κυρίως επειδή εδώ και χρόνια ένας ιδιώτης έχει δείξει έντονο ενδιαφέρον για τα ηλεκτρικά, τοποθετώντας φορτιστές με ίδια κεφάλαια στους οποίους επιτρέπει η φόρτιση να γίνεται δωρεάν.

Κάτι ακόμα που είδαμε είναι ότι η εξάπλωση της ηλεκτροκίνησης δεν γίνεται τόσο με όρους μεγέθους, αλλά οικονομικής ανάπτυξης. Έτσι, δεν προκαλεί καμία εντύπωση που η Μύκονος βρίσκεται στην δεύτερη θέση.

Δείτε ακόμα: Ταχυφορτιστές στην Αττική: Είναι περισσότεροι από ό,τι νομίζεις

Υπάρχουν ταχυφορτιστές (DC) στα ελληνικά νησιά;

Ένα αρνητικό στατιστικό είναι ότι σε όλο το Αιγαίο υπάρχουν μόλις δύο ταχυφορτιστές (DC). Ο ένας βρίσκεται στην Ρόδο σε εμπορία αυτοκινήτων και ο άλλος στην Θάσο, ως δωρεάν παροχή από ένα super market. Σίγουρα η ύπαρξη περισσότερων ταχυφορτιστών θα ήταν ευπρόσδεκτη, όμως είναι εύκολα κατανοητό ότι δεν υπάρχει και η σχετική ανάγκη. Οι αποστάσεις ακόμα και στα μεγαλύτερα νησιά είναι μικρές, οπότε δεν γίνονται μεγάλα ταξίδια στα οποία ο οδηγός θα θέλει να κάνει μία σύντομη στάση.

Αιγαίο

Πάντως, άσχετα από το πόσοι φορτιστές υπάρχουν σε ένα νησί ή ακόμα και αν δεν υπάρχουν καθόλου φορτιστές, ένα ηλεκτρικό μπορεί πάντα να ανεφοδιαστεί και από μια απλή πρίζα. Έτσι, μπορείτε να συνεννοηθείτε με το κατάλυμα στο οποίο σκοπεύετε να μείνετε, ώστε να παρκάρετε κοντά σε μία διαθέσιμη πρίζα. Οι ώρες που θα μένει σταθμευμένο το αυτοκίνητο όταν βρίσκεστε στο κατάλυμα, σε συνδυασμό με τις μικρές αποστάσεις που θα καλείστε να καλύψετε μέσα στη μέρα, εξασφαλίζουν ότι στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα με την αυτονομία.

Εσύ θα ψάξεις για φορτιστές ή πιστεύεις ότι η απλή πρίζα είναι αρκετή;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...