Μπορώ να βάλω άλλα ελαστικά από αυτά που προτείνει ο κατασκευαστής

Πολλοί αναρωτιούνται ποια είναι τα σωστά ελαστικά για το αυτοκίνητο τους. Έχουν μία επιλογή ή πολλές; Πάμε να δούμε τι ισχύει.

  • -
  • -

Τα ελαστικά αποτελούν έναν από τους βασικότερους παράγοντες για την ασφάλεια οδηγού και επιβατών. Είναι το μοναδικό τμήμα του οχήματος που έχει επαφή με την άσφαλτο, οπότε, πρέπει να το διατηρούμε πάντοτε σε άψογη κατάσταση και να προβαίνουμε στην έγκαιρη αντικατάστασή τους. Τι πρέπει να κάνουμε όμως όταν έρθει αυτή η ώρα; Πολλοί θεωρούν πως τα ελαστικά εντάσσονται στις παραμέτρους του αυτοκινήτου που πρέπει να παραμένουν ίδιες για να λειτουργήσει σωστά. Με λίγα λόγια θεωρούν πως πάντα πρέπει να φοράει ακριβώς τα ίδια ελαστικά, τόσο από πλευράς μάρκας αλλά και διαστάσεων. Τι ισχύει όμως πραγματικά;

Το πρώτο αποτελεί ξεκάθαρο μύθο και το δεύτερο αληθεύει έως ένα βαθμό. Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός όσον αφορά τη μάρκα, το μοντέλο ή το είδος του ελαστικού. Αρκεί να είναι στις εγκεκριμένες διαστάσεις που έχει δώσει ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου.

Δείτε ακόμη: Γιατί έγινε καρούμπαλο στο λάστιχο; Τι πρέπει να κάνω;

Όταν μιλάμε για διαστάσεις, αναφερόμαστε στα νούμερα που αναγράφονται στο πλάι του ελαστικού και έχουν την παρακάτω διάταξη: π.χ.: 205/55 R17. Τα συγκεκριμένα νούμερα αναλογούν στα εξής:

  • 205: Το φάρδος σε χιλιοστά.
  • 55: Η σχέση σε ποσοστό. Αυτή είναι η αναλογία μεταξύ του ύψους του πλευρού ενός ελαστικού και του φάρδους του ελαστικού.
  • R: Ο τύπος (π.χ. R για radial)
  • 17: Η διάμετρος σε ίντσες

1

Ένα αυτοκίνητο μπορεί να φορέσει διάφορες διαστάσεις, αρκεί να μην είναι τεράστια η απόκλιση μεταξύ τους. Για παράδειγμα, υπάρχει δυνατότητα να επιλέξετε διαφορετική διάμετρο ελαστικού, συνήθως από τρεις επιλογές. Ένα αυτοκίνητο μπορεί να έχει εγκεκριμένη διάμετρο τροχού 15, 16 και 17 ίντσες. Οι διαφορετικές διαστάσεις που παρέχονται από τον κατασκευαστή του αυτοκινήτου είναι όλες εγκεκριμένες για το όχημα. Είναι πολύ εύκολο να μάθετε τις εγκεκριμένες διαστάσεις. Συνήθως αναγράφονται στο αυτοκόλλητο στην πόρτα του οδηγού ή στο εγχειρίδιο του αυτοκινήτου, ενώ μερικές φορές ακόμα και στο πορτάκι του ρεζερβουάρ.

Φυσικά, η αλλαγή της διαμέτρου των τροχών σημαίνει και αντικατάσταση των ζαντών, οι οποίες μπορεί να είναι από σίδερο, όπως αυτές του αρχικού εξοπλισμού, ή από αλουμίνιο, οι οποίες είναι πιο ελαφριές και ελκυστικές αισθητικά.

Μπορώ να τοποθετήσω διαφορετικές διαστάσεις από τις εγκεκριμένες;

Είναι απολύτως απαραίτητο να τηρούνται οι διαστάσεις που έχουν εγκριθεί από τον κατασκευαστή. Σε ορισμένες χώρες, υπάρχει δυνατότητα εξαίρεσης, υπό τον όρο ότι η διάμετρος του ελαστικού παραμένει εντός ορίου το οποίο δεν υπερβαίνει το -2% και το +1,5%.

2

Συνιστάται να τηρούνται οι εγκεκριμένες διαστάσεις, ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλειά σας, των επιβατών σας, καθώς και των άλλων οδηγών στον δρόμο. Επιλέγοντας μη εγκεκριμένες διαστάσεις θα μπορούσατε, για παράδειγμα, να τοποθετήσετε ελαστικά τα οποία είναι υπερβολικά φαρδιά και προεξέχουν επικίνδυνα πέραν του πλάτους του οχήματος ή ελαστικά με ανεπαρκή δείκτη φορτίου, για παράδειγμα για επαγγελματικά οχήματα τα οποία πολλές φορές χρειάζεται να μεταφέρουν φορτία.

Επιπλέον, καθώς το ταχύμετρο λαμβάνει υπόψη τη διάμετρο των τροχών σας, η ταχύτητα που εμφανίζεται στην ένδειξη πιθανώς να είναι ανακριβής, όπως και ο αριθμός χιλιομέτρων στο ταχύμετρό σας.

Ποιες είναι οι συνέπειες αν δεν τηρήσω τις εγκεκριμένες διαστάσεις;

Ακόμη κι αν επιτρέπεται ένα περιθώριο ανοχής σε ορισμένες χώρες, η μη συμμόρφωση με τις εγκεκριμένες διαστάσεις σάς εκθέτει σε ορισμένους κινδύνους:

  • Κίνδυνος ως προς την ασφάλειά σας
  • Πρόστιμο σε περίπτωση αστυνομικού ελέγχου
  • Άρνηση τεχνικού/μηχανολογικού ελέγχου του οχήματός σας
  • Μη κάλυψη από την ασφαλιστική εταιρεία σας σε περίπτωση ατυχήματος

Δείτε ακόμη: Τα 5 SOS που πρέπει να ξέρεις για τα λάστιχα του αυτοκινήτου

Πότε πρέπει να γίνεται αντικατάσταση των ελαστικών;

Με βάση τον κανόνα που έχει επικρατήσει, η διάρκεια ζωής των ελαστικών είναι 4-5 χρόνια ή 40.000 χλμ. Αυτό βέβαια εξαρτάται από τη χρήση αλλά και από τον κάθε οδηγό. H νομοθεσία από την άλλη, αναφέρει πως το βάθος του πέλματος του ελαστικού δεν πρέπει να είναι μικρότερο από 1,6 χιλιοστά. Καλό είναι όμως να αλλάξουμε τα ελαστικά όταν το βάθος μειωθεί κάτω από τα 3 χιλιοστά.

2

Δείτε ακόμη: Ελαστικά αυτοκινήτου: 5 συμβουλές για να γλυτώσεις λεφτά

Σε περίπτωση ελέγχου της αστυνομίας, αν διαπιστωθεί έντονη φθορά ή βαθιές ρωγμές, σκισίματα ή εξογκώματα, τότε επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο 80 ευρώ. Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας αναφέρει χαρακτηριστικά, πως τα ελαστικά πρέπει να είναι σε τέτοια κατάσταση που να εξασφαλίζονται οι συνθήκες ασφάλειας και η ροπή του κινητήρα στο οδόστρωμα μετατρέποντάς τη σε κίνηση.">πρόσφυση. Επίσης, τα αυτοκίνητα πρέπει να εφοδιάζονται με ρεζέρβα, κιτ επισκευής ή να φέρουν τεχνολογία runflat.