Τι γυρεύουν 5 ηλεκτρικά στην παραλία της Πάτρας;

Ποιες είναι οι πιθανότητες να δεις πέντε ηλεκτρικά αυτοκίνητα παρκαρισμένα το ένα δίπλα στο άλλο και μάλιστα σε μια επαρχιακή πόλη (έστω και πολύ μεγάλη) όπως η Πάτρα;

  • -
  • -

Μπορεί η ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα να εξελίσσεται γοργά, όμως ακόμα η διείσδυσή της είναι πολύ μικρή. Αυτό σημαίνει ότι τα ηλεκτρικά ακόμα αποτελούν σχετικά σπάνιο θέαμα στους δρόμους, ενώ ακόμα πιο σπάνιο είναι να πετύχεις δύο ηλεκτρικά στο ίδιο σημείο.

Οπότε είναι εύκολο να καταλάβουμε πόσο δραματικά μικρές είναι οι πιθανότητες να δούμε πέντε ηλεκτρικά μοντέλα παρκαρισμένα το ένα δίπλα στο άλλο, ειδικά όταν πρόκειται για μία επαρχιακή πόλη, έστω και με το μέγεθος της Πάτρας.

Ωστόσο αυτό ακριβώς συνέβη όπως μπορείτε να δείτε από τις φωτογραφίες. Τα αυτοκίνητα που βλέπουμε είναι τα Tesla Model 3, Tesla Model Y, Kia e-Soul (πρώτης γενιάς), Volkswagen ID.3 77kWh Pro S και Volkswagen ID.3 58 kWh 1st Edition.

Τα τέσσερα από τα πέντε αυτοκίνητα ανήκουν σε ενθουσιώδεις κατόχους ηλεκτρικών και φίλων της ηλεκτροκίνησης γενικότερα, οι οποίοι θέλησαν να βρεθούν και να κουβεντιάσουν για τα αυτοκίνητα που τους άλλαξαν την ζωή. Αυτό που τους ενώνει είναι η συμμετοχή στην ομάδα "Ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα" του Facebook, μέσω της οποίας κανόνισαν και την συνάντηση. Από εκεί το μάθαμε και εμείς, καθώς αποτελούμε μέλος της ώστε να βρισκόμαστε πάντα όσο γίνεται πιο κοντά στην κοινότητα των φίλων των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, η οποία έχει πολύ έντονη παρουσία στην χώρα μας.

Πάτρα

Σε αυτό το ραντεβού βρέθηκε και το GOCAR με το Volkswagen ID.3 1st Edition. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τέσσερις ιδιοκτήτες πολύ διαφορετικών μεταξύ τους ηλεκτρικών μοντέλων και να δούμε ποια είναι η εμπειρία τους στην καθημερινότητα. Πρέπει να αναφέρουμε ότι μεταξύ των τεσσάρων κατόχων, οι δύο έχουν και δεύτερο ηλεκτρικό μοντέλο, με το πιο παλιό να μας έρχεται από το 2012.

Κοινό σημείο όλων ήταν ότι με τα ηλεκτρικά μετακινούνται άνετα και αθόρυβα, με ακαριαίες επιταχύνσεις οι οποίες μερικές φορές τους έχουν γλιτώσει από δύσκολες καταστάσεις (δε σώζει μόνο το φρένο, αλλά και το γκάζι), ενώ μας είπαν ότι πλέον τους είναι πάρα πολύ δύσκολο να επιστρέψουν σε θερμικό αυτοκίνητο.

Σχετικά με τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζουν, εκείνο στο οποίο συμφώνησαν όλοι ήταν ότι πρέπει να αυξηθούν σημαντικά οι σταθμοί φόρτισης τόσο μέσα στις πόλεις όσο και στους αυτοκινητόδρομους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο κάτοχος του e-Soul ο οποίος κατοικεί στην Καλαμάτα και έκανε το ταξίδι μέχρι την Πάτρα. Για να το κάνει χρειάστηκε να φορτίσει στον Πύργο, όμως αν για κάποιο λόγο αυτός ο φορτιστής δεν λειτουργούσε, τότε οι εναλλακτικές ήταν εξαιρετικά περιορισμένες.

Δείτε ακόμα: Ποια αυτοκίνητα παρκάρουν Δωρεάν σε κάθε δήμο της χώρας;

Όσο για το GOCAR, το ταξίδι από την Αθήνα μέχρι την Πάτρα έγινε ορίζοντας την ταχύτητα του adaptive cruise control στα 110 km/h. Με αυτόν τον ρυθμό κίνησης η διαδρομή των 211 km καλύφθηκε σε 2 ώρες περίπου. Όταν ξεκινήσαμε η μπαταρία ήταν πλήρως φορτισμένη και φτάνοντας είχε πέσει στο 34%. Να σημειώσουμε ότι ο κλιματισμός ήταν μόνιμα ενεργοποιημένος και ρυθμισμένος στους 21 βαθμούς. Η αυτονομία που υπολειπόταν όταν φτάσαμε στην Πάτρα ήταν 150 km. Αυτό σημαίνει ότι μπορούσαμε να συνεχίσουμε μέχρι και την Ζαχάρω.

Να υπενθυμίσουμε ότι το ID.3 με την μπαταρία των 58 kWh είναι η μεσαία από τις τρεις διαθέσιμες εκδόσεις, παρ’ όλα αυτά βλέπουμε ότι με μία φόρτιση μπορείς να πραγματοποιήσεις ένα αρκετά μεγάλο ταξίδι. Πρακτικά, μπορείς ξεκινώντας από την Αθήνα να πας σε οποιοδήποτε σημείο της Πελοποννήσου χωρίς να σταματήσεις για φόρτιση.

Κρίνοντας από ταξίδια όπως αυτό, αλλά και από τον ενθουσιασμό των κατόχων ηλεκτρικών αυτοκινήτων που γνωρίσαμε, οι καλύτερες μέρες για την ηλεκτροκίνηση στην χώρα μας είναι ακόμα μπροστά.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...