Ποια αυτοκίνητα παρκάρουν Δωρεάν σε κάθε δήμο της χώρας;

Πολλοί δήμοι σε όλη την Ελλάδα εφαρμόζουν σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, όμως υπάρχει μία κατηγορία οδηγών οι οποίοι μπορούν να παρκάρουν παντού δωρεάν. Μήπως είσαι ένας από αυτούς;

  • -
  • -

Όπου υπάρχει σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης κάποιος που θέλει να παρκάρει πρέπει να καταβάλλει το ανάλογο αντίτιμο, ενώ υπάρχει όριο για το πόση ώρα μπορεί να μείνει το αυτοκίνητο στην ίδια θέση, το οποίο έχει τεθεί στις τρεις ώρες.

Το σύστημα της ελεγχόμενης στάθμευσης μπορεί οι περισσότεροι να το έχουν συνδέσει με την Αθήνα, όμως υπάρχει σε πολλούς δήμους της χώρας, ειδικά στις πόλεις με αυξημένο πληθυσμό.

Στόχος του συστήματος είναι να λειτουργήσει ως αντικίνητρο για τη χρήση Ι.Χ. ειδικά στο κέντρο μιας πόλης (όμως όχι αποκλειστικά εκεί), συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην επίλυση του κυκλοφοριακού ζητήματος. Επιπλέον, λειτουργεί ευεργετικά για τους κατοίκους των περιοχών στις οποίες εφαρμόζεται, καθώς εκείνοι παίρνουν μια βεβαίωση η οποία τους επιτρέπει να σταθμεύουν νόμιμα το αυτοκίνητό τους χωρίς την υποχρέωση καταβολής αντίτιμου.

Ωστόσο, υπάρχει και μία κατηγορία στην οποία επιτρέπεται η δωρεάν στάθμευση άσχετα αν είναι μόνιμοι κάτοικοι ή όχι. Μάλιστα υπάρχει ακόμα ένα κέρδος γι’ αυτή την κατηγορία, καθώς δεν υφίσταται όριο στο πόση ώρα θα μείνει παρκαρισμένο το αυτοκίνητο.

Ελεγχόμενη στάθμευση

Πρόκειται για τους οδηγούς αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων ή plug-in υβριδικών (PHEV) τα οποία εκπέμπουν λιγότερο από 50 gr διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο κίνησης.

Δείτε ακόμα: Κινούμαι Ηλεκτρικά 2: Πώς υπολογίζεται η επιδότηση που θα πάρω;

Στο πλαίσιο της προώθησης της ηλεκτροκίνησης και της μείωσης της ρύπανσης του ατμοσφαιρικού αέρα στις πόλεις, η πολιτεία έχει θεσπίσει αυτή την εξαίρεση ως ένα από τα κίνητρα.

Έτσι, αν κάποιος οδηγεί αυτοκίνητο το οποίο υπάγεται σε μία από τις δύο παραπάνω κατηγορίες, μπορεί να εκδώσει μία βεβαίωση από το gov.gr, την οποία αφήνει στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου κάθε φορά που παρκάρει σε περιοχή με ελεγχόμενη στάθμευση. Με αυτόν τον τρόπο τα αρμόδια όργανα ενημερώνονται ότι τον εν λόγω αυτοκίνητο δεν είναι υποχρεωμένο να πληρώσει για να παρκάρει στο σημείο.

Ελεγχόμενη στάθμευση

Η παραπάνω διευκόλυνση για όσους έχουν αυτά τα αυτοκίνητα θα ισχύει μέχρι το τέλος του 2022, όμως είναι πιθανό να υπάρξει επέκταση του προγράμματος.

Θεωρείς σωστό να εξαιρούνται τα ηλεκτρικά και τα PHEV προκειμένου να προχωρήσει πιο γρήγορα η ηλεκτροκίνηση ή μήπως είναι άδικο για όλους τους υπόλοιπους που πρέπει να πληρώνουν κανονικά;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...